Συγχώνευση των εισαγγελιών Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος – Τι καταδεικνύει για Τουλουπάκη

Συγχώνευση των εισαγγελιών Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος – Τι καταδεικνύει για Τουλουπάκη

Tι θα γίνει σήμερα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο - Πως θα δημιουργηθεί η νέα υπερ-εισαγγελία

ypourgeio-dikaiosunis
Ριζικές αλλαγές σε κρίσιμες εισαγγελικές αρχές αναμένεται να επέλθουν το επόμενο διάστημα, με ρύθμιση που, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να προωθήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου, θα συγχωνευθούν η Εισαγγελία Διαφθοράς και η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, όπως έχουν ζητήσει κατά καιρούς παράγοντες από το χώρο της Δικαιοσύνης. Υπέρ, άλλωστε, μιας τέτοιας συγχώνευσης για λόγους πρόληψης φαινομένων διαφθοράς -και όχι μόνο -έχει ταχθεί και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας. Σκοπός της ρύθμισης που ετοιμάζεται είναι, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο «Θέμα» να αντιμετωπιστούν και φαινόμενα αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων των δυο εισαγγελιών.

Πίσω όμως από τη σχεδιαζόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν την απομάκρυνση της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη με θεσμικό τρόπο. Και αυτό καθώς είναι προφανές πως μετά τη συγχώνευση των δυο εισαγγελιών η θέση της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς δεν θα υφίσταται.

Η συγχώνευση των δυο εισαγγελιών και η δημιουργία μιας νέας υπέρ – εισαγγελίας είναι κάτι περισσότερο από βέβαιη και ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει στα χέρια του σχετική ομόφωνη εισήγηση της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «protothema.gr» σήμερα επρόκειτο να συνεδριάσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου επί του ερωτήματος που είχε αποστείλει ο κ. Τσιάρας στα τέλη του περασμένου Αυγούστου για τον ορισμό αναπληρωτή εισαγγελέα Διαφθοράς, όπως σχετικά προβλέπεται από το Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Ωστόσο, το συγκεκριμένο ερώτημα το πιθανότερο είναι να μην συζητηθεί, εν όψει της νέας ρύθμισης που ετοιμάζεται για τη συγχώνευση των δυο εισαγγελιών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει αποστείλει ήδη έγγραφο στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, προαναγγέλλοντας τη συγχώνευση των δυο εισαγγελιών, γεγονός που καθιστά κενό περιεχομένου το ερώτημα του για ορισμό αναπληρωτή εισαγγελέα Διαφθοράς.

Πως θα δημιουργηθεί η νέα υπερ-εισαγγελία

Και μπορεί η απόφαση για τη συγχώνευση των δυο εισαγγελιών να έχει «κλειδώσει» όπως όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν, δεν έχει ακόμη σχεδιαστεί το πώς η νέα υπερεισαγγελία που θα προκύψει θα στελεχωθεί και κυρίως ποιος θα ηγείται αυτής αλλά και με ποιο τρόπο θα επιλέγονται οι επικεφαλής της.

Κλείσιμο
Πάντως, οι αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο για το γεγονός ότι η κυρία Τουλουπάκη παραμένει στη θέση της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί η ποινική δίωξη εναντίον της για την υπόθεση της Novartis, κορυφώνονται. Το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε ερώτημα στον υπουργό Δικαιοσύνης για τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος δεν είχε ακόμα σταλεί ερώτημα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για να τεθεί σε αργία η εισαγγελέας. Μια ημέρα, όμως, μετά την κατάθεση του ερωτήματος από το ΚΙΝΑΛ, έγινε γνωστή και η σχεδιαζόμενη νομοθετική πρωτοβουλία για τη συγχώνευση των δυο εισαγγελιών, πίσω από την οποία διαφαίνεται η απομάκρυνση της κυρίας Τουλουπάκη από τη θέση της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς με …θεσμικό τρόπο.


Ειδήσεις σήμερα:

Πύρινη κόλαση στη Λέσβο: Στις φλόγες το ΚΥΤ της Μόριας - Εκκενώθηκε από χιλιάδες μετανάστες (βίντεο)

Πέφτει η θερμοκρασία, ενισχύονται στα 8 μποφόρ οι άνεμοι στο Αιγαίο

Οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία

Πολύ δύσκολη ημέρα για την Πυροσβεστική: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σχεδόν στη μισή Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης