Xαρά-Μάτα Γιαννάτου: Έτοιμη να ζήσει το όνειρο

Xαρά-Μάτα Γιαννάτου: Έτοιμη να ζήσει το όνειρο

Το όνομά της έχει πίσω του μια αστεία ιστορία και το γαλάζιο της βλέμμα μια θάλασσα. Η Σόνια του «Θείου Βάνια», η Βασιλική από το «Κόκκινο Ποτάμι» ετοιμάζεται πυρετωδώς για την πρεμιέρα της θεατρικής μεταφοράς της ταινίας του Αλέκου Αλεξανδράκη «Συνοικία το όνειρο»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
xara-mata-giannatou
Εχει γεννηθεί στο Βερολίνο, μεγάλωσε όμως στην Αθήνα. Η μητέρα της ήταν βοηθός σκηνής και βοηθός σκηνοθέτη, ενώ ο πατέρας της ο μπασίστας των Πυξ Λαξ. Οι γονείς της είναι χορτοφάγοι και φιλόζωοι. Μεγάλωσε σε ένα σπίτι γεμάτο μουσική όπου κανείς δεν προσπαθούσε να επιβάλει κάτι σε κάποιον. Η ίδια έχει παρακολουθήσει πολλές συναυλίες. Το όνομά της παραλίγο να ήταν Σταμάτα, όπως της γιαγιάς της. Η μητέρα της όμως θεωρούσε αρνητικό να αποκαλούν το παιδί της «Σταμάτα» και επειδή η σύλληψή της έγινε χαράματα, προέκυψε το Χαρά-Μάτα.

Από μικρή πήγαινε στα γυρίσματα του ηθοποιού παππού της, Χάραλντ Λάιπνιχ, στη Γερμανία και κάπως έτσι η μνήμη καθόρισε την επιθυμία. Παιδί του Εθνικού, βρίσκεται στον χώρο τα τελευταία επτά χρόνια και μετρά σημαντικές συνεργασίες τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. «Αισθάνομαι πολύ τυχερή γιατί απ’ όποια δουλειά έχω κάνει και με όποιον άνθρωπο έχω συνεργαστεί κάτι έχω πάρει. Σίγουρα σταθμός στη ζωή μου ήταν η γνωριμία μου με τον Ακύλλα Καραζήση. Η σχέση αυτή ξεκίνησε από τότε που ήταν δάσκαλός μου στη Δραματική Σχολή του Εθνικού και έκτοτε έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές. Σημαντικός σταθμός επίσης είναι η συνεργασία μου με τον Γιώργο Κιμούλη, αλλά και πέρυσι με τον Δημήτρη Καταλειφό. Είναι απίστευτο να βλέπεις αυτό τον μύθο επί σκηνής και να τον παρατηρείς να δουλεύει».
giannatou__5_

Ο Ακύλλας Καραζήσης, μάλιστα, της έδωσε και την καλύτερη επαγγελματική συμβουλή, «δεν υπάρχει λάθος, γιατί είναι όλο λάθος», ενώ ο Μανούσος Μανουσάκης είναι ο άνθρωπος που την έκανε να πει το «ναι» στην πρώτη της τηλεοπτική δουλειά, το «Κόκκινο Ποτάμι». «Δεν είχα κάνει τηλεόραση γιατί δεν μου είχε γίνει κάποια πρόταση στην οποία να ένιωθα ότι ταιριάζω. Η πρόταση αυτή, όμως, ήταν συγκεκριμένη. Υπήρχε ο Μανούσος Μανουσάκης που έχει μια ιστορία ως σκηνοθέτης και αμέσως νιώθεις εμπιστοσύνη και ασφάλεια όταν ακούς το όνομά του, ήταν το σενάριο, ο κινηματογραφικός τρόπος που γίνονταν τα γυρίσματα. Να φανταστείτε για ένα επεισόδιο είχαμε οκτώ με δέκα ημέρες γύρισμα, κάτι που δεν συμβαίνει στις τηλεοπτικές δουλειές. Μέσα στον συνδυασμό αυτό μπορούσα να με δω».

Θα παρουσίαζε ποτέ κάποια τηλεοπτική εκπομπή όπως κάνουν πλέον πολλοί συνάδελφοί της; «Δεν είναι κάτι που έχω φανταστεί ή ονειρευτεί, παρ’ όλα αυτά δεν είμαι από αυτούς που λένε “όχι”, αλλά και αυτό έχει να κάνει με την πρόταση που θα μου γινόταν».
Κλείσιμο
giannatou__1_
Μαύρο τοπ με βολάν στα μανίκια, Zara Woman. Πλισέ φούστα Liu Jo, Shop & Trade. Δερμάτινα cropped ankle boots, Ρία Λαμπρινούδη

Αν και έμεινε για χρόνια στη Νέα Σμύρνη, μετακόμισε πριν λίγο καιρό στην Κυψέλη, όπου πέρασε την περίοδο της καραντίνας μαζί με τη σκυλίτσα της, τη Ζουλού, μαγειρεύοντας υγιεινά, βλέποντας ταινίες, ακούγοντας πολλή μουσική, κάνοντας γυμναστική - όλα αυτά που δεν κατάφερνε να κάνει εξαιτίας του φορτωμένου προγράμματός της. «Προσπάθησα να είμαι ψύχραιμη - και παραμένω. Εβλεπα τα όσα τραγικά συνέβαιναν στην Ιταλία και σκεφτόμουν ότι όλο αυτό γίνεται για να μη φτάσουμε κι εμείς σε τέτοιο σημείο. Ετσι, προσπάθησα να αξιοποιήσω όσο καλύτερα μπορούσα τον χρόνο μου».

Στις 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί -COVID-19 επιτρέποντος- η πρεμιέρα της παράστασης «Συνοικία το όνειρο», στην οποία συμμετέχει, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, 60 χρόνια μετά την εμβληματική ταινία του Αλέκου Αλεξανδράκη. Είναι η πρώτη θεατρική μεταφορά της ταινίας και γίνεται σε διασκευή και σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη. Οι πρόβες είναι εντατικές και η ίδια αρκετά προβληματισμένη. «Εχουμε αγαπήσει πάρα πολύ αυτό που πάμε να κάνουμε και ελπίζουμε να καταφέρουμε να πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα. Κάνουμε πρόβες καθημερινά, εννοείται φορώντας μάσκες, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, και περιμένουμε. Επειδή όμως κάθε ημέρα προκύπτει και κάτι άλλο, είναι αγχωτικό να σκέφτεσαι ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκύψει ένα νέο lockdown. Φυσικά, αν αυτό είναι η μόνη λύση, θα πρέπει όλοι να υπακούσουμε», αναφέρει.
giannatou__4_
Βεραμάν μπλούζα ζακάρ με φτερά και βελούδινο παντελόνι με print, Zara Woman. Σουέντ πέδιλα, Ρία Λαμπρινούδη

Η κουβέντα αναπόφευκτα έρχεται στους καλλιτέχνες που μετά από τόσους μήνες απραξίας αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης. «Δυστυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχει ένα σχέδιο σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε νέο lockdown αναφορικά με τους ανθρώπους του πολιτισμού. Ξέρετε, το να είσαι ηθοποιός δεν είναι χόμπι. Είναι μια δουλειά που έχουμε επιλέξει να κάνουμε, έχουμε σπουδάσει γι’ αυτήν και προσπαθούμε να την κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Πολλοί ηθοποιοί μέσα στην καραντίνα ανέβαζαν τις παραστάσεις στο Διαδίκτυο, χωρίς να έχουν κάποιο όφελος παρά μόνο να ψυχαγωγήσουν τον κόσμο που περνούσε δύσκολα. Εντάξει, δόθηκε κάποια στιγμή ένα επίδομα, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι έμειναν απέξω πολλοί καλλιτέχνες. Και έχουν περάσει επτά μήνες από την καραντίνα και όλο αυτό το διάστημα δεν νιώσαμε ποτέ ασφαλείς. Είναι πολύ περίεργο συναίσθημα αυτό».

Εχει αναρωτηθεί πολλές φορές τι θα μπορούσε να κάνει στη ζωή της αν δεν ήταν ηθοποιός, αλλά ακόμη δεν έχει βρει απάντηση. Λατρεύει τον χορό και τη μουσική, έχει ασχοληθεί και με τα δύο, αλλά ποτέ δεν τα είδε επαγγελματικά. «Γι’ αυτό εξάλλου επέλεξα το θέατρο, γιατί για μένα είναι πολλές τέχνες μαζί. Η τέχνη μιλά και στην ψυχή και στη λογική. Σε βοηθάει να παραμένεις ξύπνιος». Από τις συναυλίες που έχει να θυμάται είναι αυτή του Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd στη Μαλακάσα, ενώ όταν τη ρωτάς για το αγαπημένο της τραγούδι των Πυξ Λαξ, η απάντηση είναι άμεση: «Χαιρόμουν πάντα στις συναυλίες τους με το “You get in love” του Μάνου Ξυδούς».
giannatou__3_

Αν και εργάστηκε και στο θέατρο και στο σινεμά στη Γερμανία, επέλεξε να γυρίσει στην Ελλάδα - και, όπως λέει, δεν το μετάνιωσε: «Εκεί η δουλειά του ηθοποιού υπολογίζεται ως δουλειά. Οσο δουλεύεις, για ό,τι δουλεύεις, πληρώνεσαι. Υπάρχει σεβασμός, κάτι που πολλές φορές δεν το συναντάς στην Ελλάδα, όμως εδώ είμαι πιο ελεύθερη στις επιλογές μου».

Θεωρεί ότι είναι νωρίς ακόμη για να έχει επαγγελματικά απωθημένα - όχι πως αν της τηλεφωνούσε ο Ταραντίνο για μια ταινία δεν θα έτρεχε, λέει γελώντας. «Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα να κάνω πιο πολύ σινεμά, αλλά βασικά θα ήθελα να μπορώ να συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου». Γενικά έχει σταματήσει να ονειρεύεται, απλά εύχεται για το μέλλον «να συνεχίσω να έχω γύρω μου τους φίλους μου, την οικογένειά μου και να είναι όλοι καλά και χαρούμενοι. Αν κάποιος με ρώταγε πώς φαντάζομαι τη ζωή μου σε μερικά χρόνια, δεν θα μπορούσα να απαντήσω. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο από αυτό που έχω και είμαι τώρα».
giannatou__2_
Λευκό πουκάμισο και ψηλόμεσο μαύρο cigarette παντελόνι, Zara Woman

Ο μεγαλύτερος φόβος της σχετίζεται με την κατάσταση που επικρατεί γύρω μας λόγω της πανδημίας και το πόσο θα κρατήσει. Αγωνιά για όσους δεν έχουν δουλειά και δεν ξέρουν πώς θα βγει η επόμενη μέρα. Δηλώνει άνθρωπος της παρέας ίσως γιατί «ακόμα και στην παρέα, αν θέλω να μείνω μόνη, μπορώ να απομονωθώ και κανείς να μη με παρεξηγήσει».

Εχει και Facebook και Instagram, με τα οποία όμως δεν ασχολείται: «Γιατί, πρώτον, δεν το έχω, βαριέμαι. Επειτα, βλέπω και μια επικινδυνότητα σε αυτό. Μπορεί να είμαι νέα, αλλά έχω μεγαλώσει και χωρίς κινητό και social media και ξέρω πώς είναι χωρίς αυτά. Για μένα, είναι σπατάλη χρόνου να κάτσω να προβληματιστώ για το ποια φωτογραφία θα ανεβάσω και τι κείμενο θα γράψω, αλλά δεν το επικρίνω. Μακάρι να μπορούσα να το κάνω, αλλά δεν το έχω».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ