LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός - Κικίλιας: Δωρεές 89 εκατομμυρίων ευρώ κατά του κορωνοϊού

kikilias-dorees-koronoios

Υπάρχουν 226 φορείς, οργανισμοί και ιδιώτες που έχουν εκδηλώσει πρόθεση δωρεών, ύψους περίπου 89 εκατ. ευρώ, για τις οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες

Τις δωρεές που έχουν γίνει από φορείς, οργανισμούς, εταιρείες και ιδιώτες για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού παρουσίασε  ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις αποθήκες όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο το υλικό των δωρεών, στην Οινόη Βοιωτίας, παρουσία και του υφυπουργού, Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι δωρεές αφορούν 865 φορείς, οργανισμούς και ιδιώτες που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία δωρεάς, καθώς και κράτη, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το σύνολο των δωρεών αυτών ξεπερνά τα 89 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 40 εκατ. ευρώ αφορούν τον ιατρικό εξοπλισμό. Ενδεικτικά αφορούν: 1.228 monitors ΜΕΘ, 1.051 αναπνευστήρες και 172 φορητούς αναπνευστήρες, 595 Κλίνες ΜΕΘ.

kikilias-dorees-koronoios__2_
kikilias-dorees-koronoios__1_


Ακόμη 24,2 εκατ. ευρώ αφορούν μέσα ατομικής προστασίας. Ενδεικτικά: 20.252.348 μάσκες, 330.199 χειρουργικές στολές, 160.397 ολόσωμες προστατευτικές στολές, 134.774 ποδονάρια. Επιπλέον, 12,5 εκατ. ευρώ αφορούν καταθέσεις χρηματικών ποσών. Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, υπάρχουν 226 φορείς, οργανισμοί και ιδιώτες που έχουν εκδηλώσει πρόθεση δωρεών, ύψους περίπου 8,8 εκατ. ευρώ, για τις οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

«Είμαστε εδώ, πιστοί στις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας, από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Είμαστε εδώ, σε αυτήν την ειδική εκδήλωση, για να ευχαριστήσουμε τους ιδιώτες δωρητές που συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, που εξελίχθηκε σε πανδημία και στη μεγαλύτερη κρίση Δημόσιας Υγείας τα τελευταία 100 χρόνια. Είμαστε ευγνώμονες για όλους όσοι γενναιόδωρα ανταποκρίθηκαν και συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας, για την αγορά εξοπλισμού, την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας, τη δωρεά χρηματικών ποσών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» είπε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως «η πρωτοφανής αυτή πανδημία κατέρριψε δεδομένα και συνήθειες χρόνων, επανατοποθετώντας με βίαιο τρόπο, μέσα από τις παγκόσμιες απώλειες, την αξία της ανθρώπινης ζωής» και συμπλήρωσε πως «ένα από τα βασικότερα δεδομένα που άλλαξαν είναι οι δυνατότητες και ο τρόπος πρόσβασης της κάθε χώρας σε προμήθειες ιατροφαρμακευτικών και υγειονομικών υλικών».

Επιπλέον, ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι ακόμα και τώρα διεξάγεται μια τεράστια διπλωματική και εμπορική μάχη για τις προμήθειες που κάθε χώρα οφείλει να διασφαλίσει για τους πολίτες της.

«Η πραγματικότητα είναι ότι, ακόμα και για κραταιά υγειονομικά συστήματα χωρών με τεράστια οικονομική ισχύ, υπήρξε ζητούμενο η απλή χειρουργική μάσκα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές» τόνισε.

Όπως δήλωσε, «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετώπισε την τεράστια αυτή πρόκληση με μεγάλη επιτυχία», ενώ «όλοι μαζί οργανώσαμε μια άνευ προηγουμένου αερογέφυρα προμηθειών, που τόσο μεγάλη ανάγκη είχαν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό των νοσοκομείων μας». Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε «στη συντονισμένη δουλειά» που έγινε, «εν μέσω παγκόσμιας διαμάχης υλικών και παραδοσιακής γραφειοκρατίας. Το ελληνικό Δημόσιο, όμως, κατάφερε να κινηθεί μέσα στην κρίση γρήγορα, οργανωμένα, αποτελεσματικά, αλλά κυρίως με διαφάνεια».

Για την οργάνωση κι αποδοχή των δωρεών, ο υπουργός ευχαρίστησε την ελεγκτική εταιρεία Deloitte «για τον επαγγελματισμό και τη σημαντική τεχνική βοήθεια που τους παρέχει». Το υπουργείο Υγείας έχει συστήσει για τον έλεγχο διαφάνειας, τριμελή επιτροπή ελέγχου, λογοδοσίας και αξιοποίησης των δωρεών, με επικεφαλής τον τέως πρόεδρο του ΣτΕ, Σωτήρη Ρίζο και μέλη τον πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ καθηγητή Ιατρικής, Χρήστο Κίττα και τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Μπουραντά.

«Με αίσθημα ευθύνης ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι στήριξαν εμπράκτως, ηθικά και οικονομικά, το εν λόγω εγχείρημα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Είναι η στιγμή να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, να αφήσουμε πίσω μας κακές πρακτικές του παρελθόντος και να προετοιμάσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας για το μέλλον» σημείωσε ο υπουργός ενώ πρόσθεσε ότι αυτό «περιλαμβάνει και το σχεδιασμό ενός λειτουργικού back up συστήματος ασφαλείας που θα ενεργοποιείται σε τέτοιες κρίσεις».

Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε τους δωρητές για μια ακόμη φορά για την αρωγή τους, ενώ ευχαρίστησε ξεχωριστά την προεδρία της κυβέρνησης για τον συντονισμό. Συγκεκριμένα, ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ, Γρηγόρη Δημητριάδη, το υπουργείο Εξωτερικών για την σημαντική συνεισφορά του, τον γενικό γραμματέα της Βουλής, Γιώργο Μυλωνάκη καθώς επίσης και το έμψυχο δυναμικό του υπουργείου Υγείας «για τις πολύτιμες υπηρεσίες και την αγαστή συνεργασία». Ακόμη εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλο, στον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, στον πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου και στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΙΦΕΤ Α.Ε., Δημήτρη Πανταζή.

«Σε συνθήκες πανδημίας και μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης αλλά και ενός παγκόσμιου οικονομικού πολέμου για την εξασφάλιση μέσων ατομικής προστασίας και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τα νοσοκομεία, η Ελλάδα κατάφερε και να συντονίσει τις υπηρεσίες της με τη βοήθεια πολλών εμπλεκόμενων υπουργείων αλλά κυρίως κατάφερε με τη βοήθεια δωρητών, ιδιωτών δωρητών που και σε άλλες στιγμές της πατρίδας βρέθηκαν ως ευεργέτες, να εξασφαλίσει την οικονομική στήριξη για την προμήθεια των μέσων ατομικής προστασίας και του ιατρικού εξοπλισμού αλλά και μερικές φορές τη βοήθεια και στην πρόσβαση σε αυτά τα υλικά», επισήμανε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Προσέθεσε δε ότι «χάρη στις δωρεές αυτές συγκεντρώνουμε μια ικανή ποσότητα και μέσων ατομικής προστασίας αλλά και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για να εξοπλίσουμε τα νοσοκομεία μας και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».

Ειδήσεις σήμερα:

Τσιόδρας: 15 νέα κρούσματα, 33 διασωληνωμένοι

Χαρδαλιάς: Ούτε αντίσταση ούτε μαγκιά είναι οι συγκεντρώσεις στις πλατείες

Υπόθεση Σειραγάκη: Παρέμβαση Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην αποφυλάκιση του παιδεραστή
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (8)

@

Το Ιδρυμα Νιάρχος ποσα εδωσε? Τα 100 εκ. ηταν για ολον τον κόσμο. Η Ελλάδα ποσα πήρε?

kyriakos

Να πας να τους πεις να τις παίρνετε τις αποφάσεις μαζί!!! Παρακατιανε!!!

ioannis

Έχει κάποιο νόημα να φαίνονται πακεταρισμένα και στις αποθήκες; Οι 600 ΜΕΘ έπρεπε να εγκαινιάζονται στα νοσοκομεία και όχι στις αποθήκες της Οινόης, σήμερα έχουμε κρίση COVID-19...

Πόντιος

Είνα αληθές οτι η Κίνα έχει δωροδοκήσει Έλληνες πολιτικούς;

kyriakos

Πάλι οι ιδιώτες; Γιατί άραγε; Είναι τα ελλαδανα βλαμμένα που θέλουν να κάνουν λαϊκή αντίσταση στις πλατείες καπνίζοντας μπαφους και κοινωνοντας κορωνοιο και μαλακια; Ξεβρακωτοι πορδομαγκες και γιωταδες!!!

Απορία

Βρε καλώς τα παιδιά τα δικά μας που ήσουν τόσο καιρό;;;τον covid 19 είχες και γιατρεύτηκες και ξαναγύρισες δριμύτερος ;;;;χα χα χα

Αρχιψάλτης

Κάτσε πίσω μου κρυμμένος εσύ! Μην βιάζεσαι να ξετσουμίσεις! Οχι ακόμα, θα σου πω εγώ. Μην τυχόν και εισπράξεις και 'κανα πολιτικό κόστος...Ετσι, μόνο σε 'κανα αεροδρόμιο, καμμιά δωρεά, φτάνει!

ΤΡΟΛΛ ΝΔ

ΝΕΕΣ ΜΙΖΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΝΑΑΑΑΑΙΙΙΙΙ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης