Έτσι δρούσαν τα τρία κυκλώματα που εξάρθρωσαν οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ στη Βόρεια Ελλάδα

Έτσι δρούσαν τα τρία κυκλώματα που εξάρθρωσαν οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ στη Βόρεια Ελλάδα

Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο αστυνομικός-χρυσοθήρας που τον χαρακτήριζαν... «σκαθάρι» και έκανε παράνομες ανασκαφές – Σε εξέλιξη οι απολογίες των 14 συλληφθέντων  - Το ένα κύκλωμα έκανε παράνομες ανασκαφές, το άλλο εμπλεκόταν σε εικονικές θεωρήσεις διαβατηρίων και το τρίτο σε παράνομη διακίνηση καπνικών προϊόντων.

peripoliko-xrisothiras-arthro
Το κατώφλι των εισαγγελικών αρχών του Κιλκίς περνούν σήμερα και αύριο οι 14 συλληφθέντες για τα τρία κυκλώματα που εξάρθρωσαν οι Αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα. Ανάμεσά τους και 3 αστυνομικοί, που θα απολογηθούν την Τετάρτη που φέρονται ότι εμπλέκονται στα κυκλώματα, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά 147 άτομα.

Το ένα κύκλωμα δραστηριοποιούνταν σε παράνομες ανασκαφές για την ανεύρεση ή την αποκάλυψη αρχαίων αντικειμένων και θησαυρών. Αρχηγός φέρεται υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛΑΣ με το προσωνύμιο «σκαθάρι» που οι συνεργάτες του, όπως κατέγραψε ο κοριός της αστυνομίας, έλεγαν ότι θα βγάλει» τον Φαραώ, τον Μέγα Αλέξανδρο, ψάχνει τις Μυκήνες αλλά και τον Μινώταυρο...

Ο αστυνομικός – χρυσοθήρας φέρεται ότι χρησιμοποιούσε για τις παράνομες ανασκαφές το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο και τον ασύρματο της Αστυνομίας και έδειχνε πάθος για τον εντοπισμό αρχαιοτήτων.

Το δεύτερο κύκλωμα ασχολούνταν με τη διευκόλυνση παράνομης διαμονής αλλοδαπών στην Ελλάδα, μέσω εικονικών θεωρήσεων διαβατηρίων και το τρίτο κύκλωμα με την παράνομη διακίνηση καπνικών προϊόντων.

Με άκρα μυστικότητα η επιχείρηση της Αστυνομίας

Οι Αδιάφθοροι την περασμένη Παρασκευή πραγματοποίησαν επιχείρηση σε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και υπό την εποπτεία Εισαγγελέα Εφετών προκειμένου να συλλάβουν φερόμενα ως μέλη των τριών εγκληματικών οργανώσεων.

Στην επιχείρηση ερευνήθηκαν εξονυχιστικά σπίτια, γραφεία και αυτοκίνητα, ενώ έγιναν και 14 συλλήψεις ανάμεσά τους και τριών αστυνομικών. Πέραν του «σκαθαριού» συνελήφθησαν και δύο κατώτεροι αστυνομικοί που σύμφωνα με το κατηγορητήριο έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δράση των τριών κυκλωμάτων. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται επίσης άλλοι έξι αστυνομικοί, ένας απόστρατος συνάδελφός τους και δύο στρατιωτικοί.

Κατασχεμένα αντικείμενα από τη δράση εγκληματικών οργανώσεων σε νομό της Κέντρικης Μακεδονίας
Κλείσιμο



Η ανώνυμη καταγγελία που οδήγησε στην εξάρθρωση τριών κυκλωμάτων


Η επιχείρηση των Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος ήταν η κορύφωση μίας έρευνας που ξεκίνησε στις αρχές της χρονιάς, όταν στην υπηρεσία έφτασε ανώνυμη γραπτή καταγγελία που αφορούσε στο τμήμα διαβατηριακών ελέγχων στους Ευζώνους.


Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι αρχές παγίδευσαν τα τηλέφωνα υπόπτων. Η δικογραφία περιλαμβάνει 5.579 σελίδες, 1.363 εκθέσεις απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών, καταγεγραμμένες σε 85 DVD, ενώ περιέχει και φωτογραφικό υλικό.


Όπως αναφέρεται, ο αστυνομικός – χρυσοθήρας φέρεται ως «συνδιευθύνων» της εγκληματικής ομάδας που δραστηριοποιείτο στις παράνομες ανασκαφές, ενώ του αποδίδεται κεντρικός ρόλος στη διάθεση καπνικών προϊόντων, τα οποία προμηθεύονταν υφιστάμενοί του από τα «Duty Free» του τελωνειακού σταθμού των Ευζώνων. Κατά τη δικογραφία, ο ίδιος φέρεται να γνώριζε για την εγκληματική δράση που αποδίδεται στους δύο συλληφθέντες συναδέλφους του, οι οποίοι μέσω του τμήματος διαβατηριακών ελέγχων Ευζώνων όπου υπηρετούσαν κι απ' όπου ξεκίνησε η έρευνα των Αδιάφθορων, κατηγορούνται ότι έναντι αμοιβής προέβαιναν σε παράνομες θεωρήσεις ταξιδιωτικών εγγράφων σε Αλβανούς υπηκόους. Οι δύο αυτοί αστυνομικοί εμφανίζονται, σύμφωνα με τη δικογραφία, ως μέλη και της εγκληματικής ομάδας που διακινούσε καπνικά προϊόντα.
egklimatikes_organwseis__1_


Αρχηγός φέρεται ο «Μεξικανός» ενώ ρωτούσαν και... μέντιουμ

Αρχηγικό ρόλο στην ομάδα των αποκαλούμενων «χρυσοθήρων» φέρεται να διαδραματίζει ιδιοκτήτης φανοποιείου αυτοκινήτων που στις «μπλοκαρισμένες» συνομιλίες αποκαλείται μεταξύ άλλων «Μεξικάνος».

Με περιπαικτική διάθεση αναφέρονταν κατηγορούμενοι και στο «σκαθάρι». «Πως θα βγάλει τον Φαραώ. Τον Μέγα Αλέξανδρο [...] Τις Μυκήνες, τις Μυκήνες ψάχνει. Τις… τον Μινώταυρο». Ο ίδιος φέρεται να χρησιμοποιεί το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του στους χώρους ανασκαφής, ενώ λαμβάνει μέτρα αντιπαρακολούθησης χρησιμοποιώντας τον επιχειρησιακό του ασύρματο προκειμένου να αποτρέψει τυχόν αστυνομικό έλεγχο.

Η εγκληματική ομάδα φέρεται ότι αναπτύσσει «πολυσχιδή και καθημερινή» δράση από τον περασμένο Μάρτιο, πραγματοποιώντας συνεχώς παράνομες ανασκαφές. Διαθέτοντας εμπειρία στη χρήση συσκευών ανίχνευσης και εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας («ανιχνευτές μετάλλων, πρόγραμμα λογισμικού στον υπολογιστή που με χρήση δορυφόρων σαρώνει φωτογραφίες περιοχών, εξάγοντας αποτελέσματα αναφορικά με το εάν στο υπέδαφος υφίστανται αρχαίοι θησαυροί, όπως λίρες, χρυσός, χαλκός…» κ.ά. μηχανήματα) τα κατηγορούμενα μέλη της πραγματοποιούν συνολικά 73 ανασκαφές σε κηρυγμένους ως αρχαιολογικούς χώρους, κυρίως στην περιοχή του Κιλκίς, αλλά και στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών, Λάρισας και Θεσσαλονίκης.

Η τελευταία ανασκαφή φέρεται ότι έγινε στις 19 Ιουνίου σε αρχαία ελληνική τύμβο στον Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης, όπου, σύμφωνα με τη δικογραφία, «εντοπίστηκαν οπές επί του τύμβου, διαμέτρου και βάθους περίπου 2 μέτρων [...] γεγονός που καταδεικνύει ότι στόχος ήταν η σύληση του αρχαίου τύμβου».

Οι συναντήσεις της ομάδας γίνονταν στο φανοποιείο του «Μεξικανού» αλλά και σε κατάστημα (πατσατζίδικο) άλλου μέλους του κυκλώματος που τον αποκαλούν «ραβδοσκόπος». Εκεί η σπείρα φέρεται ότι αποφάσιζε για τις επόμενες επιχειρήσεις.

Οι κατηγορούμενοι, αναφέρει η δικογραφία, «επικοινωνούν και συμβουλεύονται άτομα με μεταφυσικές ικανότητες (μέντιουμ και οραματιστές) [...] για να οραματιστούν τυχόν ευρήματα σε συγκεκριμένα υπεδάφη αλλά και προς αναζήτηση αξιόπιστων συνεργαζόμενων ατόμων».

egklimatikes_organwseis__2_

«Μπάρμπεκιου» οι ανασκαφές, «φρούτα» τα αρχαία

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ακούγονται να μιλούν για παράνομες ανασκαφές, τις οποίες αποκαλούν συνθηματικά «τάισμα σκύλων», «καθαρό αέρα», «πικνίκ», «χειρουργείο» ή «μπάρμπεκιου». Μιλώντας για ευρήματα, οι ίδιοι τα αποκαλούν «σοκολατάκια», «καλές κοπέλες», «κολοκύθια» ή «κίτρινο» (χρυσός), ενώ όταν αναφέρονται σε αρχαία ευρήματα χρησιμοποιούν τις κωδικές λέξεις «ηλικιωμένες γυναίκες», «άλλα φρούτα» κ.ά.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, κατά τις έρευνες κατασχέθηκαν ραβδοσκοπικοί ανιχνευτές αποστάσεων, ανιχνευτές μετάλλων, μηχανήματα ανίχνευσης και αποστατικά μηχανήματα, εργαλεία επεξεργασίας εδάφους και αποφορτιστής χώρου, συσκευή ακτίνας λέιζερ, GPS και μετρητής συχνοτήτων, όπως επίσης τρεις λίρες, με αναγραφόμενες χρονολογίες 1907, 1918 και 1919, νομίσματα, από τα οποία έξι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων, ατρακτόσχημη χάνδρα (αρχαϊκών χρόνων), σφαιρική χάνδρα με εγχάρακτη διακόσμηση (αρχαϊκών χρόνων) και στέλεχος σιδερένιου καρφιού, που επίσης εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων, μεταλλικό αγαλματίδιο τύπου αμφορέα, κυνηγετικά μαχαίρια, πιστόλι αερίου replica, τρία πολεμικά τυφέκια, επαναληπτική καραμπίνα με φυσίγγια, βιβλιάρια, κάρτες τραπεζών και το ποσό των 20.915 ευρώ.

egklimatikes_organwseis__3_

Τα «κόκκινα βιβλιαράκια», ο «δικηγόρος» και το «μαγαζί»



Στην ίδια δικογραφία περιγράφεται η δράση των δύο αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετούν στους Ευζώνους. Με τη συνδρομή τριών συγκατηγορούμενων Αλβανών που συγκέντρωναν τα διαβατήρια των ενδιαφερόμενων συμπατριωτών τους, οι αστυνομικοί κατηγορούνται ότι με τις υπηρεσιακές τους σφραγίδες (διαθέτουν ημερήσιο κωδικό ασφαλείας που είναι χαρακτηρισμένος ως «απόρρητος») βεβαίωναν ψευδείς ημερομηνίες μετακίνησης από και προς την ελληνική επικράτεια.


Οι βεβαιώσεις γινόταν με «ταρίφα» από 150 έως 250 ευρώ, ενώ στους τρεις Αλβανούς αναλογούσαν 50 ευρώ για κάθε διαβατήριο.


«Με τον τρόπο αυτό κατάφερναν να νοθεύουν τα διαβατήρια των αλλοδαπών ώστε να μην συμπληρώνονται οι 90 μέρες παραμονής τους στην ελληνική επικράτεια μέσα σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο 180 ημερών, επιτυγχάνοντας και διευκολύνοντας την -κατά πολύ περισσότερο του προβλεπόμενου χρόνου των 90 ημερών- παράνομη διαμονή τους στην ελληνική επικράτεια». Η δικογραφία περιλαμβάνει, εξάλλου, μία περίπτωση κατά την οποία σφραγίστηκε διαβατήριο Αλβανού υπηκόου που διώκεται με ερυθρά αγγελία της Interpol.

Στις καταγραφείσες τηλεφωνικές συνομιλίες εμφανίζονται να αποκαλούν τα διαβατήρια ως «αρνιά», «κόκκινα βιβλιαράκια», «καφέ», ή «κρεμμύδια», ενώ οι Αλβανοί αποκαλούν τον έναν από τους δύο αστυνομικούς, που φέρεται ως αρχηγός της ομάδας, «δικηγόρο».

Η δράση του συγκεκριμένου κυκλώματος φέρεται ότι σταματά κατά την πανδημία, οπότε έκλεισαν τα σύνορα. Χαρακτηριστική είναι η συνομιλία που περιλαμβάνει η δικογραφία ανάμεσα σε δύο κατηγορούμενους Αλβανούς, λίγο πριν την άρση των μέτρων. Οι δυο τους αναφέρονται στην «εντολή» του «δικηγόρου» (έχει στο μεταξύ μετακινηθεί προσωρινά σε άλλη υπηρεσία) να συγκεντρωθεί ο μέγιστος δυνατός αριθμός διαβατηρίων διότι με το άνοιγμα των συνόρων θα δημιουργηθεί αυξημένος «φόρτος» δράσης.

Κατηγορούμενος Α: «Ο "δικηγόρος" μου είπε…»

Κατηγορούμενος Β: «Ε…»

Κατηγορούμενος Α: «Αν έχεις τίποτα είπε, να του δώσεις. Έχεις μιλήσει μαζί του;»

Κατηγορούμενος Β: «Όχι. Τι λέει;»

Κατηγορούμενος Α: «Μού είπε ότι την 1η του μήνα ανοίγει το μαγαζί»

Κατηγορούμενος Β: «Ο "δικηγόρος". Αχα... Είχα μιλήσει και μου είπε να κάνω σχέδιο για την 1η του μήνα»

Κατηγορούμενος Α: «Ναι. Αυτός μου είπε όσα έχεις να μου δώσεις γιατί του έχουν πάει και οι άλλοι»

Κατηγορούμενος Β: «Σώπα ρε»

Κατηγορούμενος Α: «Για αυτό σε πήρα»

Κατηγορούμενος Β: «Και ποιος θα το κάνει από εκεί;»

Κατηγορούμενος Α: «Δεν ξέρω ρε... Αρκετά περιμέναμε που δεν άνοιγε το μαγαζί. Ξοδέψαμε και λεφτά και μείναμε. Δεν ξέρω»

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ., κατά τις αστυνομικές έρευνες που έλαβαν χώρα βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- και κατασχέθηκαν, 28 διαβατήρια, το ποσό των 20.500 ευρώ, κινητά τηλέφωνα και πλήθος βιβλιαρίων και καρτών τραπέζης.

Και οι τρεις αστυνομικοί εμπλέκονται στην προμήθεια καπνικών προϊόντων

Οι τρεις συλληφθέντες αστυνομικοί εμφανίζονται να εμπλέκονται και στην τρίτη φερόμενη εγκληματική δραστηριότητα, την οποία αποκάλυψε η έρευνα των «αδιάφθορων», αυτή της προμήθειας καπνικών προϊόντων από το κατάστημα αφορολόγητων Duty Free που βρίσκεται στο τελωνείο των Ευζώνων.

Για το συγκεκριμένο κύκλωμα κατηγορείται και τέταρτος αστυνομικός αλλά και η υπεύθυνη αποθήκης του καταστήματος. Όπως περιγράφεται στη δικογραφία, μέσω των τριών υφισταμένων του που αγόραζαν από τα Duty Free αφορολόγητα καπνικά προϊόντα, ο υψηλόβαθμος αστυνομικός τα διέθετε προς πώληση (σε κύκλο αγοραστών που είχε αναπτύξει και ανήκουν στο ευρύτερο φιλικό περιβάλλον) αποκομίζοντας οικονομικό όφελος.


Ειδήσεις σήμερα: 

Ζαχάρω: Πώς σκότωσε ο 86χρονος τον ίδιο του τον γιο - Τι κρύβεται από πίσω

Καθηγητής Γυμνασίου στην Ηλιούπολη συνελήφθη γιατί είχε σχέση με 14χρονη!

Ανησυχία στα Βαλκάνια μετά την αύξηση των κρουσμάτων κατά 232% σε μία εβδομάδα στην Κροατία!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης