Καιρός - Κακοκαιρία «Ιανός»: Θυελλώδεις άνεμοι και καταιγίδες - Δείτε χάρτες του meteo

Καιρός - Κακοκαιρία «Ιανός»: Θυελλώδεις άνεμοι και καταιγίδες - Δείτε χάρτες του meteo

Κακοκαιρία «Ιανός»: Θα εξελιχθεί σε Μεσογειακό κυκλώνα; - Ποιες περιοχές θα «σαρώσει» - Προειδοποίηση Καλλιάνου: Η κακοκαιρία  θα πλήξει έντονα και την Αθήνα

vroxi343
Αλλάζει ραγδαία το σκηνικό του καιρού από την Πέμπτη, με πιθανότητα ακόμη και για έντονα φαινόμενα κατά τόπους.Η πρώτη φθινοπωρινή μεταβολή του καιρού πλησιάζει, την ίδια ώρα που οι μετεωρολόγοι παρακολουθούν το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός Μεσογειακού κυκλώνα στη χώρα.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, καθώς και με διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα άλλων φορέων, η ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου αναμένεται βαθμιαία να ενισχυθεί σημαντικά, δημιουργώντας την κακοκαιρία ΙΑΝΟΣ η οποία θα επηρεάσει τη χώρα μας από την Πέμπτη.

Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.

kakokairia_ianos
Δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές,  ότι η κακοκαιρία «ΙΑΝΟΣ» θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Καιρός: Η κακοκαιρία «Ιανός» θα πλήξει την Αθήνα με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους - Η πρόβλεψη Καλλιάνου

Τριήμερη κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει από αύριο αρκετές περιοχές της χώρας, με τον μετεωρολόγο και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Καλλιάνο να 
Κλείσιμο
προειδοποιεί πως και η Αθήνα θα βρεθεί στο επίκεντρο των καταιγίδων από το ξημέρωμα της Παρασκευής μέχρι κατά διαστήματα και τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου.

Χαρακτηριστικά, επισημαίνει:

«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο και για τοπικές χαλαζοπτώσεις. Πέρα από την Αττική, θα επηρεαστούν με πολύ δυνατά φαινόμενα το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η υπόλοιπη Στερεά, η Εύβοια, οι Κυκλάδες και προς το τελείωμα της Κακοκαιρίας (την Κυριακή) η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Προσοχή στους σφοδρούς ανέμους που θα προκαλέσουν προβλήματα στο Ιόνιο και τα δυτικά παράκτια ηπειρωτικά τμήματα.Χοντρικά αυτές είναι οι περιοχές (εικόνα) που θα επηρεαστούν από την τριήμερη κακοκαιρία (από την Πέμπτη απόγευμα στο Ιόνιο έως και την Κυριακή στο ΝΑ Αιγαίο) που βρίσκεται προ των πυλών.

Στη φωτογραφία που ακολουθεί καταγράφονται οι περιοχές που θα σημειωθούν βροχοπτώσεις

kairos_kakokairia_ianos_ellada_kallianos






Για πιθανό σχηματισμό «μεσογειακού κυκλώνα» στην Κεντρική Μεσόγειο έκανε λόγο στην πρόγνωσή του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης σχετικά με τον καιρό τις επόμενες ημέρες.

Στον Μεσογειακό Κυκλώνα που δείχνει να σχηματίζεται αναφέρθηκε και ο Σάκης Αρναούτογλου, που τονίζει πως θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι και τα ξημερώματα της Πέμπτης για να μάθουμε την ακριβή μορφή και τροχιά που θα πάρει το όποιο φαινόμενο.

Μεσογειακή τροπική ύφεση, Μεσογειακή τροπική θύελλα, Μεσογειακός κυκλώνας, ή ένα απλό βαρομετρικό χαμηλό το σύστημα...

Δημοσιεύτηκε από Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou στις Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020


Λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν προγνωστικά οι μεταβατικές εποχές, και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής (βρίσκεται πάνω από θάλασσα), δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 4 επικρατέστερα σενάρια σχετικά την τροχιά που θα ακολουθήσει το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού έως τις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου 19/09.

kakokairia_ianos_meteo
Η αναλυτική πρόγνωση για την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου

Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά πλην ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές αρχικά στα δυτικά και από το απόγευμα στις υπόλοιπες περιοχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο, όπου τα φαινόμενα πιθανώς κατά τόπους να είναι έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ από τα βόρεια σε βόρειους βορειοδυτικούς, με ένταση στο νότιο Ιόνιο πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα και από τα νότια σε νότιους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές.

Medicane: Τι είναι ο μεσογειακός κυκλώνας που «απειλεί» την Ελλάδα

Η απότομη αλλαγή καιρού με φαινόμενα και ορισμούς σχεδόν πρωτόγνωρα για την Ελλάδα -12 μποφόρ, κυκλώνες κλπ- φέρνουν στο προσκήνιο λέξεις όπως τα Medicanes. Το Medicane είναι ουσιαστικά μία τροπική καταιγίδα και χαρακτηρίζεται από έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Οι μεσογειακοί κυκλώνες, διεθνώς γνωστοί ως Medicanes (από τις λέξεις Mediterranean και hurricanes) είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει μία έως δύο φορές το χρόνο. Έχουν πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες, καθώς θυελλώδεις άνεμοι στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι», συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές. Το φαινόμενο αν και μοιάζει με τυφώνα αμερικανικού τύπου, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με αυτόν τον ορισμό, αφού τα νερά της Μεσογείου δεν επιτρέπουν το σχηματισμό τέτοιων φαινομένων.

Πέντε κυκλώνες έχουν «σκεπάσει» τον Ατλαντικό

Για δεύτερη φορά στην ιστορία συνυπάρχουν πέντε τροπικοί κυκλώνες πάνω από τον Ατλαντικό,  προκαλώντας ανησυχία.

Πρόκειται για τον τυφώνα, Paulette, τον τυφώνα Sally , την τροπική καταιγίδα Teddy και Vicky, καθώς και την τροπική ύφεση Rene. Ο τυφώνας Paulette έφτασε στις Βερμούδες το βράδυ της Δευτέρας και παρά το γεγονός ότι απομακρύνεται οι συνθήκες εξακολουθούν να επηρεάζουν το νησί, με τους ανέμους και τις καταιγίδες να κρατούν και για τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με το NHC, ο τυφώνας θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 111 μίλια / ώρα.
mesogeiakos_kiklonas_atladikos


Δείτε βίντεο: Κακοκαιρία «Ιανός»: Θυελλώδεις άνεμοι και καταιγίδες - Θα πλήξει την Αθήνα με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους
Κακοκαιρία «Ιανός»: Θα πλήξει την Αθήνα με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους



Ειδήσεις σήμερα: 

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Τι αλλάζει και πού γίνεται υποχρεωτική η μάσκα

Η Έμιλι Ραταϊκόφσκι κατηγορεί για σεξουαλική επίθεση φωτογράφο - «Ξαφνικά τα δάχτυλά του ήταν μέσα μου»

Κορωνοϊός: Πώς φτάσαμε ξανά πάνω από 300 κρούσματα και στην «εκτίναξη» των διασωληνώσεων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης