Νικολά Γκερέν: Ο σπουδαίος φωτογράφος του Χόλιγουντ στα ελληνικά νησιά

Νικολά Γκερέν: Ο σπουδαίος φωτογράφος του Χόλιγουντ στα ελληνικά νησιά

Απαθανατίζει αστέρες του κινηματογράφου και συνεργάζεται με κολοσσούς του διεθνούς Τύπου αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της γενιάς του. Επόμενος στόχος του, τα ελληνικά νησιά

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
guerin_photographer_art
Ο Frenchman Nicolas Guérin, Νικολά για τους φίλους του, δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση φωτογράφου που ειδικεύεται στα πορτρέτα. Σε ηλικία 30 ετών πέρασε από τον χώρο του κινηματογράφου στη φωτογραφία, διατηρώντας όμως πάντα την αγάπη του για την έβδομη τέχνη.

Αυτοδίδακτος, ξεκίνησε το 2000 προσφέροντας τις υπηρεσίες του στο κινηματογραφικό περιοδικό «Positif», μια συνεργασία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Μόλις δύο χρόνια αφότου ξεκίνησε ως επαγγελματίας φωτογράφος είχε δείξει τη δουλειά του σε μερικές από τις σημαντικότερες διοργανώσεις για τον κινηματογράφο, από τις Κάννες και τη Λιόν στη Γαλλία μέχρι το Φεστιβάλ της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία. Εξέδωσε επίσης το βιβλίο «100 cinéastes d' aujourd'hui» (100 σύγχρονοι κινηματογραφιστές).

Όταν δεν δημιουργεί πορτρέτα φωτογραφίζει μόδα και συνεργάζεται με τον διεθνή Τύπο για τα εξώφυλλα εντύπων όπως τα «Time», «GQ», κ.ά.. Αφιερώνει τον υπόλοιπο χρόνο του στην παραγωγή γυμνών γυναικείων πορτρέτων που απαθανατίζει με την Polaroid του στο στούντιό του στο βόρειο Παρίσι.

Θα συναντηθούμε στο «Athens Capital Center Hotel-MGallery Collection». Ο Νικολά έχει μόλις επιστρέψει από τα ελληνικά νησιά. «Σε κάποιο master class στην Ιταλία γνωρίστηκα με τον διακεκριμένο φωτογράφο Νίκο Ζήκα, δημιουργήθηκε καλή χημεία μεταξύ μας και είπαμε να συνεργαστούμε. Ετσι ήρθα στην Ελλάδα».
TILDA-SWINTON-2017_160
Η Τίλντα Σουίντον ανήκει στη λίστα των σταρ που έχουν εμπιστευτεί τον Νικολά Γκερέν για το πορτρέτο τους
Κι εδώ ο κοινός μας φίλος Πάνος μού μαρτυρά το επόμενό του επαγγελματικό πλάνο. Το σχέδιο είναι φιλόδοξο και ιδιαίτερα τιμητικό για την Ελλάδα. Ο Frenchman Nicolas Guérin μαζί με τον Νίκο Ζήκο πρόκειται να περιηγηθούν στα νησιά μας αποτυπώνοντας τις ομορφιές τους σε ένα μοναδικής αισθητικής λεύκωμα που θα διαφημίζει τον τόπο μας μέσα από τον φακό τους. Ηδη κάνουν σχέδια για το φθινόπωρο που το πολυαναμενόμενο project μπαίνει μπροστά.

Αστέρια στον φακό

Εχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από το Φεστιβάλ των Καννών, όπου ο Νικολά βρέθηκε για να φωτογραφίσει διάσημους για άλλη μία φορά. «Εχω φωτογραφίσει κάποια πρόσωπα που ως φαν του κινηματογράφου ήθελα πάντα να δουλέψω μαζί τους. Κάποια από τα πρόσωπα αυτά είχαν στην καρδιά μου αλλά και στην καρδιά του κόσμου τη θέση του “ήρωα”», ομολογεί και του ζητώ να μου πει περισσότερα. «Γνώρισα τη Μέριλ Στριπ που ήταν για εμένα ένα όνειρο ζωής. Θυμάμαι ότι με πήραν τηλέφωνο οι υπεύθυνοι ενός περιοδικού και μου είπαν “αύριο έχεις 10 λεπτά για να φωτογραφίσεις εξώφυλλο με τη Στριπ”. Είχα τόσο άγχος, που το προηγούμενο βράδυ δεν μπόρεσα να κοιμηθώ. Της το είπα την επόμενη ημέρα κι εκείνη το βρήκε πολύ ανθρώπινο και συμπαθητικό. Το ότι ήμουν ειλικρινής μαζί της έσπασε γρήγορα τον πάγο κι έτσι η δουλειά βγήκε πραγματικά καλή. Φωτογραφίζω σταρ κυρίως κατά τη διάρκεια των φεστιβάλ κινηματογράφου και ο χρόνος που έχω είναι ελάχιστος. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να χάσω τη στιγμή».
kidman_craig_burton
Νικόλ Κίντμαν, Ντάνιελ Κρεγκ και Τιμ Μπάρτον από τον φακό του Frenchman Nicolas Guérin
Στο Φεστιβάλ του Βερολίνου όχι μόνο εγκλώβισε για άλλη μία φορά στον φακό του τη Μέριλ Στριπ, αλλά γνώρισε και τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο. «Επρόκειτο να κάνω μια φωτογράφηση με τον Ντι Κάπριο και τον Σκορτσέζε. Τον δεύτερο τον γνώριζα καθώς είχαμε ξαναδουλέψει μαζί. Ο Ντι Κάπριο είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Ηθελα να τον φωτογραφίσω πιο καλλιτεχνικά. Αυτό από μόνο του δυσκολεύει τα πράγματα, γιατί οι συνθήκες είναι δεδομένες. Πρέπει να κινηθείς μέσα σ’ αυτές για να κάνεις επιτυχία. Και μόνο το γεγονός ότι έχεις απέναντι από τον φακό σου για πέντε λεπτά τον Ντι Κάπριο είναι επιτυχία».

Κλείσιμο
Ο Νικολά Γκερέν έχει φωτογραφίσει μορφές του Χόλιγουντ όπως ο Κλιντ Ιστγουντ -και το έχει απολαύσει, όπως σχολιάζει- αλλά έχει συνεργαστεί και με διάσημους πρωταγωνιστές της μόδας: «Έχω κάνει πολλά εξώφυλλα του “Time” με πολλούς ανθρώπους της μόδας. Περιφερόμουν συχνά στα ατελιέ των oίκων Balenciaga, Armani, Karl Lagerfeld κ.ά. Από αυτόν τον χώρο ξεχωρίζω ως δημιουργό αλλά και ως άνθρωπο τον Γιότζι Γιαμαμότο. Παρόλο που πάντα φωτογραφιζόταν φορώντας μαύρα, την ημέρα που εγώ πήγα στο ατελιέ του εκείνος εμφανίστηκε ντυμένος στα λευκά. Του εξέφρασα την έκπληξή μου και εκείνος εξαφανίστηκε για λίγο. Επέστρεψε ντυμένος στα μαύρα φορώντας ένα μπορσαλίνο. Απίθανος!». Τον ρωτώ για τον Λάγκερφελντ. «Παρότι επιτυχημένος, του άρεσε το show off. Zoύσε με οδηγούς, επιτελείο συνοδών, γούνες, πολυτελή αυτοκίνητα... Και μόνο με την εικόνα συνέβαλε στον μύθο του. Για εμένα ο Γιαμαμότο ήταν πολύ πιο αγαπητός. Οπως και η Μέριλ Στριπ. Aπό τις προσωπικότητες που έχω φωτογραφίσει, αυτούς τους ξεχωρίζω. Είναι ανθρώπινοι και σίγουροι για τον εαυτό τους».
guerin_photographer
Ο Νικολά έχει φωτογραφίσει και πολλούς πολιτικούς. «Μια ημέρα μου τηλεφώνησαν στενοί συνεργάτες του Νικολά Σαρκοζί ζητώντας μου να τον φωτογραφίσω για την προεκλογική του καμπάνια. Πήγα στα Ηλύσια Πεδία όπου συνάντησα τον πρόεδρο με την Κάρλα Μπρούνι και τα παιδιά τους. Δεν υπήρχε το στρες που περίμενα. Ολοι τους ήταν άνετοι και χαλαροί», λέει και συνεχίζει: «Κάποτε συνάντησα έναν φίλο που μου αποκάλυψε ότι ο πατέρας του εξελέγη πρόεδρος στη Μογγολία. Στην αρχή νόμιζα ότι πρόκειται για κάποιον επικεφαλής μιας περιοχής, αλλά στη συνέχεια αντιλήφθηκα ότι επρόκειτο για τον αρχηγό του κράτους.

Προγραμμάτισα λοιπόν ένα ταξίδι σε μια γωνιά της Γης η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή μού ήταν άγνωστη. Αυτό σηματοδοτεί για εμένα την ευτυχία πλέον: Τα ταξίδια και οι φωτογραφήσεις σημαντικών προσωπικοτήτων», καταλήγει.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, όχι, από το portfolio του δεν λείπουν οι Ελληνες, καθώς ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος και ο παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας έχουν μπει αμφότεροι στο κάδρο του ταλαντούχου φωτογράφου. Ο οποίος παράλληλα με τις φωτογραφήσεις διασημοτήτων μετρά αντίστροφα για την επόμενη επίσκεψη με τον φακό του στα ελληνικά νησιά ◆
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ