Iρις Βαν Χέρπεν: Η χορογράφος της haute couture

Iρις Βαν Χέρπεν: Η χορογράφος της haute couture

Για την Ολλανδή σχεδιάστρια κάθε ανθρώπινο σώμα είναι μια χορογραφία που διαρκεί όσο το πέρασμα του ανθρώπου από τη Γη

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
iris-van-herpen-xr
Η παρομοίωση είναι μάλλον εύλογη, αφού η Iρις βαν Χέρπεν γαλουχήθηκε μέσα στο μπαλέτο, η μητέρα της ήταν καθηγήτρια χορού και το ανθρώπινο σώμα, προτού γίνει καμβάς έμπνευσης για εκείνη, λειτουργούσε ως αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας των ανθρώπων. Λόγος παραπάνω από ικανός για να το προσεγγίσει με σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια όταν ξεκίνησε να σχεδιάζει την πρώτη της συλλογή. Η Βαν Χέρπεν θυμάται ότι για το ντεμπούτο της στη μόδα χρησιμοποίησε υφάσματα, βελόνα, κλωστή και τα χέρια της. Ούτε καν ραπτομηχανή.

Παραμένει ταγμένη στις παραδοσιακές τεχνικές, ωστόσο ήταν η πρώτη σχεδιάστρια που αξιοποίησε την τεχνολογία του 3D printing. Hταν το 2009 και το εγχείρημα, εκτός από ριζοσπαστικό, έμοιαζε και καταδικασμένο. Η Βαν Χέρπεν διέψευσε τις Κασσάνδρες δημιουργώντας μέσα σε μία διετία ένα φόρεμα εμπνευσμένο από το νερό, τη ρευστότητα και την αέναη κίνησή του. Αυτή η πρώτη απόπειρα της άνοιξε έναν καινούριο κόσμο αναγκάζοντάς τη σχεδόν να παντρέψει την καινοτόμα τεχνολογία με την παράδοση της υψηλής ραπτικής.
iris-van-herpen-2
Η 38χρονη σχεδιάστρια, δημιουργίες της οποίας φιλοξενούνται στο Met Museum και απολαμβάνουν τοτεμικές τιμές από καλλιτέχνες και celebrities (βλ. Bjork, Σάσα Βαλτς, Κέιτ Μπλάνσετ, Lady Gaga, Ναόμι Κάμπελ κ.ά.), βρίσκεται στην αιχμή της πρωτοπορίας και υπογράφει δημιουργίες που προωθούν τη θηλυκότητα, τη γυναικεία ενδυνάμωση και την ανεξαρτησία. Πάντα με απέριττη κομψότητα. Κ.ΜΠ.

Φωτογραφίες: AFP / VISUALHELLAS.GR, GETTY IMAGES / IDEAL IMAGE
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ