LIVE

Κορωνοϊός

Νοσοκομείο «Ελπίς» : Συνέδριο για τα καρδιαγγειακά νοσήματα

elpis-synedrio

Θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα- 50.00 θάνατοι κάθε χρόνο στην Ελλάδα απο τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα υγείας και αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. Με στόχο τη συνεχή, πολυδιάστατη και επίκαιρη ενημέρωση των γιατρών, αλλά και της κοινής γνώμης,  θα  πραγματοποιηθεί η ετήσια διημερίδα της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ». Θα έχει θεματικό αντικείμενο τα «Χρόνια Στεφανιαία Σύνδρομα» και θα  πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Caravel 18-19 Σεπτεμβρίου 2020, με τη συμμετοχή διακεκριμένων και έμπειρων ομιλητών στο συγκεκριμένο πεδίο της Καρδιολογίας. Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου είναι ο συντονιστής διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Ελπίς»  και καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Αθανάσιος Τρίκας (φωτογραφία)

Στην Ευρώπη, το 49% όλων των θανάτων προέρχεται από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, και από αυτούς ποσοστό 55% αφορά τις γυναίκες και 43% τους άνδρες. Στη στεφανιαία νόσο οφείλεται περίπου το 50% αυτών των θανάτων και σχεδόν το 1/3 στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ).Η στεφανιαία νόσος (ΣΝ) αποτελεί μια από τις πλέον θανατηφόρες νόσους στις βιομηχανικέςχώρες.

Στην Ελλάδα περίπου 50.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιαγγειακές παθήσεις, εκ των οποίων τα 17.000 περίπου από ισχαιμία του μυοκαρδίου. Το 45.5% των θανάτων στηνΕλλάδα το 2005 οφειλόταν σε καρδιαγγειακά συμβάντα, δηλαδή στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια. Το 50% των ατόμων που πεθαίνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις δεν είχαν παρουσιάσει ποτέ προηγουμένως οποιοδήποτε σχετικό σύμπτωμα.

Στις ΗΠΑ αποτελεί το αίτιο του 50-70% όλων των καρδιογενών θανάτων και κάθε χρόνο περίπου 500.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο. Η στεφανιαία νόσος προσβάλλει άνδρες στην ακμή της ζωής τους, ενώ η μέση ηλικία κατά την οποία εμφανίζεται το πρώτο έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι η μεσότητα της δεκαετίας των 50 ετών. Οι γυναίκες προσβάλλονται 10 χρόνια αργότερα, σε σύγκριση με τους άνδρες. Συχνά όταν αναφερόμαστε στη στεφανιαία νόσο εννοούμε τη σταθερή μορφή της νόσου που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας γενικά χαρακτηρίζεται από ‘‘επεισόδια σχετιζόμενα με ισχαιμία του μυοκαρδίου που συνήθως επάγονται από την άσκηση, συγκίνηση ή άλλης μορφής stress και είναι αναπαραγώγιμα, αλλά που μπορούν να συμβούν ξαφνικά’’. Τα επεισόδια αυτά που συνοδεύονται από προσωρινή δυσφορία στο στήθος εκπροσωπούν τη στηθάγχη.
Στον όρο σταθερή στεφανιαία νόσο περιλαμβάνονται: η σταθεροποιημένη συχνά ασυμπτωματική κατάσταση που συχνά ακολουθούν ένα οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, η επί μακρόνπρο-συμπτωματική κατάσταση της στεφανιαίας αθηροσκλήρωσης και η στηθάγχη προσπαθείας. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στη μελέτη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και ιδιαίτερα της στεφανιαίας νόσου.

Πέρα από την καλύτερη κατανόηση της παθοφυσιολογίας της νόσου και των μηχανισμών που οδηγούν στην γένεση και την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης με τελική κατάληξη την χρόνια στεφανιαία νόσο ή και τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα και της επιπλοκές τους (οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια,αιφνίδιος καρδιακός θάνατος κ.α.), σήμερα οι επιστήμονες είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο, να επιβραδύνουν την εξέλιξή της αλλά και να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπισή της και τη θεραπεία της. Στο συνέδριο θα γίνει λεπτομερής αναφορά στη επιδημιολογία και την παθοφυσιολογία της νόσου, στις διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούνται σήμερα για την πρώιμη διάγνωση και τη διαστρωμάτωση κινδύνου των ασθενών με στεφανιαία νόσο αλλά και την αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών της, τόσο με τη φαρμακευτική αγωγή, όσο και με τις νεότερες επεμβατικές ή χειρουργικές τεχνικές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης