Βίντεο: Οι μέρες της καραντίνας για τους Ελληνες της Κωνσταντινούπολης

Βίντεο: Οι μέρες της καραντίνας για τους Ελληνες της Κωνσταντινούπολης

Οι Ρωμιοί που αγωνίζονται, οι Ρωμιοί που επιμένουν - Η real time περιήγηση στις γειτονιές και τις εκκλησιές των Ελλήνων της Πόλης και η ξενάγηση- έκπληξη στην έρημη Αγιά Σοφιά !

agia-sofia
Όποιος Ελληνας πατήσει για πρώτη φορά το πόδι του στην Κωνσταντινούπολη έχει την αίσθηση ότι αυτός ο τόπος κάτι του θυμίζει. Σαν η ιστορία του να έχει εγγραφεί στο DNA που ξυπνά με τις εικόνες, τους ήχους και τις μυρωδιές της πάλαι ποτέ Βασιλεύουσας. Όποιος περιδιαβαίνει τα σοκάκια στο Πέρα νοιώθει ότι η ψυχή της Ρωμιοσύνης είναι ακόμη χαραγμένη στα εμβληματικά κτίρια της Μεγάλης Οδού (Istiklal) όπου επί αιώνες ανθούσε το εμπόριο των Ρωμιών, στην περίτεχνη πρόσοψη του Ζωγράφειου Λυκείου και στο καμπαναριό της Αγίας Τριαδας το οποίο δεσπόζει στην ανατολική πλευρά της πλατείας Ταξίμ. Όμως η Ρωμανία κι αν πέρασεν – όπως διηγείται με σπαραγμό το Ποντιακό μοιρολόι- ανθεί και φέρει κι άλλο.

Οι Ρωμιοί, που αριθμούν πια δυο-τρεις μόλις χιλιάδες (από τους 200.000 των αρχών του 20 αιώνα στην Πόλη) είναι εδώ. Είναι ευτύχημα ότι μπορούν πλέον να κάνουν την παρουσία τους αισθητή με την ταχύτητα που δίνουν στην διακίνηση της πληροφορίας τα social media. Ενας από αυτούς τους δραστήριους Ρωμιούς της Πόλης είναι ο Γιάννης (Johnny) Κουρτέσογλου ή “Xenagos Konstantinoupoli” όπως το βρίσκει κανείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το κανάλι του στο Youtube. Ο ίδιος είναι γέννημα θρέμμα Κωνσταντινοπολίτης και απόφοιτος του Ζωγράφειου Λυκείου. Κατοικεί με την οικογένεια του στην ελληνική γειτονιά του Βοσπόρου το Νεοχώρι εκεί που σήμερα επιβιώνουν περίπου άλλες 15 οικογένειες Ρωμιών.

Από το 2001, οπότε και έλαβε το πτυχίο διπλωματούχου ξεναγού στην ελληνικη γλώσσα απο το Υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, ξεναγεί τους Έλληνες επισκέπτες σε Κωνσταντινουπολη, Καππαδοκια, Μαυρη Θαλασσα, τα παραλια στην Σμυρνη και διαφορα άλλα μερη της γειτονικής Χωρας. Στην εποχή της καραντίνας το κανάλι του “Xenagos Konstantinoupoli” έχει αποκτήσει φανατικό κοινό μεταξύ των Ελλήνων αλλά και των Τούρκων που παρακολουθούν με ενδιαφερον τα βίντεο στα μνημεία, τις γειτονιές και τις εκκλησιές των Ρωμιών. Μεσα από τις περιηγήσεις του μας ξανασυστήνει την Πολή των Πόλεων την μοναδική μητροπολιτική περιοχή του πλανήτη που πατάει σε δύο ηπείρους και παρα τα 18.000.000 των κατοίκων μοιάζει έρημη λόγω της καραντίνας. Με τον τρόπο αυτό μοιράζεται με το κοινό χρηστικές πληροφορίες μα κυρίως ιστορικά στοιχεία για την κοιτίδα του Βυζαντινού Πολιτισμού και τη ζωή των ελληνων.

No:7  Ξενάγηση στο Νεοχωρι (Νιχωρι) του Βοσπορου Κωνσταντινουπολη - Nihori - Ξεναγός Κωσταντινούπολη

Αναμεσα στα πολλά βίντεο εκείνο που ξεχωρίζει είναι η ξενάγηση στην Αγία Σοφία, αυτό το στολίδι του παγκόσμιου Πολιτισμού που λόγω καραντίνας ελάχιστοι ήταν αυτοί που μπορούσαν να θαυμάσουν την μοναδικότητα του

Κλείσιμο
Νο:18 Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης Ξενάγηση  με ελληνόφωνο ξεναγό εποχή πανδημίας κορονοϊού COVID-19
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης