Πτήση από την Ντόχα: «Πρόβα» για τους επόμενους μήνες η διαχείριση των 12 εισαγόμενων κρουσμάτων

Πτήση από την Ντόχα: «Πρόβα» για τους επόμενους μήνες η διαχείριση των 12 εισαγόμενων κρουσμάτων

Τι προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο -  Δεν αιφνιδιάζουν τους ειδικούς τα εισαγόμενα κρούσματα, που το επόμενο διάστημα θα αποτελέσουν κρίσιμο μέγεθος

doha-airport-arthrou
Η διαχείριση του αεροπλάνου που προσγειώθηκε προχθές στην Αθήνα, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από το αεροδρόμιο της Ντόχα «αποβιβάζοντας» 12 θετικούς στον κορωνοϊό επιβάτες αποτελεί μια μικρή πρόβα σε ό,τι πιθανόν θα εκτυλίσσεται σε καθημερινή βάση στη χώρα μετά τις 15 Ιουνίου, οπότε θα ανοίξουν τα σύνορα στους τουρίστες. Το επιχειρησιακό σχέδιο που εφαρμόζει μέχρι τώρα με τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού η Ελλάδα ακολουθήθηκε και με τους επιβάτες της πτήσης από Κατάρ, δηλαδή έλεγχος και καραντίνα, ενώ μετά τα αποτελέσματα των τεστ η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε προσωρινή αναστολή όλων των πτήσεων από και προς το Κατάρ μέχρι και τις 15 Ιουνίου.

Τα 12 «εισαγόμενα» κρούσματα της πτήσης από το Κατάρ που επιβεβαιώθηκαν χθες από τα Εργαστήρια μαζί με τα επτά εγχώρια κρούσματα, εκτίναξαν τον ημερήσιο απολογισμό των θετικών στον κορωνοϊό περιστατικών. Τα 19 χθεσινά κρούσματα ήταν σαφώς πολλαπλάσια από τα δύο της προχθεσινής ημέρας, καθώς και τα δύο της Κυριακής, ακόμη και από τα 7 του περασμένου Σαββάτου. Διψήφιος αριθμός κρουσμάτων (18) καταγράφηκε και την περασμένη Τετάρτη, αλλά με την πλειονότητα να αφορά κρούσματα από τις λεγόμενες συρροές κρουσμάτων, δηλαδή γνωστές «εστίες» που έχουν δώσει και δίνουν νέα περιστατικά, όπως η περιοχή Νέα Σμύρνη Λάρισας όπου κατοικούν Ρομά ή η περιοχή Εχίνου στην Ξάνθη.

Κρούσματα επαναπατρισθέντων θετικών στον κορωνοϊό είχαν αναφερθεί τις τελευταίες δέκα ημέρες, αλλά ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τα δύο από κάθε πτήση. Τα 12 που εισήχθησαν μέσω Κατάρ δίνουν μια εικόνα για την κατάσταση που πιθανόν διαμορφωθεί μόλις ξεκινήσει η τουριστική κίνηση.

Σε κάθε περίπτωση, τα εισαγόμενα κρούσματα δεν αιφνιδίασαν -ούτε και αναμένεται να αιφνιδιάσουν- τους επιστήμονες ούτε και τα στελέχη της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπηρεσιών. Αντιθέτως, αποτελούν το κρίσιμο μέγεθος για τους επόμενους τρεις μήνες, που η χώρα ανοίγει τον τουρισμό.

Το γεγονός ότι σχεδόν έχει ελαχιστοποιηθεί η κυκλοφορία του κορωνοϊού στη χώρα μας δίνει ένα σημαντικό περιθώριο κινήσεων, τουριστικών και οικονομικών, στην Ελλάδα. Οπως επανειλημμένως έχουν αναφέρει οι ειδικοί ο δείκτης μετάδοσης R0 είναι 0,33, τιμή που είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο, παρά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ζητούμενο, αν όχι στοίχημα για όλους, είναι να υπάρξει διαχειρίσιμη, υπό έλεγχο διασπορά και έγκαιρος εντοπισμός και απομόνωση περιστατικών με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Τι ίσχυσε για τους 12 θετικούς στον κορωνοϊό επιβάτες

Κλείσιμο
Πιο αναλυτικά, σε πτήση της Qatar Airlines από την Ντόχα προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, εντοπίστηκαν 12 θετικά δείγματα κατόπιν της διενέργειας του προβλεπόμενου ελέγχου για τη νόσο Covid-19 που πραγματοποιήθηκε στους 91 επιβαίνοντες από τα υγειονομικά κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Εννέα από τους θετικούς επιβάτες είναι υπήκοοι Πακιστάν, προερχόμενοι από την πόλη Γκουχράτ, με άδεια διαμονής στην Ελλάδα, δύο είναι Έλληνες υπήκοοι προερχόμενοι από την Αυστραλία και τέλος βρέθηκε θετικό ένα ακόμη άτομο ιαπωνικής υπηκοότητας, μέλος ελληνοϊαπωνικής οικογένειας.

Σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο για όσους εισέρχονται στη χώρα αεροπορικώς, όλοι οι επιβάτες είχαν μεταφερθεί μετά τον έλεγχο και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου και θα παραμείνουν οι μεν θετικοί για 14 ημέρες και οι υπόλοιποι, των οποίων το τεστ ήταν αρνητικό, για επτά ημέρες ως στενές «υψηλού» και «χαμηλού» κινδύνου επαφές, σύμφωνα και με τις οδηγίες του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα. Στους αρνητικούς θα επαναληφθεί το τεστ μετά την παρέλευση του επταημέρου.

Τα 12 κρούσματα στους ταξιδιώτες ανέβασαν στη χθεσινή ημερήσια καταγραφή τον αριθμό των θετικών στον Sars-CoV-2 σε 19, καθώς καταγράφηκαν και επιπλέον επτά κρούσματα, στην πλειονότητα τους στη βόρειο Ελλάδα. Ωστόσο χθες δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος - ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 179. Στα νοσοκομεία παραμένουν 61 ασθενείς, εκ των οποίων οι 31 σε κλινικές Covid-19 και οι 30 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Από τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, οι 11 είναι διασωληνωμένοι. Συνολικά τα ενεργά περιστατικά της νόσου στη χώρα είναι πλέον 430.

Ειδήσεις σήμερα:

Ράγισε καρδιές η σύντροφος του Φλόιντ: Δεν θα δει ποτέ την κόρη του να μεγαλώνει, δεν θα την βοηθήσει ποτέ ξανά

Επίθεση με βιτριόλι: Το «προφίλ» της φυσικής αυτουργού του εγκλήματος όπως το σκιαγραφούν οι Αρχές

Συγκλονίζει ο σύζυγος της 27χρονης Δώρας: Ελπίζουμε μόνο σε θαύμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης