Πώς ο καθηγητής Κρεμαστινός έγινε ο «γιατρός του Ανδρέα»

Πώς ο καθηγητής Κρεμαστινός έγινε ο «γιατρός του Ανδρέα»

Με δεκάδες μηνύματα, δηλώσεις και τηλεγραφήματα αποχαιρετά τον «καρδιολόγο όλων των Ελλήνων» σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας

andreas-kremastinos-arthro
Πανελλήνια θλίψη και συγκίνηση σκόρπισε η απώλεια του Καθηγητή και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κρεμαστινού, θύμα και ο ίδιος της πανδημίας του κορωνοϊου.

Με δεκάδες μηνύματα, δηλώσεις και τηλεγραφήματα αποχαιρετά τον «καρδιολόγο όλων των Ελλήνων» σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας, ενώ στο πένθος έχουν βυθιστεί από το πρωί το Κίνημα Αλλαγής και η γενέτειρά του, τα Δωδεκάνησα.

Η διαχρονική συμβολή του στην διαμόρφωση εθνικής πολιτικής για τη δημόσια υγεία, αλλά και οι χιλιάδες των φίλων του (μεταξύ των οποίων και οι αναρίθμητοι ασθενείς του που τους θεράπευε αφιλοκερδώς μέχρι τα τέλη της ζωής του) τον έχουν καταστήσει αναντικατάστατο στις καρδιές όλων των Ελλήνων πολιτών, πέρα και πάνω από ιδεολογίες. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, άλλωστε, επιθυμούσε να τυγχάνει της εκτίμησης όλων όσων των γνώρισαν διά ζώσης ή από τις στήλες των εφημερίδων που παρείχε αφειδώς συμβουλές για την καλή υγεία και δευτερευόντως από την πολιτική του δράση, καθώς αποστρεφόταν την αντίληψη του «επαγγελματία πολιτικού».

51836629_2281445505219330_4678304620500484096_n


Αντίθετα, με μια ουμανιστική διάθεση, ο Δημήτρης Κρεμαστινός αναγνώριζε τον εαυτό του μέσα από την Ιατρική ως έκφραση διαρκούς κοινωνικής προσφοράς που την έκανε πράξη σε όλη του τη ζωή, ακόμη και όταν βρέθηκε στο στενό πυρήνα του πανίσχυρου Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου. Ο γιατρός Κρεμαστινός, αφοσιωμένος εξ’ ολοκλήρου στην επιστήμη του δεν είχε καμία άμεση εμπλοκή με τα κοινά, μέχρι τη στιγμή που κλήθηκε να σώσει έναν πολίτη, στιγμή που ανέτρεψε άρδην τον ρου της ζωής του. Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν σε κοινοβουλευτική αποστολή της Βουλής των Ελλήνων, ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που μετείχε στην ελληνική αντιπροσωπεία, παθαίνει ξαφνικά, όντας στο εξωτερικό με την αποστολή, καρδιακό επεισόδιο. Για καλή του τύχη, κοντά τις ώρες του επεισοδίου βρίσκεται ο γιατρός Κρεμαστινός, ο οποίος μόλις πληροφορείται το συμβάν, σπεύδει προς βοήθεια του βουλευτή και τον σώζει.

Κλείσιμο
Περιχαρής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ γυρνά στην Αθήνα και διηγείται την ιστορία του στους συντρόφους του, μεταξύ των οποίων και στον Αντώνη Λιβάνη, ο οποίος εγγράφει στην μνήμη του το όνομα του Δημήτρη Κρεμαστινού. Είναι η περίοδος που η υγεία του Ανδρέα Παπανδρέου έχει κλονιστεί σοβαρά και κρέμεται στην κυριολεξία από μια κλωστή. Τις αμέσως επόμενες ημέρες ένα πρωί, επισκέπτονται τον Δημήτρη Κρεμαστινό οι θεράποντες γιατροί του Ανδρέα Παπανδρέου, με επικεφαλής τον Καθηγητή Κώστα Στεφανή και του πρότειναν να εξετάσει και να αναλάβει το θέμα της υγείας του Πρωθυπουργού, η οποία βρισκόταν τότε σε κρίσιμο στάδιο, ενώ ο Αντώνης Λιβάνης ενίσχυσε με την γνώμη του στο περιβάλλον της οικογένειας Παπανδρέου την ανάληψη της ιατρικής φροντίδας του πρώην Πρωθυπουργού από τον Καθηγητή Κρεμαστινό. Έκτοτε, ο «γιατρός του Ανδρέα» δεν τον άφησε μέχρι το τέλος, ενώ το ήθος και η βαθιά, επιστημονική και πρωτοποριακή του γνώση, τον κατέταξαν στο συλλογικό ασυνείδητο ως τον «καρδιολόγο όλων των Ελλήνων».

Ο ήπιος χαρακτήρας του Δημήτρη Κρεμαστινού και η ακούραστη φροντίδα του για τους ασθενείς του, από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς και επιχειρηματίες μέχρι και τον κάτοικο του πιο απομακρυσμένου νησιού, ερμηνεύει το πάνδημο ενδιαφέρον για το χαμό του τις τελευταίες ώρες, αλλά και την βαθιά θλίψη όλου οριζόντια του πολιτικού φάσματος. Από το πρωί, τα συλληπητήρια για την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού εξέφρασαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα τηλεφώνησε νωρίς το πρωί στην Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, για να την συλλυπηθεί. Δηλώσεις και μηνύματα συμπαράστασης έχουν αποστείλει πλήθος παλιών και νέων βουλευτών, αλλά και οι επικεφαλής όλων των κομμάτων της Βουλής.

1440894


Συλλυπητήρια μηνύματα για τον Δημήτρη Κρεμαστινό

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού, που υπηρέτησε την ιατρική επιστήμη και την πολιτική με συνέπεια, ευγένεια, μετριοπάθεια και ήθος. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

«Ο κόσμος της επιστήμης και της πολιτικής έχασαν σήμερα ένα επίλεκτο στέλεχός τους. Στην μακρά διαδρομή του, ο Δημήτρης Κρεμαστινός άφησε ξεχωριστό αποτύπωμα αξιοπρέπειας, ευθύνης και αποτελεσματικότητας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας

«Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον Δημήτρη Κρεμαστινό, έναν άξιο κοινοβουλευτικό, διακεκριμένο επιστήμονα, υπερασπιστή της δημοκρατίας και βέβαια με διαρκή φροντίδα για τα Δωδεκάνησα, την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Στην δεκαετή κοινοβουλευτική του διαδρομή διακρίθηκε για το ήθος, την αγωνιστικότητα και το πάθος με το οποίο υπερασπιζόταν τις ιδέες του. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός λάμπρυνε την ιατρική επιστήμη ως καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη πλούσια δράση του συγκαταλέγεται η δημιουργία της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, το Β΄ Καρδιολογικό Τμήμα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, της Β' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου "Αττικόν", της οποίας υπήρξε ο πρώτος διευθυντής. Διετέλεσε ακόμη διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών.

Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο Έμορυ της Ατλάντα, καθώς και σε αυτό του Βελιγραδίου. Για το έργο του έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την American Heart Association (Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία).

Ως υπουργός Υγείας και βουλευτής αγωνίστηκε για την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΕΣΥ, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, τη λειτουργία των αεροδιακομιδών, τη δημιουργία του ΟΚΑΝΑ, την εισαγωγή της τηλεϊατρικής, την αναμόρφωση του ψυχιατρείου της Λέρου, την ίδρυση και στήριξη του Νοσοκομείου Ρόδου.

Στην οικογένειά του, τους οικείους του και το Κίνημα Αλλαγής εκφράζω τα θερμότερα συλλυπητήριά μου.»

2035223


Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια του αγαπημένου φίλου Δημήτρη Κρεμαστινού. Χάσαμε σήμερα έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν λαμπρό επιστήμονα, ένα φλογερό πατριώτη, ένα Μαχητή της Δημοκρατικής Παράταξης, βουλευτή , αντιπρόεδρο της Βουλής, υπουργό.

Ήταν «ο δικός μας γιατρός». Ο Δ. Κρεμαστινός δεν στάθηκε μόνο στο πλευρό του ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου. Κέρδισε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, μέσα από τη συνεχή κοινωνική , επιστημονική και την Ακαδημαϊκή του παρουσία, το διδακτικό και ερευνητικό του έργο, τη δράση του στις μεγαλύτερες Καρδιολογικές Κλινικές της χώρας και τη θητεία του στο Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπου συνέβαλε στην ενίσχυση του ΕΣΥ.

Το όνομά του συνδέθηκε με τη λειτουργία των σημαντικότερων καρδιολογικών κλινικών της χώρας, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, τη λειτουργία των αεροδιακομιδών, τη δημιουργία του ΟΚΑΝΑ, την εισαγωγή της τηλεϊατρικής, την αναμόρφωση του ψυχιατρείου της Λέρου, την ίδρυση και στήριξη του Νοσοκομείου Ρόδου.

Η απουσία του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην επιστήμη, στην παράταξή μας, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Δωδεκάνησα που τον αγάπησαν και τον τίμησαν επί σειρά ετών.

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα τον θυμόμαστε με αγάπη και σεβασμό. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην Τζένη και τους οικείους του».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας

«Αποχαιρετούμε σήμερα τον Δημήτρη Κρεμαστινό, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε με συνέπεια την επιστήμη, το κοινοβούλιο και τη δημοκρατική παράταξη.

Είχα την τύχη να τον γνωρίσω από κοντά και να διακρίνω το βάθος των γνώσεών του για την επιστήμη και τα ακαδημαϊκά ζητήματα, αλλά και την ειλικρινή του έγνοια για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στον τόπο μας.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη σύζυγό του και στους δικούς του ανθρώπους».

Ο Πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος

«Είναι τραγική ειρωνεία να φύγει έτσι ο άνθρωπος που μας συμβούλευε, ατομικά και συλλογικά, για τα θέματα της υγείας μας. Και με τον θάνατό του όμως, μετά από τέτοια δοκιμασία στη ΜΕΘ, ο Δημήτρης Κρεμαστινός διδάσκει ιατρικά για τη σοβαρότητα της απειλής του κορωνοϊού και για την ισότητα στην ανθρώπινη μοίρα και το κοινό χρέος.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός εισήλθε στην πολιτική ως επιστήμονας, θεράπων ιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου και έδειξε ότι έχει πολιτική στόφα, ισχυρές απόψεις, πίστη σε στόχους που υπηρέτησε. Είχε όμως πάντα την ιατρική πρώτη αγάπη και την πολιτική δεύτερη με κοινό παρονομαστή τον άνθρωπο. Η σκέψη μας είναι στην Τζένη και τους δικούς του ανθρώπους».

2307947


Ο πρώην πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου

«Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ένας σπουδαίος άνθρωπος, επιστήμονας, πολιτικός, δεν είναι πια κοντά μας.

Η θλίψη μου είναι βαθιά.

Με τον Δημήτρη, μας συνέδεαν πολλά, που τα λόγια δεν είναι εύκολο αυτήν την ώρα να περιγράψουν.

Ο δεσμός μας, οικογενειακός και προσωπικός, ήταν πολύ στενός και πολύ ιδιαίτερος.

Το γεγονός ότι, στα χέρια του είχαμε όλοι εναποθέσει τη ζωή του Ανδρέα, με είχε φέρει πολύ κοντά του.

Η φιλία μας ιδιαίτερη και ανεκτίμητη.

Πάντα, άνθρωπος της προσφοράς για το δημόσιο καλό.

Ο θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια για όλους μας.
Καλό ταξίδι, Δημήτρη.»


Ειδήσεις σήμερα:

Δημήτρης Κρεμαστινός: Τι έγραφε για τον κορωνοϊό 10 ημέρες πριν νοσηλευτεί


Δημήτρης Κρεμαστινός: Το έργο του στο ΕΣΥ, η πρωτοπορία στην καρδιολογία και τα χρόνια στην πολιτική

Κρεμαστινός: Θα ήταν καλύτερα για τη χώρα μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης