Φωτεινή Δάρρα: Η ιέρεια των Δελφών

Φωτεινή Δάρρα: Η ιέρεια των Δελφών

Η σπουδαία ερμηνεύτρια απαντά σε αυτά που φαντάζονται για εκείνη όσοι δεν τη γνωρίζουν και αποκαλύπτει λεπτομέρειες από τον αναπάντεχο κλειστού κύκλου γάμο της με τον σύντροφο της ζωής της

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
darra_art
Η κόρη της που έφερε στην επιφάνεια τον καλύτερό της εαυτό, η σχέση ζωής με τον μουσικό Γιώργο Παπαχριστούδη, η άρνησή της να διαχειριστεί την απώλεια, οι φόβοι της αλλά και όσα της χάρισε η ωριμότητα, τα τραγούδια που συνειδητά δεν ερμήνευσε, η Eurovision, αλλά και η πεποίθηση πως η μεγαλύτερη επιτυχία είναι το να είσαι ευτυχισμένος. Πριν βρεθεί στη Ρωμαϊκή Αγορά του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, η Φωτεινή Δάρρα χάρισε μια εξομολόγηση καρδιάς στο «Gala».

IMG_D_Arabatzakis_032


Gala: Καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου παρουσιάζεις μια σειρά συναυλιών υπό τον τίτλο «Εκπέμπουμε από παντού», με αυριανό σταθμό σου τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Ποια είναι τα συναισθήματά σου ευρισκόμενη σε αυτό το ιστορικό σημείο;

Φωτεινή Δάρρα: Αισθάνομαι δέος. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα που βρίσκομαι σε αυτό τον χώρο. Αποτελεί όνειρο ζωής. Είναι ένας τόπος που συγκεντρώνει τα βλέμματα και το ενδιαφέρον όλου του κόσμου - και όχι αδίκως. Είναι ο ομφαλός της Γης. Νιώθω τεράστια χαρά για το ότι ο Δήμος Δελφών με επέλεξε να κάνω αυτή τη συναυλία στην πανσέληνο του Αυγούστου. Εχει τόσο έντονη ενέργεια αυτό το σημείο της Γης.

G.: Πιστεύεις στην ενέργεια των τόπων και των ανθρώπων αντίστοιχα; 
Φ.Δ.: Πάρα πολύ. Η ενέργεια που εκπέμπουμε είναι ίσως ό,τι πιο καθοριστικό στις σχέσεις. Αυτή μας καθορίζει, μας τοποθετεί στον χωροχρόνο, ορίζει τη μοναδικότητά μας.

G.: Αναφέρεσαι στον χωροχρόνο. Πιστεύεις στη μετεμψύχωση;
Φ.Δ.: Θέλω πολύ να πιστέψω. Ενα μέρος της σκέψης μου είναι καθαρά ρεαλιστικό. Υποστηρίζει πως αυτό που ζούμε στο παρόν είναι η πραγματικότητά μας. «Δεύτερη ζωή δεν έχει», όπως έγραψε ο σπουδαίος Ελύτης. Το άλλο μισό του εαυτού μου, όμως, έχει ανάγκη να νιώσει ότι δεν τελειώνουν όλα όταν κλείνει ο κύκλος της ζωής. Επειδή δεν μπορώ να αποδείξω τίποτα από τα δύο, καταλήγω πως οι άνθρωποι που αγαπήσαμε και παραμένουν ζωντανοί στην καρδιά μας είναι δίπλα μας ακόμη και αν δεν είναι παρόντες.

IMG_D_Arabatzakis_058


G.: Ποιες ήταν οι πιο οδυνηρές απώλειές σου;
Φ.Δ.: Η πρώτη μου πολύ οδυνηρή απώλεια ήταν μιας πολύ αγαπημένης μου καθηγήτριας στο σχολείο με την οποία είχαμε τεράστια σύνδεση. Ημουν στην εφηβεία όταν έφυγε ακαριαία από καρδιά ούσα μια νέα γυναίκα. Ο γιος της ήταν στην ηλικία μου. Τότε συνειδητοποίησα για πρώτη φορά με βίαιο τρόπο πόσο ύπουλα και εύκολα ο χρόνος μας μπορεί να τελειώσει. Ξεσκεπάστηκε ο μύθος του στα μάτια μου.

G.: Η επόμενη;
Φ.Δ.: Ενός αγαπημένου μου θείου. Ξέρεις, οι ξαφνικές απώλειες πονούν περισσότερο.

G.: Πώς τις διαχειρίστηκες;
Φ.Δ.: Με μεγάλη δυσκολία. Είναι μια μεγάλη πληγή μέσα μου. Δεν ξέρω αν ακόμη μπορώ να διαχειριστώ την απώλεια ανθρώπων. Μου είναι οδυνηροί ακόμα και οι γεωγραφικοί χωρισμοί. Φεύγουν αγαπημένοι μου φίλοι για το εξωτερικό και αισθάνομαι θλίψη ενώ ξέρω ότι θα τους ξαναδώ. Δεν μου αρέσουν οι χωρισμοί. Δεν μπορώ να αποχωριστώ όσους αγαπώ.

G.: Πόσο άλλαξε τη ζωή σου η κόρη σου;
Φ.Δ.: Εβγαλε στην επιφάνεια τον καλύτερό μου εαυτό. Είναι ο σημαντικότερος λόγος για να ζω. Στις δύσκολες στιγμές του αναγκαστικού εγκλεισμού σκεφτόμουν πόσο τυχερή είμαι που υπάρχει στη ζωή μου. Είναι το φως μου.

G.: Ποιο από τα χαρακτηριστικά σου δεν θα ήθελες να πάρει;
Φ.Δ.: Θέλω να μπορεί να διαχειρίζεται καθετί που της συμβαίνει με ψυχραιμία. Να μη βάζει μέσα της πράγματα, να μη στεναχωριέται. Με στενοχωρεί κάποιες φορές, ακόμα και σήμερα που πλέον έχω ωριμάσει, η σκοτεινή πλευρά ενός μέρους αυτού του κόσμου. Προσπαθώ να μάθω την κόρη μου να τη διαχειρίζεται και να απολαμβάνει την ομορφιά της καλοσύνης των ανθρώπων. Το καλό πάντα νικάει!

IMG_D_Arabatzakis_097
Κλείσιμο


G.: Δεν είχες ψύχραιμη ματιά στις τρικυμίες; 
Φ.Δ.: Οταν ήμουν μικρότερη, όχι. Δεν ήξερα πώς να διαχειριστώ τις καταστάσεις. Με οδηγούσαν πολλές φορές οι συνθήκες. Τώρα πια προσεγγίζω διαφορετικά τα πράγματα. Μετρoύν η ωριμότητα, η εμπειρία ζωής.

G.: Αντέχεις την κριτική;
Φ.Δ.: Φυσικά! Πάντα επιζητώ την καλοπροαίρετη κριτική. 

G.: Κατά καιρούς κάποιοι ίσως σε είχαν στο μυαλό τους ως μια απόμακρη και απρόσιτη παρουσία. Εσύ νιώθεις έτσι;
Φ.Δ.: Είμαι το εντελώς αντίθετο. Κάθε άλλο παρά απόμακρη. Μου δίνει χαρά η επαφή με τον κόσμο! Είναι ζητούμενό μου.

G.: Μου έκανε εντύπωση το ότι δεν θελήσατε να δημοσιοποιήσατε τον γάμο σας με τον Γιώργο Παπαχριστούδη. Ουσιαστικά τυχαία, από μια φωτογραφία του Γιώργου Νταλάρα, μάθαμε ότι παντρευτήκατε…
Φ.Δ.: Ο Γιώργος συνεργαζόταν εκείνη την εποχή με τον Γιώργο Νταλάρα και παραβρέθηκε σε αυτή τη στιγμή. Δεν κάναμε κρυφό γάμο, απλώς δεν τον ανακοινώσαμε δημόσια. Θέλαμε να ζήσουμε την αλήθεια του μυστηρίου. Μετά μαθεύτηκε, όπως ήταν φυσικό να συμβεί.

G.: Και έτσι παντρευτήκατε σε ένα πολύ μικρό εκκλησάκι μακριά από κάμερες και φωτογράφους στο χωριό του Γιώργου. 
Φ.Δ.: Ετσι το ονειρευόμασταν. Παντρευτήκαμε στο πανέμορφο μικρό χωριό του Γιώργου, τα Κουφάλια, που απέχουν περίπου μία ώρα από τη Θεσσαλονίκη. Ηταν πολύ συγκινητική μέρα. Ηταν παρόντες όλοι οι παιδικοί φίλοι μας. Είχαμε δίπλα μας μόνο τους πολύ δικούς μας ανθρώπους. Ηταν κλειστός γάμος, με λιγότερους από 100 καλεσμένους.

GF0822


G.: Φαντάζομαι ότι για εσάς ήταν μια μέρα γεμάτη αγάπη και χαρά. 
Φ.Δ.: Ναι. Ηταν όλα πολύ όμορφα, ήρεμα, γλυκά και παρεΐστικα. Το τραπέζι του γάμου έγινε στην αυλή του σπιτιού του Γιώργου. Τα επιμεληθήκαμε όλα με τις φίλες μου. Δεν υπήρχε τίποτα στημένο. Μαγείρεψε η μητέρα του και ζητήσαμε από μια μικρή ταβέρνα φίλων μας, που φτιάχνουν τα πάντα με τα δικά τους αγνά υλικά του χωριού, να φέρουν παραδοσιακά εδέσματα. Μέχρι και τα σερβίτσια που υπήρχαν στο τραπέζι ήταν των μαμάδων μας. 

G.: Τι αγαπάς στον Γιώργο;
Φ.Δ.: Την ακεραιότητα του χαρακτήρα του. Είναι παιδί με την πολύ καλή έννοια και ταυτόχρονα ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος και υπέροχος μπαμπάς.

G.: Τι θεωρείς πως αυτός αγαπά σε σένα;
Φ.Δ.: Τον αυθορμητισμό μου. Ολη αυτή την τρέλα που έχω στο να κάνω πράγματα. Νομίζω ότι και αυτός με θεωρεί πολύ καλή μαμά και μπορεί να τον τρομάζουν οι ανατροπές μου, αλλά του αρέσουν κιόλας. Εχουμε χημεία και ταιριάζουμε καλλιτεχνικά. Αισθανόμαστε όμορφα στη σκηνή μαζί.

G.: Πώς έγινε η πρόταση γάμου;
Φ.Δ.: Συνέβη πάρα πολύ φυσικά. Ούτε καν το συζητήσαμε. Εγιναν όλα πολύ απλά. Εχοντας διανύσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου πια και έχοντας αποκτήσει ωριμότητα, θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από το αυθεντικό, το αυθόρμητο και το αληθινό.

IMG_D_Arabatzakis_065


G.: Πότε το συνειδητοποίησες αυτό;
Φ.Δ.: Πάντοτε ήμουν αληθινή. Απλώς δεν εκφραζόμουν δημόσια με λόγια. Μικρή ήμουν πιο ανασφαλής και κρατημένη. Φοβόμουν. Τώρα πια επιζητώ την άμεση επαφή με τον κόσμο. Εκφράζομαι και τους δείχνω κάθε στιγμή την αγάπη μου.

G.: Εχεις ανασφάλειες πια;
Φ.Δ.: Βέβαια. Εχω τεράστια ανασφάλεια για το μέλλον, για την κατάσταση που βιώνουμε. 

G.: Εχεις αρκετά χρήματα ώστε να μπορείς να κάνεις μια παύση τριετίας αν συμβεί οτιδήποτε; 
Φ.Δ.: Οχι. 

G.: Οι περισσότεροι θα θεωρούσαν ότι είσαι οικονομικά αποκατεστημένη πια.
Φ.Δ.: Αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Είχα τη μεγάλη τύχη να κάνω σπουδαία πράγματα, να τραγουδήσω σε πολύ σημαντικούς χώρους, αλλά στη δική μας δουλειά ξέρουμε όλοι ότι αμείβεται καλά η διασκέδαση. Δεν ήμουν στους χώρους διασκέδασης για να μπορώ έχω αυτά τα χρήματα.

G.: Υπάρχει κάποιο τραγούδι που αρνήθηκες να τραγουδήσεις και εκ των υστέρων έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία;
Φ.Δ.: Eτυχε να μην επιλέξω κάποια τραγούδια επειδή αισθανόμουν ότι δεν είναι στο ύφος μου. Δεν ήταν αυτό που ήθελα να κάνω εκείνη τη στιγμή. Ευτύχησα να αγαπήσει ο κόσμος αρκετά τραγούδια μου. Αυτό που έχει σημασία στη ζωή είναι να πετύχεις σε αυτό που βαθιά επιθυμείς. Νομίζω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη αποτυχία από το να πετύχεις σε κάτι που δεν ήθελες. Η μεγαλύτερη επιτυχία για μένα είναι η ευτυχία.

G.: Το 2006 άνοιξες την Eurovision της Αθήνας. Αν σου πρότεινε η ΕΡΤ να εκπροσωπήσεις την Ελλάδα, τι θα απαντούσες;
Φ.Δ.: Τότε είχα εξαίρετους συνεργάτες. Ηταν μια μαγική έναρξη. Ο Φωκάς Ευαγγελινός σκηνοθετούσε το τραγούδι που είχε γράψει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ηταν ευτυχής συγκυρία. Το ύφος της Eurovision, έτσι όπως κυλούσε επί πολλά χρόνια, δεν ήταν κοντά στο είδος που τραγουδώ εγώ. Με διέψευσε ο Πορτογάλος ερμηνευτής πριν από τρία χρόνια. Ζήλεψα το τραγούδι του. Θα ήταν πολύ μεγάλη τιμή μου να εκπροσωπήσω τη χώρα μου με ένα τέτοιου τύπου τραγούδι.

G.: Τι εύχεσαι να σου φέρει ο χρόνος;
Φ.Δ.: Να μην αισθανόμαστε διαρκώς μια απειλή. Να φύγει αυτό το κακό σύννεφο από πάνω μας και να ανατείλει ξανά ο ήλιος για όλους μας


Live:
4/8: Καρπενήσι, Αμφιθέατρο Βασικής Βιβλιοθήκης (Φωτεινή Δάρρα & band, συναυλία με κοινό και διαδικτυακή μετάδοση)
5/8: Λίμνη Κρεμαστών (Φωτεινή Δάρρα & band, διαδικτυακή μετάδοση)
7/8: Λουτράκι, Θέατρο «Νότης Περγιάλης» (συναυλία πιάνο-φωνή με τον Γιώργο Παπαχριστούδη)
24/8: Ελευσίνα, Αισχύλεια (συναυλία πιάνο-φωνή με τον Γιώργο Παπαχριστούδη) 


Φωτογραφίες: Δημήτρης Αραμπατζής

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιοι είναι οι τρεις νέοι υφυπουργοί της κυβέρνησης

Κως: Νεκρός 45χρονος στρατιωτικός - Τραυματίστηκε θανάσιμα από όπλο

Κοζάνη: Πέταξε έξω από το εν κινήσει ΙΧ του την πρώην φίλη του και την έσυρε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ