Κακοκαιρία Ιανός: Πού βρίσκεται ο κυκλώνας - Προβλήματα σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Ιθάκη

Κακοκαιρία Ιανός: Πού βρίσκεται ο κυκλώνας - Προβλήματα σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Ιθάκη

Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, πτώσεις δέντρων και πλημμυρισμένα υπόγεια στα νησιά του Ιονίου -  Οι ριπές του ανέμου έφτασαν τα 90 km/h δυτικά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου

kako-xartis03-mesa
Στη δίνη του κυκλώνα της κακοκαιρίας Ιανός βρίσκονται τις τελευταίες ώρες η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος.

Οι βρόχες και οι ισχυροί άνεμοι έχουν προκαλέσει καταστροφές και μεγάλα προβλήματα και στα τρία νησιά με σκάφη να βυθίζονται, δρόμους να κλείνουν, σπίτια να έχουν ζημιές ενώ καταγράφονται και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι περισσότερο έχει πληγεί η Ιθάκη. Οι δορυφορικές εκτιμήσεις έδειξαν μέση ένταση ανέμου 90 χιλιόμετρα την ώρα δυτικά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, λίγο πριν ο «Ιανός» κινηθεί στο στενό ανάμεσα σε αυτά τα δύο νησιά μετά τις 04:00 ώρα Ελλάδας. Ωστόσο τις τελευταίες ώρες έχει ενισχυθεί. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Ιθάκη (86 χιλιοστά), όμως λόγω εκτεταμένων διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του ΕΑΑ-meteo δεν αναφέρουν νεότερες τιμές μετά τις 04:00 τα ξημερώματα. Τώρα το επίκεντρό του στροβιλίζεται στο Κεντρικό Ιόνιο, και αναμένεται αρχικά να κινηθεί προς ΒΔ Πελοπόννησο και στη συνέχεια να στραφεί προς τα νότια, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr. Παραμένει πάντως μια σχετική αβεβαιότητα για την ακριβή πορεία του μεσογειακού κυκλώνα. Αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής μέσα στο διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου κατά το πέρασμα του «Ιανού». Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο, είναι Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Νοτιοανατολική Θεσσαλία και ηπιότερα η Αττική. Ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στις παραπάνω περιοχές είναι αυξημένος το επόμενο 24ωρο.


Δείτε video από τις καταστροφές στην Ζάκυνθο






Δείτε video από Φρίκες, Ιθάκη

Φρίκες, Ιθάκη


Μεγάλη η καταστροφή στην Αγία Ευφημία στην Κεφαλονιά

Μεγάλες είναι οι ζημιές σε όλο το νησί της Κεφαλονιάς. Από τις πρώτες πρωινές ώρες υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδοτησης σε πολλές περιοχές, καθώς έχουν σπάσει πυλώνες ρεύματος. Λόγω της σφοδρότητας της κακοκαιρίας δεν είναι εφικτό να προσεγγίσουν τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, έχουν σημειωθεί εκατοντάδες πτώσεις δέντρων και κλαδιών δημιουργώντας προβλήματα και στο οδικό δίκτυο του νησιού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην Αγία Ευφημια του δήμου Σάμης, όπου η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με το μεγάλη ένταση των ανέμων δημιούργησε χειμάρρους με λάσπες και φερτα υλικά. Επίσης στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες από τον δήμο, οι ισχυροί άνεμοι, που κατά την διάρκεια της νύχτας έφθασαν τα 11 μποφόρ, έβγαλαν τρία ιστιοφόρα στη στεριά και μέσα στο λιμάνι έχουν βυθιστεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα. Στη Αγία Ευφημία, από τον χείμαρρο που δημιουργήθηκε υπήρξε εισροή υδάτων σε καταστήματα.


Κλείσιμο

🌀🌀🌀 Απίστευτες εικόνες τώρα από την Κεφφαλονιά στην περιοχη Αγία Ευφημία. Βιντεο: Nikos Liosis

Δημοσιεύτηκε από Forecast Weather Greece στις Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020


Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Ζακύνθου δεν έχει ρεύμα το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού. Στην Ιθάκη ο δήμαρχος του νησιού, Διονύσης Στανίτσας είπε ότι γίνεται αγώνας για να σωθούν σκάφη στο λιμάνι στο Βαθύ. «Προσπαθούμε να σώσουμε σπίτια που έχουν φύγει κεραμίδια. Δεν έχουμε ρεύμα από τις 3 τα ξημερώματα. Έχουμε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο από δέντρα που έπεσαν, υπάρχουν καταστήματα που έχουν πλημμυρίσει»«Έχουμε αμέτρητες κλήσεις για πλημμύρες» είπε ο κ. Στανίτσας στον ΘΕΜΑ 104,6.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Σταύρος Τραυλός που μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 έκανε λόγο για πολλή βροχή και αέρα. «Έχουμε πρόβλημα με φερτά υλικά και πλημμύρες σε υπόγεια στη Σάμη, έχει πλημμυρίσει το υπόγειο του νοσοκομείου, έχουμε διακοπές ρεύματος σε αρκετά σημεία». Καταστροφές έχουν καταγραφεί στην Σκάλα και τον Καραβόμυλο. Συνολικά στα νησιά έχουν γίνει στην πυροσβεστική 60 κλήσεις για κοπές δέντρων και αντικείμενα που κλείνουν δρόμους.




Δείτε βίντεο από την Κεφαλονιά

Ο Ιανός σαρώνει την Κεφαλονιά


Αγία Ευφημία: Μεγάλες καταστροφές


kako01
kako02

kako03




Αγία Ευφημια

Δημοσιεύτηκε από Kefalonia Press στις Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020


2ος γύρος απίστευτες ριπές

Δημοσιεύτηκε από Makis Moss στις Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020



Το Αργοστόλι ξυπνάει και μετράει πληγές

Δημοσιεύτηκε από Kefalonia Press στις Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020


Σφοδροί άνεμοι σαρώνουν την Ζάκυνθο τώρα συνοδεία βροχής. Ο πυρήνας του Ιανού βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα δυτικά από το...

Δημοσιεύτηκε από Forecast Weather Greece στις Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020

8 με ριπές 9 bf η δύναμη του αέρα στο Ληξούρι τώρα.

Δημοσιεύτηκε από Makis Moss στις Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020

Δείτε βίντεο από την Ιθάκη

Δημοσιεύτηκε από Stanitsas Dionisis στις Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020

Δείτε βίντεο από την Ζάκυνθο τα ξημερώματα της Παρασκευής:

Ιανός Ζάκυνθος


Δείτε βίντεο με ριπές 12 μποφόρ στο λιμάνι της Κυλλήνης

🌀🌀🌀🌀 12 Μποφόρ τώρα στο Λιμάνι της Κυλλήνης. Απίστευτες Ριπές. Στο βίντεο Γιάννης Σταματάκης.

Δημοσιεύτηκε από Forecast Weather Greece στις Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020



Στη Δυτική Ελλάδα σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη «τα πιο έντονα φαινόμενα με ανέμους και πτώσεις δέντρων καταγράφονται σε Λεχαινά, Πύργο, Αμαλιάδα».

Δειτε φωτογραφίες από τις καταστροφές στον Καραβόμυλο της Κεφαλονιάς:



Παρασύρθηκε αγκυροβολημένο σκάφος στην Ιθάκη

Αγκυροβολημένο ιστιοφόρο σκάφος, σημαίας Ελβετίας, παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Σχίνου, ανατολικά της Ιθάκης. Οι δύο επιβαίνοντες του σκάφους αποβιβάστηκαν με ιδία μέσα στην ακτή και είναι καλά στην υγεία τους.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το ιστιοφόρο πνέουν ισχυροί άνεμοι 8 μποφόρ.

Τα προβλήματα στη Ζάκυνθο

Στη Ζάκυνθο ζημιές έχουν σημειωθεί στο χωριό Κατάσταρι, όπου ο δυνατός αέρας ξήλωσε στέγη από κατοικιμενο σπίτι, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν τραυματισμοί. Στο λιμάνι της Ζακύνθου, βούλιαξε ιστιοφόρου που ήταν δεμένο. Σε όλο το νησί σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων τα οποία ελέγχει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. Στο χωριό Λυκούδι έχει πέσει ένα μεγάλο δέντρο κοντά σε παιδικό σταθμό και σπεύδουν συνεργεία ώστε να το απομακρύνουν.

Παράλληλα αρκετές περιοχές της Ζακύνθου είναι βυθισμένες στο σκοτάδι. Καλαμάκι, Αργάσι, Βανάτο, Λαγωποδο, Κατάστάρι, Μουζάκη, Αλυκές είναι χωρίς ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στις βλάβες και παλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες να αναφέρουν την ηλεκτροδότηση.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες


Στο μεταξύ, κλειστές παραμένουν οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και σήμερα σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Κλειστή είναι και η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στα δυτικά πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.



Ζωντανή εικόνα απο το Αργοστόλι Κεφαλονιάς 



Βίντεο από την παραλία του Λαγανά στη Ζάκυνθο



Δείτε φωτογραφίες από την Ζάκυνθο το πρωί της Παρασκευής:

119684664_953999381788583_6003549360916199578_n
zakinthos2
zakinthos


Την πορεία του Ιανού προς την Ελλάδα, κατέγραψε ο Ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11, ενώ το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr επεξεργάστηκε και οπτικοπόιησε τα δεδομένα του δορυφόρου και ετοίμασε το βίντεο που ακολουθεί και παρουσιάζει την κίνηση του συστήματος προς την χώρα μας έως το απόγευμα της Πέμπτης.

Με κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι κορυφές των νεφών, οι οποίες υπολογίζεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 13 χιλιόμετρα. Στο ίδιο βίντεο φαίνονται και οι κεραυνοί που κατέγραψε το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Δείτε live την πορεία του «Ιανού»:



Δείτε βίντεο πώς κινείται ο Μεσογειακός Κυκλώνας:
Meteo.gr: Πέμπτη 17/09/2020. Η πορεία του ΙΑΝΟΥ προς την Ελλάδα



Έντονη βροχή σε Ηλεία και Μεσσηνία

Ο κυκλώνας Ιανός επηρεάζει με έντονες βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους τη δυτική Ελλάδα, επεκτείνοντας το μέτωπο της καταιγίδας από τα νησιά του Ιονίου, τα οποία δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα, έως τους νομούς της Ηλείας και της Μεσσηνίας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας περιοχές της Ηλείας και της Μεσσηνίας δέχτηκαν μεγάλες ποσότητες βροχής.

Τις επόμενες ώρες, το φαινόμενο θα συνεχίσει να εξελίσσεται στο ίδιο τόξο, καλύπτοντας τις δυτικές ακτές της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Δείτε βίντεο από περιοχή της Ηλείας:



ilialive.gr - Ξεκίνησε το ξέσπασμα του "Ιανού"



Δείτε εικόνα από την Κυλλήνη:

Εδώ στο μέτωπο... 8 μποφόρ.

Posted by Κωστας Βουρτσης on Thursday, 17 September 2020


Πού θα επιμείνει ο Ιανός το Σάββατο

Το Σάββατο αναμένεται στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και έως το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου από Λευκάδα και νοτιότερα, τη Στερεά, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια, βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ, στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί 5 με 6 και στις υπόλοιπες περιοχές νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί 3 με 4 βαθμούς κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.


Εξασθένηση των φαινομένων την Κυριακή

Την Κυριακή αναμένονται στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τις δυτικές Κυκλάδες και την Κρήτη νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 5 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση και στα ανατολικά 6 με 8 με μικρή εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

kairiko_sun



Ειδήσεις σήμερα:

Δημοσκόπηση ALCO: Στο 16,9% η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Απίστευτη δήλωση σε λεωφορείο: «Δεν πιστεύω στον κορωνοϊό, με προσβάλλει η χρήση μάσκας» - Βίντεο

Άλμα επί κοντώ: Ο εκπληκτικός Ντουπλάντις έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ του Μπούμπκα στον ανοιχτό στίβο!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης