Τουρκία - Προκαλεί και πάλι η Γενί Σαφάκ: «Ας το κάνουμε στο Αιγαίο Πέλαγος όπως στη… Βόρεια Συρία»

Τουρκία - Προκαλεί και πάλι η Γενί Σαφάκ: «Ας το κάνουμε στο Αιγαίο Πέλαγος όπως στη… Βόρεια Συρία»

Ονειρεύονται επιχείρηση - «Ασπίδα» όπως στη Βόρεια Συρία - «Οι ειδικοί αναφέρουν πώς η κυριαρχία των Δωδεκανήσων από νομική σκοπιά, πλέον έχει φτάσει να μην ανήκει στην Ελλάδα» γράφει η τουρκική εφημερίδα

yenisafak
Νέα «Εαρινή Ασπίδα» αλά Συρία, θέλουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο Πέλαγος, επικαλούμενοι λόγους εθνικής ασφάλειας. Με τίτλο: «Η ασπίδα θα στηθεί στη Γαλάζια Πατρίδα - Η Τουρκία έχει δικαίωμα να δημιουργήσει μια defacto κατάσταση» η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, συνεχίζει το κρεσέντο των προκλητικών δημοσιευμάτων, παρουσιάζοντας δηλώσεις «ειδικών» που επισημαίνουν πως η Τουρκία θα μπορούσε να προχωρήσει σ’ ανάλογες κινήσεις, όπως της στρατιωτικής επιχείρησης το 2020 στη συριακή επικράτεια¸ επικαλούμενη την ανάγκη αυτοπροστασίας.

«Η ασπίδα αυτή τη φορά θα στηθεί στην γαλάζια πατρίδα. Η Τουρκία έχει δικαίωμα να τη στήσει στην πράξη. Στο επίκεντρο της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται το νομικό status των αμφισβητούμενων νησιών. Η Ελλάδα διαμέσου αυτών των νησιών επιδιώκει να κυριαρχήσει σε μία ευρεία περιοχή στη Ανατολική Μεσόγειο» γράφει προκλητικά η Γενί Σαφάκ, ζητώντας ουσιαστικά να εφαρμοστεί στο Αιγαίο Πέλαγος, το ίδιο ακριβώς μοντέλο με την «Εαρινή Ασπίδα» στη βόρειο Συρία. Το τραγικό είναι, πως η Γενί Σαφάκ επικαλείται το… Διεθνές Δίκαιο.

Μία επιχείρηση όπως αυτή του 2020 στη Συρία, θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τους όρους της Άγκυρας, επιβάλλοντας στην Αθήνα την ατζέντα της, τονίζει το προκλητικό δημοσίευμα που συνοδεύεται και από χάρτη που σημειώνονται με «κόκκινο» χρώμα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που η Άγκυρα αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία.

«Οι ειδικοί αναφέρουν πώς η κυριαρχία των Δωδεκανήσων από νομική σκοπιά, πλέον έχει φτάσει να μην ανήκει στην Ελλάδα και σχολιάζουν πως "σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η Τουρκία στο θέμα των Δωδεκανήσων έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει κατάσταση στην πράξη. Με διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να αποσπαστεί κάτι από την Ελλάδα. Με μια στρατιωτική επιχείρηση του τύπου "Θαλάσσια Ασπίδα Νησιών" δημιουργώντας μια ντε φάκτο κατάσταση, μετά μπορεί να την επιβάλει και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
resized_a7184-c3bccbcdkitasahanligimap07

Από το 2016 η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει τις παρακάτω επιχειρήσεις κατά της Συρίας, επικαλούμενη πάντα την ανάγκη αυτοπροστασίας της: «Ασπίδα του Ευφράτη» (2016), «Κλάδος Ελαίας» (2018) «Πηγή Ειρήνης» (2019) και «Εαρινή Ασπίδα» (2020). Ουσιστικά η Άγκυρα «ροκανίζει» την συριακή επικράτεια, επικαλούμενη «λόγους εθνικής ασφάλειας», όμως τίποτε δεν δείχνει ότι αντιλαμβάνεται την στρατιωτική παρουσία της στη βόρειο Συρία ως προσωρινή. Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε μία από αυτές τις επιχειρήσεις αποβλέπει στην εμπέδωση των κεκτημένων της προηγούμενης.

Ειδήσεις σήμερα: 

«Μην πειράξετε τρίχα τους» λέει η Άγκυρα, για Τούρκους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Καστελόριζο

O Ακάρ πέταξε με F16 και απείλησε Γαλλία και ΗΠΑ - Δείτε βίντεο

Σε καραντίνα Γεωργιάδης-Παπαθανάσης: Συναντήθηκαν την Τετάρτη με επενδυτή που διαγνώστηκε με κορωνοϊό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης