Έλεγχοι της πλάκας για το κάπνισμα!

Έλεγχοι της πλάκας για το κάπνισμα!

Οι αρμόδιοι υποχρεούνται να αποστέλλουν κάθε εβδομάδα στο κέντρο ενημέρωσης, επικοινωνίας και αναφοράς τα αποτελέσματα των ελέγχων και των παραβάσεων

Έλεγχοι της πλάκας για το κάπνισμα!
Νέα εγκύκλιο για την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος απέστειλε την Πέμπτη προς κάθε εμπλεκόμενο φορέα το υπουργείο Υγείας, μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού κ. Ανδρέα Λοβέρδου ότι η πολιτεία ρίχνεται (και πάλι) στη «μάχη» κατά του τσιγάρου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι αρμόδιοι υποχρεούνται να αποστέλλουν κάθε εβδομάδα στο κέντρο ενημέρωσης, επικοινωνίας και αναφοράς (1142) τα αποτελέσματα των ελέγχων και των παραβάσεων.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι η συστηματική καταγραφή και κυρίως η δημοσιοποίηση των ελέγχων θα λειτουργήσει υπέρ της εφαρμογής του νόμου, διότι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο υπουργός «θα βρεθούν όλοι ενώπιον των ευθυνών τους».

Κλείσιμο
Αντικαπνιστικοί έλεγχοι- παρωδία

Πάντως, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, μαρτυρούν ότι το μεγάλο «παράθυρο» που είχε ανοίξει τους τελευταίους μήνες τόσο με την αξιολόγηση της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου όσο και με τις προτάσεις για επιβολή ειδικού τέλους καπνού στα καταστήματα ακύρωσε στην πράξη κάθε προσπάθεια του ελεγκτικού μηχανισμού.

Συνολικά, από την 1η Οκτωβρίου 2010 που ξεκίνησε η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην χώρα, έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 7.000 έλεγχοι κυρίως σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος. Περίπου οι μισοί έλεγχοι έχουν γίνει στην Αθήνα, ενώ ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, ο Πειραιάς, το Ηράκλειο και η Πάτρα.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό που αντίκριζαν οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας κάθε φορά που παραλάμβαναν τις έγγραφες αναφορές των Δήμων για τους ελέγχους, τις παραβάσεις και τα πρόστιμα που είχε διεξάγει το σώμα της Δημοτικής Αστυνομίας θα μπορούσε να περιγραφεί τουλάχιστον ως ιλαροτραγωδία.

«Άκαπνοι» δήμοι στην Αττική

Όλο το διάστημα της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου οι έλεγχοι ήταν προσχηματικοί, ωστόσο τον περασμένο Δεκέμβριο η κατάσταση ξεπέρασε κάθε όριο.

*Ενδεικτικά αναφέρεται ότι όλο τον μήνα στον δήμο Υμηττού έγιναν 2 (!) έλεγχοι σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, ωστόσο δεν διαπιστώθηκε καμία παράβαση, και συνεπώς δεν καταλογίστηκε πρόστιμο!

*Εννέα ελέγχους διενήργησαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι του δήμου Κηφισιάς χωρίς πάλι κανένα αποτέλεσμα: σε καμία καφετέρια ή μπαρ που ήλεγξαν δεν υπήρχαν καπνιστές!

*«Άκαπνοι» δήμοι βάσει των στοιχείων που απέστειλαν στο υπουργείο Υγείας ήταν επίσης εκείνοι του Αμαρουσίου, του Χαλανδρίου και του Αιγάλεω: 32, 25 και 12 έλεγχοι έγιναν αντιστοίχως τον μήνα Δεκέμβριο αλλά ουδέν μεμπτό διαπιστώθηκε σε ό,τι αφορά τη χρήση τσιγάρων. Συνεπώς καμία παράβαση, κανένα πρόστιμο.

*Καπνιστές εντοπίστηκαν σε Νέα Σμύρνη, Αργυρούπολη και Μοσχάτο! Στη Νέα Σμύρνη έγιναν 11 έλεγχοι και βρέθηκαν 2 παραβάτες στους οποίους καταλογίστηκαν και πρόστιμα. Στην Αργυρούπολη έγιναν 16 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 7 παραβάσεις. Στο Μοσχάτο πάλι έγιναν 10 έλεγχοι αλλά δεν κόπηκαν πρόστιμα.

*Υπερβάλλοντα ζήλο επέδειξαν ωστόσο οι αρμόδιοι του δήμου Βουλιαγμένης. Έκαναν 69 ελέγχους και διαπίστωσαν παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου σε 15 περιπτώσεις καταλογίζοντας ισάριθμα πρόστιμα.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στην Πάτρα έγιναν 9 έλεγχοι χωρίς να διαπιστωθεί παράβαση και το ίδιο ιδανική όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος των ελέγχων είναι και στο Ναύπλιο: έγινε 1 έλεγχος σε κατάστημα αλλά δεν υπήρχε καμία παρατυπία στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Στη Θεσσαλονίκη διενεργήθηκαν 61 έλεγχοι και μόνο στις μισές περιπτώσεις εντοπίστηκαν καπνιστές. Στη Ρόδο και την Καβάλα έγιναν έλεγχοι, 12 και 16 αντιστοίχως, αλλά δεν υπήρχαν παραβάτες. Στην Ξάνθη ελέγχθηκαν 28 καταστήματα και βρέθηκε καπνιστής μόνο σε μία περίπτωση. Ρεκόρ ελέγχων καταγράφεται στην Κομοτηνή όπου έφτασαν τους 129 με 60 βεβαιωμένες παραβάσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης