Δημήτρης Μάρδας: Ποιο... ασυνήθιστο ζώο επέλεξε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για κατοικίδιο

Δημήτρης Μάρδας: Ποιο... ασυνήθιστο ζώο επέλεξε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για κατοικίδιο

Ο καθηγητής Οικονομικών του ΑΠΘ μιλά στο protothema.gr για την επιλογή του να πάρει ως κατοικίδιο μια... αλεπού! 

mardas_main01
Έναν νέο φίλο έχει αποκτήσει τους τελευταίους μήνες ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Οικονομικών του ΑΠΘ, Δημήτρης Μάρδας, που ακούει στο όνομα Νοτούλα. Πρόκειται για μια αλεπού, η οποία έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στις 15 Ιουλίου, όταν ο κ. Μάρδας είχε διοργανώσει μπάρμπεκιου στο εξοχικό του για να γευματίσει με φοιτητές του.

“Θυμάμαι ήμασταν στον κήπο και προφανώς μύριζε τα κρεατικά και έκανε την εμφάνιση της. Την είδαν κάποιοι από τους φοιτητές μου και από εκείνη την ημέρα και για όλο το καλοκαίρι ερχόταν καθημερινά και συγκεκριμένη ώρα για το φαγητό της. Αποκτήσαμε μια σταθερή φιλική σχέση γιατί το άγριο ζώο δεν μπορείς να το εξημερώσεις” λέει στο protothema.gr ο καθηγητής Οικονομικών.

Όπως επισήμανε ο κ. Μάρδας, η Νοτούλα έρχεται τις βραδινές ώρες για το γεύμα της. Μάλιστα μια ημέρα που ο καθηγητής είχε ξεχάσει να της βάλει φαγητό στο πιάτο της, εκείνη μπήκε στο σπίτι και τον πλησίασε ακουμπώντας τον στο χέρι. “Την παρατηρώ για να δω τη συμπεριφορά της. Έχω συμβουλευτεί και κτηνιάτρους, ενώ καθαρίζουμε το σπίτι καθημερινά με χλωρίνη και απολυμαντικά γιατί μπαίνει και στο σπίτι όταν είναι οι πόρτες ανοικτές. Θυμάμαι μια ημέρα που ξέχασα να της βάλω φαγητό και καθόμουν στον υπολογιστή μου, μπήκε από την ανοικτή πόρτα της κουζίνας, κατευθύνθηκε στο σαλόνι και ξαφνικά ένιωσα ένα σκούντημα στο χέρι μου. Γύρισα την είδα και μόλις σηκώθηκα προχώρησε μέχρι το σημείο που της έχω το πιάτο της για να μου δείξει ότι πρέπει να φάει”.

Αλεπού 1


Οι συχνές επισκέψεις της αλεπούς έκαναν τον καθηγητή να παρατηρεί τη συμπεριφορά της σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε ο κ. Μάρδας στο protothema.gr είναι πως όταν στέκεται όρθιος η Νοτούλα κρατάει πάντα απόσταση τριών μέτρων περίπου, ενώ όταν γονατίζει και βρίσκεται πιο κοντά στο ύψος της τον πλησιάζει στα 30 εκατοστά.

“Μη σε βλέπει όρθιο γιατί αισθάνεται ότι κινδυνεύει και σε οδηγεί έτσι ώστε να σε βάλει να καθίσεις κάπου για να αισθανθεί ασφαλής και να σε πλησιάσει σχετικά κοντά, όχι πολύ κοντά σε μια απόσταση 30-40 εκαστοστά, ως εκεί. Αν σηκωθείς από την καρέκλα σου τότε σηκώνεται και φεύγει. Και επειδή έχω κάτι καρέκλες τύπου σκηνοθέτη στον κήπο με είχε καθοδηγήσει μέχρι εκεί για να κάτσω και τότε ήρθε πολύ κοντά μου και απλά κοιτούσε ο ένας τον άλλο”.

Αλεπού 2
Κλείσιμο


Έχοντας ενημερωθεί από κτηνίατρο για τους πιθανούς κινδύνους είχε ξεκινήσει την προσπάθεια να της δώσει χαπάκι για τους ψύλλους, αλλά και για να διαπιστώσει εάν έχει λύσσα. Η πρώτη απόπειρα για τη χορήγηση του χαπιού ήταν μια αποτυχία. Ο καθηγητής έβαλε το χαπάκι μέσα σε ένα κομμάτι σαλαμιού ωστόσο η έξυπνη αλεπού έφαγε το σαλάμι και άφησε το χάπι. Στη δεύτερη προσπάθεια το χάπι ήταν κομμένο μέσα σε κομμάτια κρέατος και τελικά κρίθηκε επιτυχής. Επίσης ο καθηγητής παρατηρούσε το ζώο το οποίο δεν είχε κανένα από τα σημάδια της λύσσας, όπως έντονα σάλια στο στόμα της.

Όπως είπε στο protothema.gr ο κ. Μάρδας η Νοτούλα αρέσκεται στο να ακούει τζαζ μουσική αφού ένα βράδυ που καθόταν και απολάμβανε τα τζαζ κομμάτια, η αλεπού μπήκε στο σπίτι και κάθισε δίπλα στο ηχείο κουνώντας το κεφάλι της δεξιά και αριστερά.
mardasalepou

Ένα βραδάκι ο καθηγητής έγραφε συγκεντρωμένος στον υπολογιστή του όταν ξαφνικά τρόμαξε από έναν ήχο δίπλα του. Είχε ξεχάσει να της βάλει φαγητό και η Νοτούλα μπήκε μέσα στο σπίτι και χτυπώντας το χέρι της του το υπενθύμισε. Επιπλέον μία άλλη νύχτα που ο καθηγητής άκουγε τζαζ μπήκε στο σπίτι και βρήκε την αλεπού δίπλα στο ηχείο να ακούει μουσική.

Ο κ. Δημήτρης Μάρδας ο οποίος τονίζει πως πρόκειται για ένα πανέξυπνο ζώο και όχι πονηρό όπως λέγεται, θεωρεί πως το "φλερτ" με την αλεπού δεν είναι τυχαίο αλλά κατά κάποιο τρόπο οφείλεται στην επαφή που έχει ο ίδιος με τη φύση. Επιπλέον εκτιμά πως ενδεχομένως λόγω κορωνοϊού υπάρχει κάποια αλλαγή στη φύση καθώς όπως είπε έχει δεχτεί πολλά μηνύματα από ανθρώπους που είχαν και οι ίδιοι παρόμοιες επισκέψεις από άγρια ζώα.
119586603_262653634807433_3870282116798458395_n

O καθηγητής Οικονομικών είναι γνωστός φυσιολάτρης και έχει φτιάξει ορειβατική ομάδα με τους φοιτητές. Ήταν επόμενο να αγαπήσει και την Νοτούλα όσο παράξενη κι αν ακούγεται αυτή η σχέση. Μάλιστα με την Ορειβατική ομάδα πηγαίνουν κάθε χρόνο στον Όλυμπο, ωστόσο λόγω του covid-19 φέτος η εκδρομή ακυρώθηκε.
119586025_3249318585136801_4679919581264009490_n

Αυτό το διάστημα ο κ. Μάρδας ασχολείται μαζί με ομάδα 30 φοιτητών με την οικονομία της Τουρκίας. Ετοιμάζουν μελέτη για την πορεία της τουρκικής οικονομίας από το 1970 και μετά. Η μελέτη αφορά το διεθνές εμπόριο, τις εξαγωγές, τις εισαγωγές, τη βιομηχανία, την άμυνα τη Γεωργία, τον τουρισμό, τη ναυτιλία και την τουρκική λίρα. Τα αποτελέσματα αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους αρχές του 2021.

Δείτε σχετικές φωτογραφίες: 
95137435_164154754946333_4138772220346368000_n
alepou1
alepou2

Ειδήσεις σήμερα: 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθούν τα μέτρα αν δεν μειωθούν τα κρούσματα, λέει ο Γώγος

Συναγερμός για την κακοκαιρία Ιανός: Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Στο «κόκκινο» Αθήνα και Πειραιάς λόγω των πολλών κρουσμάτων - Αυξάνεται η πίεση στις Εντατικές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης