Καιρός: Ρεκόρ 160 ετών έσπασε ο καύσωνας του Σαββατοκύριακου

Καιρός: Ρεκόρ 160 ετών έσπασε ο καύσωνας του Σαββατοκύριακου

Μόνο σε 18 περιπτώσεις έως σήμερα η θερμοκρασία τον Μάιο ξεπέρασε τους 35 βαθμούς

syntrivani-zesti-syntagma
Ένα εντυπωσιακό ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίφθηκε το Σαββατοκύριακο στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ).

Η θερμοκρασία στον σταθμό του Θησείου ξεπέρασε τους 36 και άγγιξε τους 37 βαθμούς και τις δύο ημέρες (16 και 17 Μαΐου), αποτελώντας ρεκόρ όλων των εποχών για τη συγκεκριμένη εποχή του έτους.

Το ιστορικό κλιματικό αρχείο του ΕΑΑ περιλαμβάνει αδιάλειπτες καταγραφές της θερμοκρασίας στην Αθήνα από τα μέσα του 19ου αιώνα (1860) μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με το αρχείο, σε 18 περιπτώσεις έως σήμερα η θερμοκρασία το Μάιο ξεπέρασε τους 35 βαθμούς. Οι οκτώ περιπτώσεις (44%) έχουν παρατηρηθεί από το 1860 έως το 1990 (σε 130 έτη), ενώ οι 10 (56%) μετά το 1990 (μόνο σε 30 έτη), γεγονός που καταδεικνύει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας, ενώ αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά το τρίτο δεκαήμερο του μήνα.

Η ολοένα πιο πρώιμη εποχική μετατόπιση των ακραίων υψηλών θερμοκρασιών αποτελεί μια από τις κύριες εκδηλώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ερευνητών του ΕΑΑ, θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 35 βαθμών εμφανίζονται ημερολογιακά νωρίτερα, με ρυθμό πέντε έως έξι ημέρες ανά δεκαετία από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μετά. Η τάση αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, σύμφωνα με μοντέλα που προσομοιάζουν το μελλοντικό κλίμα στην περιοχή.

Ειδήσεις σήμερα:

«Στοπ» στη χρήση drones για την παρακολούθηση των πολιτών ζήτησε το γαλλικό ΣτΕ

Αυτοψία σε εμπορικό κέντρο έκαναν Γεωργιάδης και Παπαθανάσης

Αυτόματα μηχανήματα πώλησης μασκών στην Κρήτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης