Financial Times: Η Κύπρος και οι Ρώσοι της

Financial Times: Η Κύπρος και οι Ρώσοι της

Οι δεσμοί με τη Ρωσία έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο μίας «πολυδιάστατης» εξωτερικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της απειλής από την Άγκυρα

rossoi
Την οικονομική - και όχι μόνο - εξάρτηση της Κύπρου από τη Ρωσία περιγράφουν σε εκτενές ρεπορτάζ τους οι Financial Times. Μαλιστα, φιλοξενούνται δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος σημειώνει ότι οι δεσμοί με τη Ρωσία έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο μίας «πολυδιάστατης» εξωτερικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της απειλής από την Άγκυρα.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ρωτήθηκε αν θα στήριζε ένα αίτημα από τον Πρόεδρο Πούτιν για άσκηση βέτο κατά των ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, απαντώντας ότι «οικογένειά μας είναι η ΕΕ». Πρόσθεσε ωστόσο ότι υποστηρίζει το την θέση και άλλων χωρών όπως η Γαλλία για διεύρυνση του διαλόγου με το Κρεμλίνο. Ο Κύπριος Πρόεδρος απέρριψε τους ισχυρισμούς για αρνητική έκθεση από την επιτροπή Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, για ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας πως η σχετική έκθεση του Δεκεμβρίου αναφερόταν σε πρόοδο σε όλους τους τομείς, αν και παραδέχεται ότι απομένουν ακόμα βήματα να γίνουν.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος ρωτήθηκε για το δικηγορικό του γραφείο και τις παραχωρήσεις «χρυσών διαβατηρίων», με τον Νίκο Αναστασιάδη να σημειώνει ότι παραχώρησε τις μετοχές του γραφείου του στις κόρες του, όταν ανέλαβε την Προεδρία της Δημοκρατίας, αρνούμενος οποιαδήποτε σύγκρουση συμφέροντος. Μάλιστα, δήλωσε ότι θα ήθελε να δει κάποιες υποθέσεις να διερευνώνται, έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπήρξε «προνομιακή μεταχείριση» των συγκεκριμένων πελατών του δικηγορικού γραφείου.

Ρωσόφιλοι και Ρώσοι

Στο σχετικό θέμα, φιλοξενούνται δηλώσεις ενός Κύπριου επιχειρηματία, στο τομέα των κοσμημάτων, του Μιχάλη Κωνσταντίνου, ο οποίος δηλώνει ρωσόφιλος, καθώς η ρωσική παρουσία στη Λεμεσό, του επέτρεψε να χτίσει τη δική του αλυσίδα καταστημάτων. Μιλώντας στους Financial Times, o Κωνσταντίνου σημείωσε ότι είναι «αδύνατο» για την Κύπρο να αποχωριστεί τη ρωσική κοινότητά της, είτε αυτοί είναι πολιτογραφημένοι πολίτες, είτε επενδυτές. Ο ρόλος των Ρώσων στην πρόσφατη ιστορία της Κύπρου είναι κάτι περισσότερο από μια πηγή πλούτου για λιανοπωλητές ειδών πολυτελείας.

Οι Financial Times αναφέρουν πως ο παράγοντας Μόσχα, αποκαλύπτει πώς η Κύπρος έχει γίνει ένας μικρόκοσμος πολλαπλών πονοκεφάλων που πλήττει το ευρωπαϊκό μπλοκ. Η εφημερίδα κάνει εκ νέου αναφορά στο επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου, με την παροχή «χρυσών διαβατηρίων», τονίζοντας ότι η σχέση μεταξύ μιας κερδοφόρας επιχείρησης και ενός Κύπριου αξιωματούχου δημιουργεί ευρύτερους φόβους για πολιτική διαφθορά αφήνοντας σκιές για τη διαφάνεια στο κράτος δικαίου. Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα φιλοξενεί επίσης δήλωση του Βρετανού επενδυτή Μπιλ Μπράουντερ, γνωστού επικριτή της Μόσχας και της ρωσικής παρουσίας στην Κύπρο, ο οποίος σχολιάζει ότι η κατάσταση στην Κύπρο είναι ακόμα «ένα χάλι» ως προς τις συναλλαγές με τη Ρωσία, με πολλούς να επωφελούνται οικονομικά.

ΑΚΕΛ και Εκκλησία

Σύμφωνα με τους Financial Times η βάση της ρωσικής παρουσίας στη Κύπρο είναι οι πολιτικοί δεσμοί του κομμουνιστικού κόμματος ΑΚΕΛ με την Σοβιετική Ένωση, καθώς και οι δεσμοί της Εκκλησίας της Κύπρου με το Πατριαρχείο Μόσχας. Μέχρι τα τέλη του 2012 και με βάση τις εκτιμήσεις του οίκου Moody’s, οι ρωσικές τράπεζες και εταιρείες είχαν καταθέσει 31 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κύπρο, ποσό μεγαλύτερο από το ετήσιο ΑΕΠ του νησιού. Τα διασυνοριακά δάνεια των ρωσικών τραπεζών σε κυπριακές εταιρείες ρωσικών συμφερόντων, ανήλθαν περίπου σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Λεμεσός υπήρξε ιστορικά το κέντρο της ρωσικής κοινότητας της Κύπρου, με αποτέλεσμα κάποιοι να την ονομάζουν «Λεμέσογκραντ». Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά στο «ρωσικό κόμμα» που δημιούργησαν Ρώσοι που πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι με το πρόγραμμα των «Χρυσών διαβατηρίων». Πρόκειται για κόμμα που δεν έχει καμία σχεδόν εμβέλεια και δεν έχει αποτολμήσει ποτέ συμμετοχή σε εκλογές. Οι ιδρυτές του ισχυρίζονται που δεν έχουν σχέση με το ρωσικό κράτος.

Ειδήσεις σήμερα: 

Καιρός στην Αθήνα: Ανεβαίνει ο υδράργυρος - Δείτε τη θερμοκρασία τώρα στο κέντρο

Φονικό στα Ανώγεια: «Σκύλε, σκότωσες και τον πατέρα σου;», υποστηρίζει μάρτυρας ότι είπε η μάνα του Καλομοίρη

Επεισόδια στη Ν.Σμύρνη Λάρισας - Άναψαν φωτιές οι Ρομά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης