Εύβοια-Βοιωτία: Αγωνία στα χωριά για τον κορωνοϊό μετά την κηδεία - Συνεχίζονται τα τεστ

Εύβοια-Βοιωτία: Αγωνία στα χωριά για τον κορωνοϊό μετά την κηδεία - Συνεχίζονται τα τεστ

Παρά το γεγονός ότι ανοίγουν σχολεία και δουλειές, παραμένει η αυστηρή σύσταση για παραμονή εντός των οικιών και για χρήση μάσκας παντού

mourkik-thivas
Οργή, θυμός και αγανάκτηση. Με αυτές τις τρεις λέξεις μπορεί κάλλιστα να περιγράψει κανείς αυτά τα οποία ένιωθαν οι κάτοικοι στο Μουρίκι Θήβας τη στιγμή που άκουσαν την είδηση στα δελτία ειδήσεων: «Οι οικισμοί μπαίνουν σε αυστηρό καθεστώς μέτρων καθώς μία 63χρονη με πυρετό πήγε στην κηδεία του αδερφού της έχοντας πυρετό την περασμένη Κυριακή. Δύο μέρες μετά διαγνώστηκε θετική στον νέο κορωνοϊό».

Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας- παράλληλα με τα δεκάδες κρούσματα στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα το οποίο μετατράπηκε σε «υγειονομική βόμβα» -  σήμανε το βράδυ της Τετάρτης συναγερμός καθώς στην κηδεία είχαν παραστεί πάνω από 250 άτομα από τους οικισμούς. Οι συστάσεις- και όχι απαγορεύσεις- ήταν αρκετά αυστηρές: περιορισμός της κυκλοφορίας, χρήση της μάσκας μέσα και έξω και κλείσιμο σχολείων. Οι πολίτες κλήθηκαν για μία μέρα να μην μεταβούν ούτε στους εργασιακούς τους χώρους.

Το επόμενο πρωί (σ.σ. την Πέμπτη) στο χωριό επικρατούσε η ίδια χαλαρότητα- ως προς τα μέτρα- με την οποία διακατέχονταν όσοι παρέστησαν στην κηδεία του άτυχου άνδρα, ο οποίος είχε καταγωγή από την περιοχή και έχασε τη ζωή του την περασμένη Παρασκευή. Οι ηλικιωμένοι ήταν στα καφενεία. Οι νέοι έκαναν βόλτες με τις μοτοσυκλέτες τους και τα αυτοκίνητά τους. Κάποιοι είχαν ξεχάσει τις μάσκες τους. Μαζεύτηκαν ο ένας κοντά στον άλλον και περίμεναν να κάνουν τα τεστ που είχαν προαναγγελθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.


thiva__2_
thiva__3_


Κλείσιμο
Από τις εννιά το πρωί τα τεστ ξεκίνησαν τελικά στη μία το μεσημέρι, με αποτέλεσμα αρκετοί κάτοικοι να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στους τοπικούς παράγοντες του οικισμού και του δήμου Θηβαίων. Ο συνωστισμός μεγάλωνε με αποτέλεσμα να φτάσει περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ στο σημείο και να αρχίσει να κάνει αυστηρές συστάσεις από τα μεγάφωνα: «Παρακαλώ τηρείστε τις αποστάσεις. Να φοράτε όλοι τη μάσκας σας.Υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγείας».

«Αυτή η γυναίκα δεν σκέφτηκε κανέναν. Έφερε τον θάνατο του κορωνοϊού στο χωριό μας. Δεν μας λυπήθηκε;» διερωτήθηκε κάτοικος του χωριού στο protothema.gr εξηγώντας πως όταν πήγε στην κηδεία είδε πως δεν υπήρχε κανένα μέτρο προφύλαξης: «Δεν είχαν κάνει τίποτα. Το παραμικρό. Μέσα στην εκκλησία ήταν όλοι χύμα. Κάποιοι δεν φορούσαν μάσκες. Έξω πολλοί ήταν εκείνοι που δεν φορούσαν. Την πλησιάσαμε αρκετά. Μπορεί να έχουμε κολλήσει μπορεί και όχι».

«Δυστυχώς δεν με άκουγε κανείς. Είπα στον παπά να μην κάνει την κηδεία τόσο ανοιχτή αλλά δεν με άκουσε. Εγώ πέρασα είδα τον κόσμο και έφυγα», δήλωσε στο protothema.gr ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Μουρικίου Δημήτρης Παναγιώτου. «Δυστυχώς στις τοπικές κοινωνίες δεν ακούνε. Στην κηδεία ήταν πάνω από 200 άτομα», συνέχισε ο κ. Παναγιωτου.

«Δεν γνώριζε ότι είχε κορωνοϊό»

«Η αδελφή μου πήγε στην κηδεία χωρίς να γνωρίζει ότι έχει κορωνοϊό. Δεν είχε κάποια συμπτώματα και εμεις δεν ξέραμε ότι έχει πυρετό. Πήγε την περασμένη Δευτέρα στο νοσοκομείο να κάνει το τεστ αλλά δεν της το έκαναν γιατί δεν είχε τα συμπτώματα του ιού. Είχε λίγο πυρετό από ό,τι μάθαμε αλλά δεν ήταν κάτι σοβαρό. Πήγε άλλη μέρα στο νοσοκομείο και έκανε το τεστ και τότε βγήκε θετικό. Εγώ έκανα σήμερα το τεστ» είπε ο αδερφός της 63χρονης στο protothema.gr και συνέχισε: «Εμείς στην κηδεία καλέσαμε άτομα μόνο από το οικογενειακό μας περιβάλλον αλλά επειδή μαθεύτηκε γρήγορα, ήρθαν περισσότερα άτομα από όσα είχαμε κανονίσει και δεν μπορούσαμε να τους διώξουμε».

Αντίστοιχη απάντηση μας έδωσε και ακόμη ένα συγγενικό της πρόσωπο, όταν το ρωτήσαμε τι συνέβη και επικράτησε τόσο μεγάλος συνωστισμός: «Δεν ξέραμε ότι έχει κορωνοϊό. Δεν είχε εμφανίσει συμπτώματα. Είναι ψέματα αυτά». Σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό μία ξαδέρφη της 63χρονης, η οποία νοσηλεύεται ακόμη στο νοσοκομείο “ΝΙΜΤΣ”, όπως επίσης και ο σύζυγός της.

Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ τελικά μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης έκαναν πάνω από 250 «γρήγορα τεστ» στους κατοίκους των οικισμών Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι του Δήμου Θηβαίων Βοιωτίας και Λουκίσσια του Δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας. Όλα τα τεστ ήταν αρνητικά αλλά στον τελευταίο οικισμό, ο οποίος ανήκει στην Εύβοια, εντοπίστηκε ακόμη ένα άτομο θετικό στον Κορωνοϊό.

Λίγο αργότερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας εξέδωσε ανακοίνωση για την άρση των συστάσεων για μη προσέλευση των μαθητών στις σχολικές μονάδες, καθώς και η σύσταση μη μετακίνησης των εργαζομένων προς την εργασία τους, με τους κατοίκους των πέντε οικισμών να παίρνουν τελικά μία βαθειά ανάσα.“Για τους κατοίκους των οικισμών αυτών εξακολουθούν να ισχύουν οι αυστηρές συστάσεις για παραμονή εντός των οικιών και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης, καθώς και για χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς. Φυσικά, ισχύουν και τα μέτρα αυτοπροστασίας, όπως αποστάσεις, υγιεινή των χεριών κ.λπ”, ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση της γενικής γραμματείας πολιτικής Προστασίας.

Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: Θετική στον κορωνοϊό η σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ

Europa League, ΑΕΚ-Βόλφσμπουργκ 2-1: Καρίμ ο λυτρωτής την έστειλε στους ομίλους! - Δείτε τα γκολ

Δανία: «Ο διευθυντής μου ζήτησε στοματικό σεξ, αλλιώς η καριέρα μου τέλος» καταγγέλλει παρουσιάστρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης