Μέσα μαζικής μεταφοράς - Άρση μέτρων: Οι πέντε κανόνες για τις μετακινήσεις σήμερα

Μέσα μαζικής μεταφοράς - Άρση μέτρων: Οι πέντε κανόνες για τις μετακινήσεις σήμερα

Αρση μέτρων και μέσα μαζικής μεταφοράς: Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής στο μετρό Συντάγματος(Δείτε φωτογραφίες):«Οι πολίτες μέχρι στιγμής ανταποκρίνονται με σοβαρότητα στα νέα μέτρα» - Δεν χάνουν τα χρήματά τους οι κάτοχοι καρτών - Επανέρχονται από τις 4 Μαΐου τα εισιτήρια του Προαστιακού με νέο σύστημα εισιτηρίων

mesa_metaforas_maska_koronoios_protothema
Πέντε βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού κατά τη σταδιακή άρση των περιορισμών από την 4η Μαΐου, έχει γνωστοποιήσει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας πριν λίγες ημέρες (συγκεκριμένα στις 30 Απριλίου) τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», με τον  Γιώργο Παπαδάκη.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρχουν «βοηθοί επιβατών» στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταποκρίσεων του Μετρό με λεωφορεία και υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατέψει το επιβατικό κοινό, αλλά και τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ο κ. Καραμανλής καταρχάς σημείωσε ότι: «Στην Ελλάδα τα πήγαμε πολύ καλά γιατί υπήρχε σχέδιο, γιατί ακούσαμε τους ειδικούς, αλλά κυρίως γιατί οι πολίτες έδειξαν μία απίστευτη υπευθυνότητα και πειθαρχία». Και αναφέρθηκε σε ένα πεντάλογο, που όπως είπε πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας όταν χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

«Πρώτον, δεν μετακινούμαστε, εάν δεν είναι ανάγκη. Καταλαβαίνω την κόπωση των πολιτών, έχουμε μείνει έξι εβδομάδες μέσα στα σπίτια μας και είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλουμε να μετακινηθούμε, αλλά αν δεν είναι ανάγκη, καλό είναι να αποφύγουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Δεύτερον, δεν μετακινούμαστε, όταν έχουμε κάποια συμπτώματα.

Τρίτον, αυτήν την περίοδο, δεν χρησιμοποιούμε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εάν μπορούμε να μετακινηθούμε με κάποιο άλλο μέσο.

Τέταρτον, κρατάμε τις αποστάσεις που ορίζουν οι ειδικοί.

Και πέμπτον, φοράμε πάντα μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Με τις συγκοινωνίες της Αθήνας να έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και τους επιβάτες να φορούν μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 4 Μαΐου η πρεμιέρα με τα νέα μέτρα ασφαλείας στις συγκοινωνίες της Αθήνας.

Ο υπουργός, μαζί με τον υφυπουργό Μεταφορών Γιάννη Κεγαλογιάννη, επισκέφθηκαν για δεύτερη φορά σήμερα μέσα σε λίγες εβδομάδες το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του Μετρό στο Σύνταγμα όπου ενημερώθηκαν για την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατά την πρώτη ημέρα της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών και τη μετάβαση στη νέα κανονικότητα του κορονοϊού, δίνοντας οδηγίες για ενδεχόμενες αναγκαίες παρεμβάσεις, όπου χρειαστεί.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης, ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε: «Βρίσκομαι ξανά σήμερα στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του Μετρό στο Σύνταγμα, για να δούμε από κοντά πώς ακριβώς πάνε τα πράγματα σήμερα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» και υπενθύμισε ότι: «Όλες τις προηγούμενες μέρες δουλέψαμε εντατικά για να προετοιμαστούμε για τη νέα κανονικότητα που ξεκινά από σήμερα».

mesa_metaforas_karamanlis_protothema_metro
Η ηγεσία του υπουργείου Yποδομών και Mεταφορών στη στάση μετρό της πλατείας Συντάγματος, σήμερα Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Κλείσιμο
mesa_metaforas_metro_sidagma_protothema


mesa_metaforaw_karamanlis

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η πρώτη εικόνα είναι θετική και πρόσθεσε: «Οι πολίτες μέχρι στιγμής ανταποκρίνονται με σοβαρότητα στα νέα μέτρα και τα δρομολόγια φαίνεται ότι γίνονται με σωστή συχνότητα ώστε να μην έχουμε φαινόμενα συνωστισμού».

Επισήμανε δε ότι: «Οι βοηθοί επιβατών και οι σημάνσεις που έχουμε βάλει, διευκολύνουν πολύ την κατάσταση».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ευχαρίστησε για την προσπάθεια και τη συνεργασία τους τις διοικήσεις των οργανισμών και φυσικά τους εργαζόμενους.

Από την πλευρά του ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι: «Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προσέφεραν σημαντικό έργο στο διάστημα της καραντίνας και από σήμερα αναλαμβάνουν έναν νέο, κομβικό ρόλο, σε αυτό το μεταβατικό στάδιο επιστροφής στην κανονικότητα».


ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Επανέρχονται από τις 4 Μαΐου τα εισιτήρια του Προαστιακού με νέο σύστημα εισιτηρίων

Με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας που αποφασίστηκαν από την Πολιτεία, σήμερα Δευτέρα υπενθυμίζεται ακόμη πως τίθεται σε πλήρη λειτουργία ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Αθηνών (Πειραιάς – Κιάτο, Πειραιάς – Αεροδρόμιο, Αθήνα – Χαλκίδα και Άνω Λιόσια – Κορωπί), για την καλύτερη και ασφαλή εξυπηρέτηση των εργαζομένων που επιθυμούν να μετακινηθούν από και προς τους χώρους εργασίας τους.

Για την ελαχιστοποίηση φαινομένων συνωστισμού εντός των συρμών της, και αποκλειστικά για τον Προαστιακό εκτός αστικής ζώνης, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ανέπτυξε ένα σύστημα εισιτηρίων, συνδέοντας πλέον τα δρομολόγια με τον τίτλο μεταφοράς. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα να ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο ο επιβατικός φόρτος σε κάθε συρμό.

Τα νέα εισιτήρια του Προαστιακού συνδέονται με το δρομολόγιο κατά την έκδοσή τους και ισχύουν για μια ώρα πριν έως και δύο ώρες μετά την αναγραφόμενη ώρα αναχώρησης του δρομολογίου που έχει επιλεγεί.

Όλα πλέον τα εισιτήρια Προαστιακού ελέγχονται ηλεκτρονικά στον συρμό από το προσωπικό αμαξοστοιχίας. Σε περίπτωση που κάποιος δεν πρόκειται να ταξιδέψει ή δεν προλάβει το παραπάνω χρονικό όριο, το εισιτήριο ακυρώνεται ή μεταβάλλεται μέχρι και τις 23:59:59 της ημερομηνίας αναχώρησης του δρομολογίου που αναγράφεται στο εισιτήριο.

Τα εισιτήρια εκδίδονται από το Web (tickets.trainose.gr), το app της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, (androis & ios) και από φυσικά σημεία πώλησης.

Βοηθοί επιβατών και σήμανση για τήρηση αποστάσεων σε συρμούς και οχήματα.

Το Υπουργείο θα αξιοποιήσει το προσωπικό ως βοηθούς επιβατών, οι οποίοι θα βρίσκονται στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταποκρίσεων του Μετρό με λεωφορεία. Οι βοηθοί επιβατών θα παρέχουν συμβουλές στο κοινό ώστε να αποφεύγεται συνωστισμός και θα υπενθυμίζουν τη χρήση μάσκας. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξυπηρετήσουμε το επιβατικό κοινό και να προστατεύσουμε και τους οδηγούς των λεωφορείων και των συρμών και όλους τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή», τόνισε.

Μέσα σε συρμούς και οχήματα θα υπάρχει ειδική σήμανση για το πού επιτρέπεται να καθίσει επιβάτης και πού όχι, προκειμένου να τηρούνται αποστάσεις.

«Δεν χάνουν τα χρήματά τους οι κάτοχοι καρτών»

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπενθύμισε ότι οι κάτοχοι καρτών απεριόριστων διαδρομών για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μηνιαίας ή μεγαλύτερης διάρκειας, που δεν έκαναν χρήση λόγω των περιοριστικών μέτρων, δεν θα χάσουν τα χρήματα τους, καθώς θα τους δοθεί πίστωση στην αγορά της επόμενης κάρτας, ενώ για να ενισχυθούν τα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών, σχεδιάζεται να παρέχεται επιπλέον έκπτωση 10% για όσους προμηθευτούν ετήσιες κάρτες.

Ερωτηθείς ποιος θα επιβάλλει τα πρόστιμα για τη μη χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή μόνο η αστυνομία έχει αυτή τη δικαιοδοσία. Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο, ανάλογα με την πορεία των πραγμάτων, να επεκταθεί η δυνατότητα αυτή και στους μόνιμους υπαλλήλους – ελεγκτές.

«Σκέψου τον εαυτό σου. Σκέψου το διπλανό σου»

Όσον αφορά στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο κ. Καραμανλής καταρχάς επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει μία πολύ δύσκολη εξίσωση και να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών, αλλά και της προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

«Πρώτα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας το σύνθημα: ‘‘Σκέψου τον εαυτό σου. Σκέψου τον διπλανό σου’’», δήλωσε.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε με ειλικρίνεια ότι είναι αδύνατον το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να προμηθεύει μάσκες στο επιβατικό κοινό, αλλά σημείωσε ότι θα διατεθεί σε οδηγούς και στο προσωπικό πεδίου ο βασικός εξοπλισμός και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τους τρόπους ώστε να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει επάρκεια στην αγορά και θα αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κομμωτήρια: Λούσιμο, βαφή, χτένισμα με μέτρα προστασίας στη νέα καθημερινότητα

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Δώρο το 30%-40% λόγω πτώσης του τζίρου

Συντάξεις Ιουνίου: Όλες οι πληρωμές - Πλήρες χρονοδιάγραμμα για όλα τα ταμεία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης