Άρση μέτρων - Πώς θα λειτουργήσουν εστιατόρια και καφέ από την 1η Ιουνίου - Τραπεζάκια έξω και παρέες μέχρι τεσσάρων ατόμων

Άρση μέτρων - Πώς θα λειτουργήσουν εστιατόρια και καφέ από την 1η Ιουνίου - Τραπεζάκια έξω και παρέες μέχρι τεσσάρων ατόμων

Καφετέριες, εστιατόρια και ταβέρνες με τραπεζάκια σε εξωτερικούς χώρους, θα δέχονται πελάτες από την 1η Ιουνίου - Η λειτουργία σε εσωτερικό χώρο αργεί, καθώς προσδιορίζεται για το έβδομο και τελευταίο στάδιο άρσης των μέτρων - Συστάσεις για περιορισμό της κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα

kafeteria_mian
Σε επτά στάδια θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, εξειδικεύοντας τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας. Ένα πρόγραμμα, που θα αξιολογείται ανά 24ωρο και θα κλιμακώνεται με το πέρασμα κάθε βδομάδας. 

Όπως προκύπτει, και επειδή αφορά πάρα πολύ κόσμο, που θέλει επιτέλους να «ξεσκάσει», πίνοντας έναν καφέ με φίλους ή απολαμβάνοντας μαζί τους ένα γεύμα ή ένα ποτό, για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένας μήνας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, καφετέριες, εστιατόρια και ταβέρνες που διαθέτουν τραπεζάκια σε εξωτερικούς χώρους, μπορούν να δέχονται και πάλι πελάτες από την 1η Ιουνίου. Φυσικά, η χρήση μάσκας και γαντιών από το προσωπικό θα είναι και σε αυτή την περίπτωση υποχρεωτική. Μάλιστα, κάθε τραπεζάκι στις καφετέριες επιβάλλεται να έχει απόσταση από το άλλο τουλάχιστον δύο μέτρων.

Επιπλέον, θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά τρία τ.μ. στον εξωτερικό χώρο, όπου θα βρίσκονται τα τραπεζάκια της επιχείρησης. Ακόμη, κάθε παρέα σε καφέ και εστιατόρια δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα άτομα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις για την άρση των μέτρων, ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι θα είναι αυτός και φυσικά το επόμενο τραπέζι θα έχει απόσταση δύο μέτρων.

Από την άλλη, η λειτουργία στον εσωτερικό χώρο καφέ και εστιατορίων αναμένεται να αργήσει αρκετά, καθώς προσδιορίζεται για το έβδομο και τελευταίο στάδιο της άρσης των μέτρων. Αυτό το στάδιο δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά και θα αποφασιστεί από τις Αρχές, ανάλογα με την απόδοση των μέτρων περιορισμού έως τα μέσα Ιουνίου.

Τα επτά στάδια

Αναλυτικότερα, το πρώτο στάδιο αρχίζει στις 4 Μαΐου, με το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων. ‪Θα λειτουργήσουν ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών, όπως βιβλιοπωλεία, ΚΤΕΟ, καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού, αγορές καταναλωτών, ανθοπωλεία, καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και τα κομμωτήρια, ενώ απελευθερώνεται η μετακίνηση των παραγωγών από περιφέρεια σε περιφέρεια για την πώληση προϊόντων σε λαϊκές αγορές.‬   

Το δεύτερο εκκινεί στις 11 Μαΐου, όταν και θα λειτουργήσει πλήρως το λιανεμπόριο. 

Κλείσιμο
Στο τρίτο στάδιο, στις 18 Μαΐου, θα λειτουργήσουν τα πάρκα και οι κήποι, οι αρχαιολογικοί χώροι και ο ΟΠΑΠ-τυχερά παιχνίδια, σε όλες τις περιπτώσεις υπό περιορισμούς.

Στο τέταρτο στάδιο, από την 1η Ιουνίου επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα ‪με έναν πελάτη ανα 20 τ.μ. (δεν θα λειτουργούν‬ οι χώροι εστίασης εντός αυτών), με χρήση μάσκας. Επίσης, τα εστιατόρια και οι καφετέριες, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, επίσης υπό περιορισμούς‪ (ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών τα δύο μέτρα με τέσσερα άτομα σε κάθε τραπέζι).

Στο πέμπτο στάδιο, επαναλειτουργούν εντός Ιουνίου οι θερινοί κινηματογράφοι με απόσταση μεταξύ των σειρών καθισμάτων και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.   

Σε έκτο στάδιο, μέσα στον Ιούνιο, θα ανοίξουν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι εξωτερικοί παιδότοποι.   

Σε έβδομο στάδιο, εντός Ιουνίου, θα λειτουργήσουν και σε εσωτερικούς χώρους εστιατόρια και καφετέριες, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.  Ωστόσο, στα εστιατόρια θα υπάρχουν περιορισμοί, καθώς θα πρέπει να εφαρμοστεί ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ σταντ και τραπεζιών. Επίσης, γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας και γαντιών απ' όλο το προσωπικό, καθώς και η χρήση αντισηπτικού.

Τέλος, εφαρμόζεται μέγιστος αριθμός πελατών ανά τετραγωνικό: ένας πελάτης ανά τρία τ.μ.. Ακόμη, oι παρέες θα πρέπει να είναι περιορισμένες, καθώς ορίζεται και μέγιστο όριο καθήμενων σε κάθε τραπέζι, που θα είναι οι τέσσερις πελάτες.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: «Μένουμε ασφαλείς» - Διαβάστε ολόκληρο το διάγγελμα

Μόνο με ραντεβού στα κομμωτήρια - Ανοιχτά έως τις 22:00 τις καθημερινές και έως τις 21:00 το Σάββατο  

Άρση μέτρων: Δείτε εδώ σε PDF όλο το σχέδιο της κυβέρνησης

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης