Κορωνοϊός-Πλατείες: Γεμάτες σε Άγιο Παντελεήμονα, Βικτώρια, Μοναστηράκι - Ανησυχούν οι ειδικοί (βίντεο)

Κορωνοϊός-Πλατείες: Γεμάτες σε Άγιο Παντελεήμονα, Βικτώρια, Μοναστηράκι - Ανησυχούν οι ειδικοί (βίντεο)

Δείτε τις εικόνες που κατέγραψε το βράδυ της Κυριακής το protothema.gr - Χρυσοχοΐδης: Το πρόβλημα είναι στις πλατείες - Λαζανάς: Μπορεί να γίνουν εστίες υπερμετάδοσης - Γιατί ξέφυγε η Αττική

monastiraki_art
Οι πλατείες παραμένουν ένα σημαντικό πρόβλημα στη «μάχη» για τον περιορισμό του κορωνοϊού με το protothema.gr να καταγράφει εικόνες συνωστισμού στην πλατεία Βικτωρίας, την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα αλλά κα την πλατεία στο Μοναστηράκι.

Στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, σε μια περιοχή που από τα rapid test καταγράφηκαν την Κυριακή 20 κρούσματα κορωνοϊού, μετανάστες είναι ξαπλωμένοι στα παγκάκια, γυναίκες με τα μωρά στα καρότσια κόβουν βόλτες γύρω από την εκκλησία ενώ κάποιοι άλλοι κάθονται στο συντριβάνι της πλατείας και μάλιστα, οι περισσότεροι χωρίς να φορούν τις μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις.

Αγ  Παντελεημονας 2


Αγ  Παντελεημονας 1


Κλείσιμο
Παρόμοιες εικόνες και στην πλατεία Βικτωρίας με γυναίκες με μωρά στα χέρια να ξαπλώνουν πανω στα στρώματα που έχουν τοποθετήσει στην πλατεία για να κοιμηθούν και μικρά παιδιά να παίζουν ενώ δεν τηρείται κανένα μέτρο προστασίας για τον κορωνοϊό.

Βικτώρια


Το βράδυ της Κυριακής «αναστέναξε» από κόσμο και η πλατεία στο Μοναστηράκι. Μάλιστα, η παρουσία της αστυνομίας γύρω από την πλατεία ήταν έντονη χθες το βράδυ με τους αστυνομικούς να κάνουν περιπολίες επιβλέποντας τον κόσμο για το αν εφαρμόζουν τα μέτρα.

Μοναστηρακι 3


Μοναστηράκι 2


Μοναστηρακι 1


Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο, το πρωί της Δευτέρας, για υπεράνθρωπη προσπάθεια της αστυνομίας να εφαρμοστούν τα μέτρα με ήπιο τρόπο.

«Αυτό που μπορεί να κάνει ένας αστυνομικός είναι να κόψει πρόστιμα. Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα πια η ευθύνη του καθενός. Αυτή τη στιγμή περνάμε μια δοκιμασία» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης επισημαινοντας ότι «το πρόβλημα είναι στις πλατείες. Συσσωρεύονται μαζικά σε πλατείες».

Έκκληση στους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού, απηύθυνε ο λοιμωξιολόγος και μελος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας, Μάριος Λαζανάς, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε συναυλίες, σε πλατείες, καφενεία ή λαθραίες συγκεντρώσεις μπορεί να είναι εστία υπερμετάδοσης.

Η φράση «η Αθήνα δεν πάει καλά», που είπε την περασμένη Τετάρτη έξω από το γηροκομείο «Αττική» στον Αγιο Παντελεήμονα Αθήνας ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, με αφορμή τους δεκάδες ηλικιωμένους που είχαν μολυνθεί με κορωνοϊό, αποτυπώνει ό,τι εκτυλίσσεται στο λεκανοπέδιο με ευθύνη όλων.

Το πλέγμα των μέτρων δεν μοιάζει σταθερό και συνεκτικό. Αντίθετα, ξεχειλώνει και μαζεύεται από τα επιστημονικά ή τα κυβερνητικά στελέχη στις δημόσιες εμφανίσεις τους - με τα τελευταία να δηλώνουν ετοιμότητα για την εφαρμογή των μέτρων, αλλά να χωλαίνουν στον έλεγχο για την τήρησή τους.

Για τις επόμενες επτά ημέρες, πάντως, η Αττική θα βρίσκεται στα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν από τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή θα ισχύουν: η αναστολή λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αγαθών από 12 τα μεσάνυχτα ως τις 5 το πρωί, η αναστολή συναυλιών και λειτουργίας χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων, καθώς και θερινών θεάτρων, ανώτατο όριο συμμετεχόντων σε δημόσιες εκδηλώσεις, αυστηροί κανόνες στις λαϊκές αγορές και χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους εργασίας και σε ανοιχτούς χώρους με συγχρωτισμό.

Η μάχη για τον έλεγχο της κυκλοφορίας του κορωνοϊού είναι επίπονη. Αποτυπώθηκε άλλωστε με τον πιο σκληρό τρόπο στα επιδημιολογικά δεδομένα με τα οποία έγινε το πέρασμα από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο. Είναι ενδεικτικό ότι τα μισά θετικά κρούσματα του Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν στην Αττική: από το σύνολο των 8.158 κρουσμάτων που καταγράφηκαν τον περασμένο μήνα, τα 4.221 εντοπίστηκαν στην Αττική, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 52% των συνολικών μολύνσεων, δηλαδή ένα στα δύο κρούσματα.

Βαρύς είναι και ο απολογισμός των θυμάτων: τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν 125 θάνατοι, περίπου το 1/3 του συνόλου των θυμάτων από την αρχή της επιδημίας, τον περασμένο Φεβρουάριο. Στα νοσοκομεία εισάγονταν κάθε μέρα 60-80 ασθενείς με σοβαρή μορφή της λοίμωξης COVID-19 και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) οι διασωληνωμένοι αυξάνονταν σταθερά. Την περασμένη Πέμπτη, μάλιστα, οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 89, πλησιάζοντας το μαύρο ρεκόρ της 5ης Απριλίου όταν οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 93. Ευτυχώς το ρεκόρ του περασμένου Απριλίου δεν καταρρίφθηκε τις δύσκολες ημέρες της περασμένης εβδομάδας, ωστόσο ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτό δεν θα συμβεί το επόμενο διάστημα.

 Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαμηνύει ότι το σύστημα υγείας έχει ανθεκτικότητα στην ισχυρή πίεση που δέχεται από την επιδημία και υλοποιεί ένα φιλόδοξο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων δομών με νέες κλίνες ΜΕΘ, αξιοποιώντας δωρεές και παραχωρώντας κλίνες από τις γενικές ΜΕΘ σε ΜΕΘ για COVID-19.

Σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ, κατασκευάζονται με ταχύ ρυθμό, όμως ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις θεωρείται δύσκολο να είναι διαθέσιμες ως το τέλος του έτους. Ακόμη και αν ολοκληρωθούν οι υποδομές, δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προσλήψεων και η εκπαίδευση του προσωπικού. Σε ό,τι αφορά τις υπάρχουσες κλίνες ΜΕΘ COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας αυτές είναι 274 σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 126 στην Αττική. Από τις συνολικές κλίνες, την περασμένη Παρασκευή ήταν κατειλημμένες οι 85 με διασωληνωμένους. Από τις 126 κλίνες ΜΕΘ για COVID-19 της Αττικής ήταν κατειλημμένες περί τις 65. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη η κατάσταση και ότι μπορεί αίφνης να ανατραπεί απειλώντας την αντοχή και την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας.

Γιατί η Αθήνα δεν πάει καλά, όπως είπε ο καθηγητής Τσιόδρας.

Στο Λεκανοπέδιο διαμορφώνονται συνθήκες που ευνοούν τη μετάδοση του ιού και της λοίμωξης COVID-19 και δεν επιτρέπουν στις Αρχές να ελέγξουν την επιδημία. Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης είχε χαρακτηρίσει την Αττική «εκκολαπτήριο της επιδημίας», όπως συμβαίνει με όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα παγκοσμίως. Την περασμένη Παρασκευή ο ίδιος επισήμανε ότι στην Αττική καταγράφεται ανοδική τάση της επιδημίας, αλλά όχι δραματικά εκθετική άνοδος. Εκτίμησε δε ότι χρειάζεται περαιτέρω χρόνος εφαρμογής των ισχυόντων μέτρων για να υποχωρήσει η ανοδική τάση του επιδημικού κύματος.

Οτι η Αττική πληθυσμιακά αντιστοιχεί στη... μισή Ελλάδα είναι αναμφίβολα ένα στοιχείο που μπορεί να δώσει μια πρώτη, λογική εξήγηση γιατί η επιδημία σαρώνει το λεκανοπέδιο. Ωστόσο, οι αρμόδιοι αναζητούν τους βαθύτερους λόγους για τον λόγο που συμβαίνει αυτό, ιδίως μετά τις συνεχείς κρούσεις από τον Δεκαπενταύγουστο αλλά και μετά τη σταδιακή εφαρμογή μέτρων από τον περασμένο μήνα. «Η Θεσσαλονίκη πήρε το μάθημά της και πάει καλά, η Αθήνα δεν πάει καλά», είπε σε αποστροφή του λόγου του την περασμένη Τετάρτη έξω από το γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα, ο κ. Τσιόδρας.

Τα δεδομένα το αποδεικνύουν: στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 422 περιστατικά κορωνοϊού έναντι 4.221 κρουσμάτων της Αττικής. Τον περασμένο Αύγουστο, αντίθετα, η Θεσσαλονίκη βρισκόταν καθημερινά σε υψηλή θέση στην επιδημιολογική έκθεση και μετρούσε ασταμάτητα περιστατικά μόλυνσης λόγω κορωνοϊού, πλέον όμως αναφέρεται μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων.

Οι ειδικοί επισημαίνουν δύο διαφορές καθοριστικές: η Αττική έχει πιο πυκνό δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη, καθώς και μεγαλύτερη συγκέντρωση ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων σε σύγκριση με την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Στις ευάλωτες ομάδες οι ειδικοί περιλαμβάνουν τους αλλοδαπούς, τους μετανάστες, τους άστεγους, τους χρήστες ουσιών. Αναλόγως υπερισχύει η Αττική και στον αριθμό των γηροκομείων και άλλων κλειστών δομών χρονίως πασχόντων, αστέγων, εξαρτημένων κ.λπ. Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Αγιο Παντελεήμονα της Αθήνας (έχει καταγραφεί ήδη ένας νεκρός και τουλάχιστον 20 νοσηλεύονται) είναι η πέμπτη που καταγράφηκε στην Αττική από την αρχή της επιδημίας. Στη Θεσσαλονίκη πάλι είχε καταγραφεί η μεγάλη εστία μετάδοσης στον οίκο ευγηρίας «Αγία Κυριακή» με τουλάχιστον 20 θύματα.

Στον Άγιο Παντελεήμονα, μάλιστα, υπάρχει ανησυχία και στην ευρύτερη περιοχή ειδικά μετά τον εντοπισμό 20 θετικών τεστ σε σύνολο 487 που πραγματοποιήθηκαν. Από τους 20 θετικούς οι πέντε είναι Έλληνες και οι 15 αλλοδαποί, οι οχτώ γυναίκες και οι 12 άνδρες ενώ η διάμεση ηλικία των θετικών είναι τα 41 έτη.

Οι στοχευμένες δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες αφενός με τα νέα οχήματα που μίσθωσε το υπουργείο Μεταφορών, για να εξυπηρετηθεί με καλύτερες συνθήκες και χωρίς τον συγχρωτισμό ο πληθυσμός, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική τηλεργασία, αφετέρου το εκτεταμένο testing στον Δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δείχνουν ότι επιχειρείται να ανακοπεί το κύμα της επιδημίας σε επιβαρυμένες περιοχές και τους κατοίκους τους.

Οι αρμόδιες Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) έχουν διενεργήσει περισσότερους από 2.600 ελέγχους με rapid tests, εντοπίζοντας 61 άτομα θετικά στον ιό, εκ των οποίων 34 είναι αλλοδαποί. Eλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στις πλατείες Βάθη, Κυψέλης, Αμερικής και Κουμουνδούρου.

Σημειώνεται ωστόσο ότι το κύμα αποτυπώθηκε πρώτα στα νοσοκομεία, αφού στον «Ευαγγελισμό» και στο «Σωτηρία» νοσηλεύτηκαν σε ποσοστό έως και 50% αλλοδαποί και μετά ενεργοποιήθηκε ο ΕΟΔΥ. Η Πολιτική Προστασία προχώρησε σε μισθώσεις χώρων ώστε να φιλοξενούνται για την πλήρη αποθεραπεία τους τα ευάλωτα αυτά άτομα και να μην επιστρέφουν στους χώρους κατοικίας τους όπου συμβιώνουν έως και δέκα άτομα και να μην ανακυκλώνουν τη μετάδοση.

Ειδήσεις σήμερα:

Βγήκε από το νοσοκομείο για βόλτα ο Τραμπ - Το νέο μήνυμα στους Αμερικανούς και η έκπληξη στους «πατριώτες» - Δείτε βίντεο

Στη Βουλγαρία συνελήφθη διαβόητος Έλληνας κακοποιός που κατηγορήθηκε για τριπλό φονικό το... 2001

Υπόθεση Κριστιάν Ντάντε: Οι κόρες του «πρωταγωνιστή» της μεγαλύτερης απάτης στην Ελλάδα κινούνται εναντίον του δημοσίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης