Άρση μέτρων: Τελικά τα παιδιά του δημοτικού πήγαν σχολείο

Άρση μέτρων: Τελικά τα παιδιά του δημοτικού πήγαν σχολείο

Οι γονείς εμπιστεύτηκαν το σχολείο παρότι δήλωναν σε δημοσκοπήσεις ότι δεν πρέπει να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία - Νωρίτερα η έναρξη της νέας χρονιάς τον Σεπτέμβριο - Πάλι εκ περιτροπής τα μαθήματα

dimotiko-ekso
Οι μαθητές δημοτικού «διέψευσαν» τις δημοσκοπήσεις. Οι γονείς εμπιστεύτηκαν το σχολείο παρότι δήλωναν ότι δεν πρέπει να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία. Ξεπέρασε και το 80% η επιστροφή των μαθητών στα δημοτικά σχολεία, ενώ πριν από λίγες ημέρες ότι 7 στους 10 γονείς δήλωναν στις δημοσκοπήσεις ότι δεν θέλουν να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των μαθητών του νηπιαγωγείου δημοτικού στην επιστροφή στα θρανία την περασμένη εβδομάδα και χωρίς να παρουσιασθεί κανένα πρόβλημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, 8 στους 10 μαθητές των δημοτικών σχολείων επέστρεψαν στα θρανία. Αναφερόμενη στην προσέλευση των μαθητών του Δημοτικού στα σχολεία, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι αυτή ανέρχεται πλέον σε ποσοστό μεγαλύτερο του 81% και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την «εξαιρετική τήρηση» των μέτρων προστασίας, την οποία απέδωσε στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση. «Υπάρχει διαρκής ενσωμάτωση και καταγράφεται σχετική αύξηση σε σχέση με τις πρώτες μέρες επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων που το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 80%». Η υπουργός τόνισε ότι σε πρώτη φάση δόθηκε μεγάλη σημασία στην άρτια λειτουργία του πρωινού τμήματος των δημοτικών και στις άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς -τόσο στον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα- για να μπορούν να κάνουν χρήση μειωμένου ωραρίου και να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους νωρίτερα από το σχολείο.

Το οξύμωρο είναι ωστόσο ότι, πριν από την επιστροφή των μαθητών στο δημοτικό σχολείο και σύμφωνα με δύο διαφορετικές δημοσκοπήσεις, οι επτά στους δέκα Ελληνες έλεγαν στην μία ότι δεν πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, ενώ αρνητικοί στο να επαναλειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία την 1η Ιουνίου δήλωνε το 66,8% σε άλλη έρευνα που καταδείκνυε την αντίθεση της πλειονότητας των ερωτηθέντων με το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία. Στις έρευνες καταγραφόταν ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών ότι τα μικρά παιδιά είναι πιο δύσκολο να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό, οι γονείς δεν επιθυμούν την επιστροφή στα θρανία.

Τι έλεγαν στις δημοσκοπήσεις

Η δημοσκόπηση της ALCO στο Open έδειξε ότι 7 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι δεν έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία μετά από τη σταδιακή άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Η δημοσκόπηση διεξήχθη από την Alco σε 1.000 άτομα από τις 5 έως τις 10 Μαΐου. Για το αν ανοίγουν σωστά τα Λύκεια και τα Γυμνάσια ή θα έπρεπε να διεξαχθούν μόνο οι Πανελλήνιες, το 60% θεωρεί ότι έπρεπε να διεξαχθούν μόνο οι Πανελλαδικές εξετάσεις, με το 29% να θεωρεί σωστή την απόφαση. Για τα Δημοτικά σχολεία το 73% θεωρεί ότι δεν πρέπει να ανοίξουν, ενώ το 17% πιστεύει ότι πρέπει να ανοίξουν τον Ιούνιο.

Δημοσκόπηση MRB στο Star: Το 66,8% διαφωνεί με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων

Αντίθετοι στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων παρουσιάζονται οι πολίτες σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του STAR, το 66,8% διαφωνεί με την λειτουργία των δημοτικών σχολείων από την 1η Ιουνίου. Το 18% δήλωσε ότι μάλλον διαφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα δημοτικά, ενώ το 48,8% δήλωσε ότι σίγουρα διαφωνεί. Αντίθετα, το 57% τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των Γυμνασίων και λυκείων της χώρας.

Νέα σχολική χρονιά από 1η Σεπτεμβρίου

Το «πρώτο κουδούνι» θα χτυπήσει νωρίτερα εφέτος για τους μαθητές όλων των βαθμίδων. Σε ότι αφορά στην νέα σχολική χρονιά, αυτή θα ξεκινήσει μετά την 1η Σεπτεμβρίου και όχι νωρίτερα διαβεβαιώνει το υπουργείο Παιδείας ενώ ως πιθανή ημερομηνία εξετάζεται και η 7η Σεπτεμβρίου ημέρα Δευτέρα. Ηδη, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη έχει στείλει εγκύκλιο για να μην καταστραφούν τα βιβλία προκειμένου να γίνουν επαναλήψεις και να αξιοποιηθούν από τους μαθητές στις αρχές της ερχόμενης χρονιάς. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Παιδείας «κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια πότε και πως θα ανοίξουν τα σχολεία την νέα σχολική χρονιά» ενώ το υπουργείο εξετάζει την εφαρμογή και τον Σεπτέμβριο όλων των μέτρων που ισχύουν τώρα στα σχολεία, και την εκ περιτροπής διδασκαλία Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Τρίτη-Πέμπτη και αντίστροφα. Ανοιχτό πάντως είναι το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν τα ολοήμερα σχολεία μέσα στο επόμενο διάστημα.

Πρότυπα-Πειραματικά: Αιτήσεις μετά τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Κλείσιμο
Στο μεταξύ για μετά τις 10 Ιουνίου φαίνεται ότι πάει το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων για συμμετοχή των μαθητών στις εξετάσεις για την εγγραφή στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία. Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής των μαθητών στην δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων των Προτύπων Γυμνασίων θα ανοίξει μετά την ψήφιση του πολυνομοσχέδιου, που περιλαμβάνει την σχετική ρύθμιση, η οποία προγραμματίζεται για την Τρίτη 10 Ιουνίου. Θυμίζουμε ότι από τον Σεπτέμβριο 2020, προβλέπεται η λειτουργία 28 Πρότυπων και 34 Πειραματικών Σχολείων.


Ειδήσεις σήμερα:

«Βγάλτε το γόνατο από το λαιμό μας»: Ράγισαν καρδιές για τον Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη

Εξαφάνιση μικρής Μαντλίν: Πώς οι αστυνομίες τριών χωρών «κοιμήθηκαν» 13 χρόνια με την υπόθεση

Δημοσκόπηση: Πολιτικό κεφάλαιο διαρκείας η πανδημία για την κυβέρνηση - Διαφορά 19,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης