Σμαράγδα Καρύδη: Ντύνεται νύφη τον Οκτώβριο

Σμαράγδα Καρύδη: Ντύνεται νύφη τον Οκτώβριο

Η δημοφιλής ηθοποιός σκηνοθετεί για πρώτη φορά και μετατρέπει το θεατρικό έργο «Του Κουτρούλη ο γάμος» σε ένα πολυαναμενόμενο μιούζικαλ.

DSCF3580b-_1_
Ποιος είναι ο Μανόλης ο Κουτρούλης από τη Σύρο; Ο Λεωνίδας ο Ξανθούλης θα την πάρει την Ανθούσα με παπά και με κουμπάρο; Είναι όλοι οι γάμοι κωμικοτραγικοί ή μόνο αυτός που θα ανέβει στο Νέο Θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου»;

Η Σμαράγδα Καρύδη αποφάσισε να σκηνοθετήσει την πολιτική σάτιρα του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή η οποία, παρόλο που παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1845, παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ. Η τραγικά διαχρονική υπόθεση έχει δάνεια σε φόρμα και περιεχόμενο από τον Αριστοφάνη και τον Μολιέρο. Ολα τα θέματα που θίγει, όπως η διαφθορά, το πελατειακό κράτος, τα ρουσφέτια, η αναξιοκρατία, ο αρχοντοχωριατισμός, η ξενομανία, η διαπλοκή, η σχέση Τύπου και εξουσίας και ο διχασμός που έχει καθορίσει συχνά με οδυνηρό τρόπο όλη τη νεότερη Ιστορία μας, είναι τα ίδια που μας απασχολούν δυστυχώς σχεδόν 200 χρόνια αργότερα.

DSCF4112
Σύμφωνα με τους οργανωτές η υπόθεση του θεατρικού που θα δούμε σύντομα στη σκηνή συνοψίζεται στα εξής: «Ο Μανόλης Κουτρούλης, ένας ευκατάστατος ράφτης απ’ τη Σύρο, φτάνει μαζί με τον υπηρέτη του Στροβίλη στην Αθήνα για να ζητήσει σε γάμο τη φιλόδοξη Ανθούσα, κόρη του ξενοδόχου Σπύρου, που την έχει ερωτευτεί. Η Ανθούσα, όμως, έχει κρυφά απ’ τον πατέρα της σχέση με τον Λεωνίδα Ξανθούλη, έναν νεαρό αστυνομικό γραφέα ο οποίος είναι επίσης πολύ ερωτευμένος μαζί της και προκειμένου να αποφύγει τον γάμο με τον Κουτρούλη τού θέτει έναν όρο: για να γίνει γυναίκα του πρέπει ο ταπεινής καταγωγής και αμόρφωτος ράφτης να εγκαταλείψει τη ραπτική και να γίνει υπουργός. Ο Κουτρούλης με τη βοήθεια του υπηρέτη του προσπαθεί με κάθε μέσο για να πετύχει την υπουργοποίησή του και καταφέρνει να πείσει τους πάντες πως πραγματικά το έχει πετύχει. Ετσι, η μεγαλομανής Ανθούσα γρήγορα τον παντρεύεται. Ολα δείχνουν να πηγαίνουν καλά μέχρι να αποκαλυφθεί η απάτη και το ψέμα και να επέμβει η Δικαιοσύνη».

DSCF3232
Η πιο κλισέ αλλά λογική ερώτηση στη Σμαράγδα Καρύδη είναι γιατί αποφάσισε φέτος να αναλάβει τον ρόλο του leader, του σκηνοθέτη. «Δεν αποφάσισα ακριβώς. Ηταν κάτι που ήθελα πολλά χρόνια να το κάνω γιατί παρατηρούσα τον εαυτό μου τα τελευταία χρόνια να βλέπει τις παραστάσεις συνολικά. Οχι αποκλειστικά “πώς είμαι εγώ”, “πώς παίζω εγώ τον ρόλο”, αλλά πώς λειτουργεί η παράσταση, το θέατρο ως σύνολο. Το έψαξα το συγκεκριμένο έργο. Είχα ανάγκη να πω μια ιστορία, να συνθέσω μια ιστορία από τη δική μου οπτική. Το έργο είναι δύσκολο, είναι πολύπλοκο και έχει ιδιαίτερη γλώσσα. Και τα κατάφερα να το δυσκολέψω ακόμα περισσότερο. Ιδρώσαμε φανέλες στις πρόβες. Επίσης θα έχει live μουσική και χορό. Νομίζω έχω κάνει ένα μιούζικαλ, αλλά τα πράγματα στις πρόβες βγαίνουν τόσο αβίαστα που λύνουμε όσα προβλήματα προκύπτουν. Είναι ορεξάτος ο θίασός μου. Δεν επέλεξα να συνεργαστώ με την παρέα, τους φίλους μου. Εννοείται ότι συμπαθούσα και εκτιμούσα καλλιτεχνικά τους ηθοποιούς της παράστασης, τον Νίκο Κουρή, τον Κώστα Κορωναίο, αλλά δεν κάναμε παρέα. Και τον Μίνω Μάτσα τον γνώριζα, αλλά δεν έχουμε δουλέψει ποτέ μαζί. Εκτός από την Ευγενία Σαμαρά που είναι φίλη μου. Το βλέπω αυτό το βήμα ως μια συνέχεια. Ούτε αποφάσισα να σκηνοθετήσω επειδή οι γυναίκες βγαίνουν τα τελευταία χρόνια μπροστά. Δεν πιστεύω ότι προσωπικά στο θέατρο ανήκω στο δίπολο "γυναίκα ή άντρας". Δεν έχω αισθανθεί ποτέ καταπίεση στη δουλειά μου. Θέλω απλώς να πω μια ιστορία. Και πιστεύω ότι τα πράγματα έρχονται οργανικά. Σιγά-σιγά. Τα φέρνει ο χρόνος. Θέλει χρόνο για να γίνει μια γυναίκα leader. Εμπειρία και δουλειά για να εξελιχθεί».

Κλείσιμο
DSCF3791
Πόσο κουραστικό είναι για την ίδια το να παίζει και να σκηνοθετεί στην παράσταση; «Κουράζομαι πολύ. Ωρες ώρες πονάει το μυαλό μου γιατί είμαι πάνω στη σκηνή και μετά κατεβαίνω για να φτιάξω τις σκηνές των άλλων. Είμαι και υπερβολικά συγκεντρωτική. Οπότε θέλω να τσεκάρω από τις φωτογραφίες για τα promo μέχρι και την τελευταία τεχνική λεπτομέρεια. Είναι διαφορετικές οι πρόβες φέτος. Δεν περιμένω απλώς να έρθει η σειρά μου να πω τα λόγια μου. Το ήξερα όμως ότι θα κουραστώ».

DSCF3330
Ζήτησε κάποια συμβουλή από τους κοντινούς της ανθρώπους, τον Θοδωρή Αθερίδη και τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, που έχουν μια επιτυχημένη πορεία ως σκηνοθέτες; «Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη συνταγή για να μπορείς να τη ζητήσεις. Οι δυο αυτοί άνθρωποι λειτουργούν υποστηρικτικά. Είναι εκεί και με βοηθούν να μην αγχώνομαι, με χαλαρώνουν. Ο Θοδωρής επέμενε χρόνια να σκηνοθετήσω κάτι. Μου λέει να μη φοβάμαι και έχω μάθει πλάι του να κρατάω μια ψυχικά θετική στάση απέναντι στη δουλειά μου. Μου λέει “τι φοβάσαι, αφού σαν τα μούτρα σου θα την κάνεις την παράσταση, δεν σου αρέσουν τα μούτρα σου;”. Εννοεί δηλαδή ότι στο τέλος θα ανεβάσω την παράσταση όπως θέλω να αφηγηθώ την ιστορία μου. Οπότε δεν πρέπει να με τρομάζει η διαδικασία. Κι αυτό λειτουργεί χαλαρωτικά».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK