LIVE

Κορωνοϊός

“Γιατί υποστηρίζουμε την Ελλάδα στο Δίστομο!”

“Γιατί υποστηρίζουμε την Ελλάδα στο Δίστομο!”

Η υπόθεση έχει ουσιαστικά κριθεί, απαιτείται τώρα η  αναγκαστική εκτέλεση, λέει η ομάδα δικηγόρων  Arbeitkreis Distomo

Η απόφαση της ελληνικής  Κυβέρνησης να παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων για τη «σφαγή στο Δίστομο», βρήκε έναν απροσδόκητο σύμμαχο!

Μία ομάδα επιφανών Γερμανών δικηγόρων με έδρα το Μόναχο, οι οποίοι στέκονται στο πλευρό της  χώρας μας και παλεύουν με κάθε τρόπο ώστε η υπόθεση για τους υπευθύνους μιας από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων στην Ευρώπη να τελεσιδικήσει, δικαιώνοντας το ευρωπαϊκό Δίκαιο, μιλούν στο protothema.gr και εξηγούν τους λόγους για τους οποίους τα θύματα του Διστόμου πρέπει να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις, εκφράζοντας παράλληλα τις επιφυλάξεις τους για τα κίνητρα της ελληνικής κυβέρνησης.

Η «Arbeitkreis Distomo» («Ομάδα  εργασίας για το Δίστομο») περιλαμβάνει μερικούς από τους σημαντικότερους  δικηγόρους του Μονάχου οι οποίοι προσπαθούν να αποδείξουν στα ελληνικά, ιταλικά και εσχάτως διεθνή δικαστήρια, ότι μπορεί ήδη να διενεργηθεί αναγκαστική εκτέλεση κατά της Γερμανικής Ομοσπονδίας.

«Είναι πολύ σημαντικό που η ελληνική κυβέρνηση έκανε αυτό το βήμα, διότι οι ελληνικές κυβερνήσεις ως τώρα δεν ήθελαν να εφαρμόσουν την αναγκαστική εκτέλεση κατά του γερμανικού κράτους, λόγω ετεροδικίας, καθώς μόνο στην Ελλάδα χρειάζεται η υπογραφή υπουργού Δικαιοσύνης για την εφαρμογή αναγκαστικής εκτέλεσης ενάντια σε άλλο κράτος» δηλώνει στο protothema.gr  η κυρία Gabriele Heinecke, δικηγόρος, μέλος της  
ομάδας και μέλος της επιτροπής υπέρ της αναψηλάφησης της δίκης του «σφαγέα της Κρήτης», υπολοχαγού της Βερμαχτ Josef Eduard Scheungraber.

“Αρμόδιο είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο”

«Δεν υπήρχε λόγος να πάτε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο Άρειος Πάγος στην Ελλάδα έχει ήδη αποφασίσει, όπως και το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας. Το Δικαστήριο της Χάγης είναι  αναρμόδιο. Έχει δικαιοδοσία μόνο σε διεκδικήσεις «νομικών  προσώπων» όπως είναι και τα «κράτη».

Σε διεκδικήσεις φυσικών προσώπων αρμόδιο είναι το Ευρωπαϊκό  Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο (σ.τ.σ  ΔΕΚ). Το ζήτημα είναι μεταξύ των θυμάτων του Διστόμου και της Γερμανικής Ομοσπονδίας και όχι  μεταξύ των κρατών» εξηγεί στο  protothema.gr η κυρία Gabriele Heinecke, η οποία επαναλαμβάνει ότι «τα ιταλικά και ελληνικά δικαστήρια έχουν ήδη λάβει αποφάσεις, απλώς δεν έχει ακόμα διεξαχθεί η αναγκαστική εκτέλεση».

Η δήλωση αυτή της κυρίας Heinecke είναι μια σαφής μομφή στο ελληνικό παράδοξο να χρειάζεται υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης για να εφαρμοστεί απόφαση δικαστηρίου κατά ξένου κράτους.

Σε ερώτησή του  protothema.gr για τα κίνητρα της ελληνικής κυβέρνησης, η κυρία Heinecke δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι σίγουρη πως  η ελληνική κυβέρνηση το κάνει για τα θύματα του Διστόμου. Υποθέτω πως είναι πολιτική απόφαση, αλλά και πάλι είναι καλή κίνηση. Ο γερμανικός τύπος έδωσε μεγάλη προσοχή στο θέμα καθώς πλέον δεν είναι μόνο η Ιταλία αλλά κα η Ελλάδα που ενδιαφέρεται για τα θύματα. Δεν έχω κάτι άλλο να πω. Από δω και πέρα θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη».

Τι  είναι η αναγκαστική  εκτέλεση  

Μία δίκη, ως γνωστόν, είναι ένας δικαστικός αγώνας και  η επίσημη νομική ορολογία κάνει  λόγο για «νικητές» και «ηττημένους». Σε μια τέτοια περίπτωση η αναγκαστική  εκτέλεση είναι αυτή που θα αποδώσει στον νικητή αυτά που του επεδίκασε η Έδρα.

Η αναγκαστική εκτέλεση είναι η διαδικασία, κατά την οποία  ο νόμος ορίζει τον τρόπο με τον οποίο ο νικητής της  δίκης μπορεί να ζητήσει την ικανοποίηση  του. Χαρακτηριστικό διεθνώς στις Νομικές Σχολές της Ευρώπης είναι το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας το 1849, όταν έστειλε τον Στόλο της στον Πειραιά και με την απειλή βομβαρδισμού επεχείρησε την αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης Δικαστηρίου για την καταβολή αποζημίωσης στον Άγγλο – Εβραίο πρόξενό της Δον Πατσίφικο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Άμστελος αριστων

 που εισαι παιδι! πιασε μου μια Heinecke,και λιγο καβουρμα κατσικισιο Α! και που΄σε μην ξεχασεις τα μακαρονια να ειναι Παραμυθια της Χαλιμας....

Basil

 Mpravo Kiko .

Kikos Kikou

  Εάν θέλουμε να εξηγήσουμε στον κόσμο κάποια νομικά, να το κάνουμε σωστά και όχι απλώς για να δημιουργούνται εντυπώσεις. Το παράδειγμα του Στόλου στον Πειραια το 1849 είναι ένα ιστορικό ανέκδοτο (χωρίς να αμφισβητείται η αλήθεια του), αλλά καμία σχέση δεν έχει με την αναγκαστική εκτέλεση σήμερα, και ο κόσμος μπορεί και να νομίζει ότι π.χ. είναι ικανό να στείλει το Δικαστήριο της Χάγης στρατό για να πληρώσει η Γερμανία... "Αναγκαστική εκτέλεση" σημαίνει η εφαρμογή μιας δικαστικής απόφασης όχι οικειοθελώς, αλλά με μέσα εξαναγκασμού. Π.χ. ο ηττηθείς διάδικος δε δέχεται να καταβάλει τα 100 ευρώ που η δικαστική απόφαση λέει ότι χρωστάει στον νικήσαντα διάδικο, οπότε ο νικήσας διάδικος μπορεί να κάνει "αναγκαστική εκτέλεση" βγάζοντας σε πλειστηριασμό π.χ. το μεταχειρισμένο αμάξι του ηττηθέντος, το οποίο πωλείται στον πλειστηριασμό σε έναν τρίτο αντί 500 ευρώ. Από τα 500 ευρώ ο νικήσας παίρνει τα 100 ευρώ που του χρωστούσε ο ηττηθείς, και τα υπόλοιπα 400 ευρώ μένουν φυσικά στην περιουσία του ηττηθέντος. Στην υπόθεση του Διστόμου, αναγκαστική εκτέλεση θα μπορούσε να γίνει βγάζοντας π.χ. σε πλειστηριασμό ακριβούς πίνακες της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Δυστυχώς όμως η Ελλάδα δεν επιτρέπει αναγκαστική εκτέλεση κατά ξένου Κράτους, εάν δεν έχει ληφθεί άδεια του Υπουργού Δικαιοσύνης (άρθρο 923 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας). Φυσικά, στην υπόθεση του Διστόμου, παρά τη θετική απόφαση του Αρείου Πάγου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης του "καλού" Ελληνικού Κράτους δεν έδωσε ποτέ την απαιτούμενη άδεια για την "αναγκαστική εκτέλεση" της δικαστικής απόφασης. Επίσης, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν είναι αρμόδιο γενικά για διαφορές νομικών προσώπων, αλλά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για διαφορές μεταξύ προσώπων με ΔΙΕΘΝΗ νομική προσωπικότητα, δηλαδή Κράτη και Διεθνείς Οργανισμούς. Συνεπώς, δε σημαίνει ότι αν τα θύματα του Διστόμου είχαν κάνει εταιρία (νομικό πρόσωπο) θα μπορούσαν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Γερμανίας... Τέλος, η προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο δεν είναι τόσο απλή όσο παρουσιάζεται... Είναι πολύ πιθανό το Δικαστήριο της ΕΕ να αρνηθεί ότι έχει δικαιοδοσία, καθώς κρίνει μόνο υποθέσεις του ευρωπαϊκού δικαίου, δηλαδή κυρίως υποθέσεις με εμπορικό αντικείμενο. Επίσης, δεν μπορεί να προσφύγει απευθείας ο οποιοσδήποτε, αλλά πρέπει να του παραπέμψει την υπόθεση δικαστήριο Κράτους Μέλους της ΕΕ όπου εκκρεμεί η υπόθεση. Όμως οι δικαστικές διαδικασίες σε Ιταλία και Ελλάδα έχουν τελειώσει με αποφάσεις αμετάκλητες. Ίσως η κυρία Heinecke έχει κάτι υπόψη της που αφορά τη δικαστική διαδικασία στο στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης βάσει ειδικών Ευρωπαϊκών Κανονισμών περί διεθνούς δικαιοδοσίας...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης