Καιρός: Τα έντονα καιρικά γεγονότα του 2019 σε αριθμούς - 32 νεκροί, ανεμοστρόβιλοι και πλημμύρες

Καιρός: Τα έντονα καιρικά γεγονότα του 2019 σε αριθμούς - 32 νεκροί, ανεμοστρόβιλοι και πλημμύρες

Η κακοκαιρία σε αριθμούς με χάρτη για το 2019 - Τέσσερις νεκροί από πτώση κεραυνού - Δωδεκάνησα, Χανιά και Χαλκιδική στο έλεος των έντονων καιρικών φαινομένων τη χρονιά που πέρασε

katastrofes_ar
Το 2019 ήταν μια χρονιά με ισχυρά καιρικά φαινόμενα, τα οποία προκάλεσαν μεγάλο αριθμό θυμάτων και σημαντικές καταστροφές.

Σύμφωνα με όσα καταγράφει το meteo.gr, τη χρονιά που μας πέρασε  καταγράφηκαν 33 έντονα καιρικά γεγονότα, εκ των οποίων τα 15 είχαν πολύ σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Δεκατρία από τα 33 αυτά γεγονότα αφορούσαν κακοκαιρίες στις οποίες είχαν δοθεί ονόματα.

Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Αθήνα (14 φορές), τα Δωδεκάνησα (8), τα Χανιά (7) και η Χαλκιδική (6), ενώ 
32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους: 11 εξαιτίας ισχυρών ανέμων (7 στη Χαλκιδική, 3 στην Αιτωλοακαρνανία και 1 στα Δωδεκάνησα), εννέα λόγω πλημμύρας (τρεις στην Αττική-Κερατέα, τέσσερις στο Ηράκλειο-Μεσσαρά, ενας στη Ρόδο, ενας στα Χανιά), οκτώ απο χαμηλές θερμοκρασίες (εκ των οποίων 6 πρόσφυγες στον Έβρο).

Εκ των 32 θυμάτων τα τέσσερα προέκυψαν από πτώση κεραυνού. (Ηλεία, Μαγνησία, Μεσσηνία, Κορινθία). Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων από κεραυνό μέσα σε ένα έτος από το 2001, οπότε καταγράφονται συστηματικά τα θύματα λόγω κεραυνικών πληγμάτων.


Τα κυριότερα καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των 33 γεγονότων ήταν οι ισχυρές βροχές/πλημμύρες (65% των συνολικών φαινομένων), οι χιονοπτώσεις (12%) και οι ανεμοστρόβιλοι και ανεμοθύελλες (10%).

Τα περισσότερα γεγονότα έλαβαν χώρα φθινόπωρο-χειμώνα, και κυρίως τον Ιανουάριο (21%) και τον Νοέμβριο (18%).
Κλείσιμο
Το 2019, ο αριθμός των καταγεγραμμένων έντονων καιρικών γεγονότων ήταν περίπου 40% πάνω από το μέσο όρο της 20-ετίας 2000-2019 (σύμφωνα με τη βάση έντονων καιρικών γεγονότων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr).

weather_events_meteo_protothema
Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: Οι «παγίδες» που απειλούν να ανατρέψουν την ομαλή πορεία της καμπύλης των κρουσμάτων

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα

Ευάγγελος Σπανός: Ο πατέρας της «Βιοϊατρικής» που νικήθηκε από τον κορωνοϊό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης