Φωτιά στη Μόρια: Αγωνία μετά τις τεράστιες καταστροφές - Στο δρόμο 13.000 μετανάστες (Βίντεο)

Φωτιά στη Μόρια: Αγωνία μετά τις τεράστιες καταστροφές - Στο δρόμο 13.000 μετανάστες (Βίντεο)

Φόβοι για νεκρούς - Άγνωστο πού βρίσκονται οι 35 θετικοί στον κορωνοϊό - Διμοιρίες ΜΑΤ μεταβαίνουν στο νησί - Σχεδόν ολική καταστροφή στον καταυλισμό - Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου (ΘΕΜΑ 104,6): Οι φωτιές φαίνεται να ήταν κάτι οργανωμένο - Αστυνομικοί εμποδίζουν τους μετανάστες να κινηθούν προς την πόλη της Μυτιλήνης

lesvos-moria43434_2
Το φως της ημέρας δείχνει το μέγεθος της καταστροφής του καταυλισμού - «πόλη» των 13.000 προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια από τη φωτιά που ξέσπασε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται, ενώ παράλληλα εκφράζονται και φόβοι για νεκρούς. 

Το επόμενο πρωί βρίσκει 13.000 ανθρώπους στον δρόμο, κουβαλώντας ό,τι πρόλαβαν να πάρουν μαζί τους, με τα υπόλοιπα -λιγοστά τους- υπάρχοντας να παραδίνονται στις φλόγες. Η εικόνα της επόμενης μέρας είναι αποκαρδιωτική. Μετανάστες και πρόσφυγες περιπλανιούνται στον δρόμο περιμένοντας, όχι να δουν το μέγεθος της καταστροφής -αυτό είναι ολοφάνερο-, αλλά τι άλλο τους περιμένει... 

Δείτε βίντεο του Associated Press από σήμερα το πρωί στη Μόρια: 

Φωτιά Μόρια (5)

Φωτιά Μόρια (6)


Δείτε live εικόνα:

Κλείσιμο
Δημοσιεύτηκε από Στο Νησί στις Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020



Δείτε εικόνα από σήμερα το πρωί: 

Μυτιλήνη 09-09- 2020 μετά το κάψιμο του Κ.Υ.Τ

Δημοσιεύτηκε από Giorgos Dinos στις Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2020

Από την κόλαση φωτιάς που προκλήθηκε, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, όταν αντέδρασαν μετανάστες στο άκουσμα της είδησης ότι 35 εξ αυτών έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό και θα έπρεπε να απομονωθούν μαζί με συγγενείς τους έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές τόσο στον χώρο του ΚΥΤ όσο και στον άτυπο καταυλισμό που υπήρχε γύρω από αυτόν. Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης η καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας «είναι μάλλον ολική».

Προκειμένου να υπάρξει εκτίμηση της κατάστασης αλλά και να αποφασιστούν μέτρα για την αντιμετώπισή της θα υπάρξει έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στις 9.30 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του υπουργου Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Επίσης στο νησία μεταβαίνουν με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα.

Λόγω των ενισχυμένων ανέμων, οι φλόγες μεταφέρθηκαν πολύ γρήγορα εντός των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ, με συνέπεια ολόκληρη η περιοχή να μετατραπεί σε μία τεράστια εστία φωτιάς, κατακαίγοντας τα πάντα και ειδικότερα τα κοντέινερ και τις σκηνές, όπου διέμεναν πάνω από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες.











Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φωτιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα και η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, που πνέουν στο βορειοανατολικό Αιγαίο. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.

Αποτέλεσμα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι αυτή τη στιγμή οι περίπου 13.000 μετανάστες που ζούσαν στη Μόρια είτε να βρίσκονται στον δρόμο προς την Παναγιούδα - με αστυνομικές δυνάμεις να τους εμποδίζουν να πάνε προς Μυτιλήνη - είτε διάσπαρτοι σε όποιο κομμάτι του ελαιώνα δεν έχει καεί.

Ο κ. Λογοθέτης μεταβαίνει στο νησί με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης. «Πάμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Πρέπει να δούμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς τι λύσεις μπορούμε να δώσουμε για την προσωρινή και μακροχρόνια φιλοξενία των διαμενόντων εκεί. Για όλους είναι πρώτη προτεραιότητα» δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εντωμεταξύ άγνωστο είναι για την ώρα το πού βρίσκονται οι 35 θετικοί στον κορωνοϊό αλλά και οι στενές επαφές τους που θα έπρεπε να έχουν απομονωθεί με εκπροσώπους των αρχών να μιλούν για μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ οι 35 θετικοί στον κορωνοϊό και οι συγγενείς τους θα έμπαιναν σε απομόνωση σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορωνοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική η εικόνα όσον αφορά την εξέλιξη της φωτιάς είναι ότι γίνεται προσπάθεια να σβηστούν οι εστίες μέσα στον χώρο του ΚΥΤ. «Την περπατάμε τη φωτιά» είπαν πυροσβέστες στο protothema.gr.

«Το ΚΥΤ έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Όλα ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα. Έβαζαν φωτιές περιμετρικά του κλειστού ΚΥΤ στη Μόρια. Φαινόταν ότι ήταν κάτι οργανωμένο όπως μας λένε κάτοικοι που μένουν δίπλα στο ΚΥΤ» δηλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Άρης Χατζηκομνηνός.

Σύμφωνα με τον ίδιο «από τη μια είχαμε 13.000 ανθρώπους που βγήκαν και προσπάθησε να τους κρατήσει η αστυνομία στο δρόμο γαι να μην προχωρήσουν προς τη Μυτιλήνη δεδομένου ότι έχουμε κρούσματα κορωνοϊού. Τα 35 άτομα θα έπρεπε να οδηγηθούν σε εγκλεισμό. Αυτό δεν το δέχθηκαν με αποτέλεσμα να μπουν οι φωτιές. Τώρα περιμένουμε να δούμε πού θα στεγαστούν οι άνθρωποι αυτοί. σε καμία περίπτωση όχι μέσα στη Μυτιλήνη. Οι περισσότεροι από τους 13.000 είναι επί της επαρχιακής οδού Μόριας-Παναγιούδας» πρόσθεσε ο κ. Χατζηκομνηνός.
moria_apokaidia__1_
moria_apokaidia__2_
moria_apokaidia__3_
moria_apokaidia__4_



Όπως ανέφερε νωρίτερα ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων: «Εδώ και αρκετή ώρα υπάρχουν μεγάλες φωτιές γύρω από το ΚΥΤ. Οι εστίες πολλαπλασιάζονται. Μάλλον πρόκειται για εμπρησμούς. Η φωτιά με τη δύναμη του αέρα εξαπλώνεται γρήγορα. Χτυπούν οι καμπάνες! Το χωριό μας περνάει δύσκολες ώρες! Οι ευθύνες και το κρίμα στο λαιμό εκείνων που μας καταδίκασαν να ζούμε έτσι!»



Γύρω στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών εμφανίστηκε να κινείται προς την πόλη περνώντας μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες είχαν δημιουργήσει φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ αποτρέποντας τους από το να μπουν στην πόλη.





Ειδήσεις σήμερα

Γαλλικά Μέσα: Η Γαλλία δανείζει στην Ελλάδα δύο υπερσύγχρονες φρεγάτες

Κρίσιμη συνεδρίαση στο ΝΑΤΟ για την τουρκική προκλητικότητα - Η ελληνική παρέμβαση και το έντονο παρασκήνιο

My Style Rocks: Η εμφάνιση που έφερε τον «κακό χαμό» στις παίκτριες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης