Ευρωεκλογές 2019: Έξι Έλληνες του εξωτερικού και ένας Σύρος πρόσφυγας μιλούν για την Ευρώπη

Ευρωεκλογές 2019: Έξι Έλληνες του εξωτερικού και ένας Σύρος πρόσφυγας μιλούν για την Ευρώπη

Διαβάστε αν θα ψηφίσουν  - Μια «ανάσα» πριν τις Ευρωεκλογές 2019: Κατά του Brexit αλλά υπέρ μια ενωμένης Ευρώπης οι Έλληνες του εξωτερικού - Η φωνή των δικών μας παιδιών από την μακρινή Ελβετία μέχρι τη γειτονική Ιταλία

European_ar
Brexit, Brain - Drain, άνοδος της Ακροδεξιάς και του Εθνικισμού στην Ευρώπη, μεταναστευτικό, αποχή. Μόλις λίγα 24ωρα πριν τις Ευρωεκλογές 2019 ανοίγει ένας ανοιχτός διάλογος με Έλληνες που ζουν μόνιμα στο Εξωτερικό, ως προς το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών στην Ευρώπη.

Με νωπά τα διδάγματα από την κρίση, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, αλλά και με έντονη την πίεση από τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως το Brexit και την ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού, έφτασε η κρίσιμη ώρα οι Έλληνες και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες  να απαντήσουν με την ψήφο τους.

Οι Ευρωπαίοι προσέρχονται στις κάλπες για τη μεγαλύτερη διακρατική δημοκρατική διαδικασία στον κόσμο. 427 εκατομμύρια άτομα σε 28 χώρες θα ψηφίσουν τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  που θα τα εκπροσωπήσουν.  Η ψήφος αυτή θα καθορίσει την κατεύθυνση που θα λάβει η ευρωπαϊκή πολιτική για τα επόμενα πέντε χρόνια. 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΡΟΥΓΟΥΤΗΣ - ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (ΛΟΝΔΙΝΟ)

Ο Παναγιώτης Δρουγούτης ζει και εργάζεται τα τελευταία πέντε χρόνια στο Λονδίνο και διαπρέπει στον τουριστικό κλάδο.  Έμπειρος στη θέση του  Operation Manager of Travelstaytion, δεν έχει ρίξει «μαύρη πέτρα» στην χώρα του - δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα - ενδιαφέρεται θερμά για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις εδώ και πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση εξελίσσει τα κράτη - μέλη της. Έχει ψηφίσει, άραγε; 

1) Τι γνώμη έχετε για την Ευρωπαϊκή Ένωση; 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για τα κράτη-μέλης της. Όσα ενώνουν τους πολίτες της ΕΕ είναι πολύ περισσότερα από όσα μας κάνουν να διαφέρουμε, και για αυτό είμαι ένθερμος υποστηρικτής της κοινής πορείας των λαών της. Όσον αφορά στην Ελλάδα, πιστεύω πως η ΕΕ βοήθησε πολύ στην βελτίωση του βιωτικού επιπέδου των Ελλήνων. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως η συμμετοχή σε μία τόσο μεγάλη οικογένεια έρχεται όσοι μόνο με οφέλη και δικαιώματα αλλά και με υποχρεώσεις. Σε οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο. Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω πως είμαι υπέρμαχος μιας περαιτέρω οικονομικής, πολιτικής και νομισματικής ένωσης των λαών.

2) Ενδιαφέρεστε για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές; 

Ναι, είναι σίγουρα κάτι που με απασχολεί, όπως και θα έπρεπε νομίζω να ισχύει για κάθε πολίτη της ΕΕ. Προφανώς το γεγονός πως είμαι μόνιμος κάτοικος του Ηνωμένου Βασιλείου δίνει μία ακόμα διάσταση σε αυτές τις ευρωεκλογές. Προσπαθώ όσο μπορώ να παρακολουθώ την ατζέντα των ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να έχω καλύτερη και πιο σφαιρική αντίληψη του πολιτικού διαλόγου.

3) Μπορεί μια ψήφος να βελτιώσει το μέλλον των Ευρώπης;  

Εννοείται. Οποιαδήποτε ψήφος είναι σημαντική και μπορεί να κάνει την διαφορά, είτε θετικά είτε αρνητικά για κάποια κοινωνικλη ομάδα. Μην ξεχνάμε πως το Ευρωπαικό κοινοβούλιο αποφασίζει για ζητήματα ζωτικής σημασίας στην ΕΕ, όπως η πρόσφατη συζήτηση για το περίφημο άρθρο 13 που αφορά τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο.

4) Εσείς ψηφίσατε; 

Ναι. Θεωρώ καθήκον όλων μας να το πράξουμε.

5) Σας ενδιαφέρουν οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα;

Παρ’ότι δεν διαμένω μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε και πλέον χρόνια, δεν έπαψα ποτέ να ενδιαφέρομαι για το τι συμβαίνει εκεί σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Αυτό συμβαίνει αφ’ενός λόγω της συναισθηματικής διάστασης, αφού έχω πολλούς φίλους και οικογένεια που μένουν στην Ελλάδα οπότε η ζωή τους επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις, και αφ’ετέρου λόγω οικονομικών συμφερόντων, αφού διατηρώ επαγγελματική παρουσία στη χώρα στον τουριστικό κλάδο, οπότε θέματα όπως ο ΦΠΑ με αφορούν άμεσα.
Κλείσιμο
DROUGOUTIS

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΛΑΧΟΓΙΩΡΓΟΣ - ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ)

Υπάρχει ένας Αγρινιώτης που ξεχωρίζει στο Μάντσεστερ.  Η πλαστική χειρουργική για τον 37χρονο Αιτωλοακαρνάνα Απόστολο Βλαχογιώργο ήταν μόνοδρομος από την ημέρα που επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον κλάδο, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στην Ιατρική Αθηνών. Αριστούχος,  έκανε τα όνειρά του πραγματικότητα, και τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο Christie Hospital στο Μάντσεστερ, ένα σημαντικό εμπορικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο.  Ο Απόστολος Βλαχογιώργος δεν μένει απαθής απέναντι στις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Όπως περιγράφει, οι συγκεκριμένες κρίσιμες κάλπες αφορούν κάθε Ευρωπαίο πολίτη, σε μια ΕΕ που τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει ένα «σκληρό» πρόσωπο, με μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων που «επωάζεται το αυγό» του Εθνικισμού.  Τι τον οδήγησε να εγκαταλείψει την Ελλάδα και τι τον δυσαρεστεί στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης; 

1) Τι γνώμη έχετε για την Ευρωπαϊκή Ένωση; 

Η Ευρωπαϊκη Ενωση στη βάση μιας σύμπραξης χωρών-κρατών με ανοιχτά οικονομικά- πολιτιστικά σύνορα και με βασικές αρχές την κοινή ανάπτυξη, την ελεύθερη έκφραση και την ισονομία, ιστορικά αποτελεί κάτι το ιδεώδες. Δυστυχώς, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση της τελευταίας δεκαετίας έθεσε σαν στόχο την ανάπτυξη του κεφαλαίου, ιδιαίτερα του γερμανικού, οδηγώντας σε βαθιά οικονομική κρίση με χώρες 2 ταχυτήτων, έξαρση του φασισμού και εκτίναξη της μετανάστευσης.

2) Ενδιαφέρεστε για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές; 
Στα πλαίσια μιας Ευρώπης που τα τελευταία χρονια έδειξε το «σκληρό» της πρόσωπο, οι φετινές εκλογές μόνο αδιάφορους μπορούν να μας αφήσουν όλους εμάς που ζούμε στο εξωτερικό. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και προβληματισμό τους πολιτικούς συσχετισμούς τόσο στην χώρα μας όσο και στην Βρετανία.

3) Μπορεί μια ψήφος να βελτιώσει το μέλλον των Ευρώπης;  
Η Ευρωβουλή χρειάζεται μια δυνατή φωνή που θα εκπροσωπήσει όλες τις γενιές που ονειρεύονται μια καλύτερη Ευρώπη με ανάπτυξη, ισοτιμία, πολιτισμό και πραγματική δημοκρατία-ελευθερία.

4) Εσείς ψηφίσατε; 
Λόγω έντονων επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν ήμουν σε θέση να ψηφίσω φέτος στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, ως Βρετανός υπήκοος πια, ψήφισα εδώ στο Μάντσεστερ.

5) Σας ενδιαφέρουν οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα;
Οι εξελίξεις στην Ελλάδα τόσο για μένα όπως και για τους περισσότερους Έλληνες που γνωρίζω ήταν αυτές που μας οδήγησαν στο να φύγουμε απο τη χώρα. Ως εκ τούτου, η ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

6-Είστε υπέρ ή κατά του Brexit; 
Προσωπικά είμαι κατά ενός Brexit χωρις σαφές πλαίσιο και πολιτικό σχεδιασμό, που θα οδηγούσε στην απομόνωση της Μεγάλης Βρετανίας σε όλα τα επίπεδα.

apostolos_vlaxogiorgos


ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΤΑΛΙΑΝΗ - ΚΟΛΩΝΙΑ

Έφυγε από την Ελλάδα το 2006 και ζει και εργάζεται στην Κολωνία, με ένα «δυνατό» βιογραφικό, τα τελευταία 13 χρόνια, διαγράφοντας μέχρι και σήμερα μια ανοδική πορεία. Απασχολούμενη στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη μιας ενωμένης Ευρώπης, τάσσεται κατά του Brexit, και καταγγέλλει ότι η ελληνική νοοτροπία, δυστυχώς,  δεν εξαλείφεται, όσα χιλιόμετρα κι αν πας μακρυά. Η ίδια δεν κατάφερε να ψηφίσει στις Ευρωεκλογές, λόγω... γραφειοκρατίας. 

1) Τι γνώμη έχετε για την Ευρωπαϊκή Ένωση;


Απαραίτητη. Παρά τις αδυναμίες της η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι υποχρεωτική επιλογή και μονόδρομος χωρίς επιστροφή. Στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης ποιο θα ήταν το όφελος μιας διασπασμένης Ευρώπης; 

2) Ενδιαφέρεστε για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές;

Σαφώς! Το μέλλον μας. Και έχουμε υποχρέωση να συμμετέχουμε.

3) Μπορεί μια ψήφος να βελτιώσει το μέλλον των Ευρώπης;

Μια όχι, αλλά μια και άλλη μια και άλλη μια, ναι… Γιια αυτό πρέπει όλοι να βάλουμε το λιθαράκι μας.

4) Εσείς θα ψηφίσετε;

Ναι! Δυστυχώς, όμως για Γερμανούς εκπροσώπους. Η εγγραφή στον κατάλογο Ελλήνων ψηφοφόρων εξωτερικού είναι τόσο χρονοβόρα. Θα έπρεπε να καταθέσω τρία έντυπα της αίτησής μου στο προξενείο αυτοπροσώπως (ταχυδρομικώς απαγορεύεται) που εδρεύει σε άλλη πόλη, να πάρω άδεια και να ταξιδέψω για την κατάθεση των εγγράφων. Και να ταξιδέψω πάλι την ημέρα των εκλογών. Γιατί όλα τόσο δύσκολα τον αιώνα της ψηφιοποίησης; Συνεργάζομαι με ανθρώπους από όλα τα κράτη της ΕΕ και τέτοιου τύπου εμπόδια αντιμετωπίσαμε μόνο εμείς οι Έλληνες. Έτσι αποφάσισα να ψηφίσω για την Γερμανία. Το πιο λυπηρό είναι πως δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε από το εξωτερικό στις εθνικές εκλογές αλλά αυτό είναι άλλο θέμα…

5) Σας ενδιαφέρουν οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα;

Βεβαίως! Αναρωτιέμαι όμως κάποιες φορές, αν την Ελλάδα την ενδιαφέρουν οι ξενιτεμένοι νέοι της...

6) Είστε υπέρ ή κατά ενός Brexit;

Κατά. Θα ορφανέψουν και οι δύο πλευρές και τα προβλήματα ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Η απουσία της ελεύθερης διακίνηση προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων θα γίνει αισθητή στην Μεγάλη Βρετάνια. Οι επερχόμενες γενιές θα βιώσουν τους περιορισμούς και είναι λυπηρό γιατί δεν είναι υπεύθυνοι για αυτό το διαζύγιο.
alina_daliani



ΦΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΙΤΑΛΙΑ

Ένας γνήσιος Πειραιώτης, ο Φώτης Αντωνόπουλος ζει εδώ και 25 χρόνια στη γειτονική Ιταλία και καταγγέλλει την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων,  ενώ χαρακτηρίζει το «αγκάθι» του μεταναστευτικού μια στρατολογημένη μεγάλη μπίζνα. Πιστεύει πως η αδιαφορία απέναντι στην κάλπη και την ΕΕ γενικότερα καλλιεργεί και ξυπνά τον εθνικισμό και την άνοδο της ακροδεξιάς. «Η αλλαγή δεν μπορεί να γίνει από τον καναπέ», σχολιάζει, μεταξύ άλλων. 

Ο Φώτης Αντωνόπουλος  εργάζεται στη διοίκηση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου  Guglielmo Marconi στη Ρώμη και με λύπη - αγανάκτηση, αναφέρει:  «Υπάρχουν Ιταλοί που νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι... Βενεζουέλα». 

1)Τι γνώμη έχετε για την Ευρωπαϊκή Ένωση;


Οι βάσεις δημιουργίας της συζητήθηκαν σε εποχές που οι πολιτικές/κοινωνικές ισορροπίες ήταν πολύ διαφορετικές. Η εμπειρία που διατυπώνω πηγάζει κυρίως από την 25ετή παραμονή μου στην Ιταλία. Για τον απλό πολίτη, αν όλα ήταν «αγγελικά πλασμένα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να υπήρχαν πιο εννιαίες διαδικασίες και data base στις συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες και τις αρχές με σκοπό την άμεση εξυπηρέτηση του «ευρωπολίτη» σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος βρίσκεται μόνιμα ή περιοδικά κατά τις μετακινήσεις του. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ερμηνείας ευρωπαϊκών οδηγιών από τους κατά τόπους φορεις καθώς και ελλιπής ενημέρωση που ταλαιπωρούν τους διαμένοντες σε κράτος άλλο της γέννησής τους. Έχω, για παράδειγμα, ιταλική ταυτότητα αλλά υποχρεούμαι να αλλάξω πινακίδες και δίπλωμα οδήγησης αν μένω πάνω από 60 ημέρες στην Ιταλία, γιατί έτυχε να βρω δουλειά ας πούμε για 1 με 2 χρόνια.

Άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού δίδεται με δυσκολία  σε Ευρωπαίο πολίτη αν δεν έχει μόνιμη κατοικία. Στην Ελλάδα αντίστοιχα δεν δίνεται η ελληνική ταυτότητα.

Μικρές λεπτομέρειες που κάνουν λιγότερη φιλική και σημαντική την έννοια ενωμένη Ευρώπη σε καθημερινή βάση.

Έχουμε την δωρεάν περιαγωγή να μας ενώνει αλλά διχόνοια, γιατί υπάρχει ένας «πόλεμος» των ισχυρών - κρατών σε βάρος του Νότου...του ανεπίδεκτου Νότου καλύτερα, γιατί έχει αρκετά... κουσούρια. Λόγω ταμπεραμέντου και DNA. Πώς, όμως να αποδεχτεί εύκολα ο Έλληνας και ο Ιταλός να θάβει τα γεωργικά του προϊόντα για να μπορεί να πουλάει και ο βορράς οπωροκηπευτικά θερμοκηπίου... γιατί να γίνεται έναντι φθηνού αντιτίμου αυτό και να μην πωλούνται τόνοι φρούτων και λαχανικών σε τρίτες χώρες (Αφρική, Ασία κλπ).

Ακόμη, ανισότητες στις παροχές και στις φορολογικές επιβαρύνσεις. Ευρώπη δύο ταχυτήτων και παιχνίδια των μεγάλων οικονομιών (βλέπε Brexit). Πώς να καλλιεργηθεί το ευρωπαϊκό αίσθημα όταν τιμωρείται η ιδιοκτησία του Νότου με αφύσικο πολλαπλασιασμό των φόρων ακίνητης περιουσίας. Δεν κερδίζεται ένας λαός με την τιμωρία της μεσαίας τάξης που επένδυσε σε ότι έμαθε παραδοσιακά να αφήνει στην επόμενη γενιά.

Και φυσικά, η μπίζνα γύρω από την παράνομη μετανάστευση που εκθέτει τους κρατούντες στις Βρυξέλλες για τη διαχείριση της κατάστασης. Συμφωνίες όπως του Δουβλίνου που υπογράφηκε και από Ελλάδα και από Ιταλία, από εκλεγμένους από εμάς ευρωβουλευτές, που αφήνουν περιθώρια ανάπτυξης παραοικονομίας αλλά και δημιουργίας κοινωνικών φαινομένων βίας λόγω της συσσώρευσης στις πύλες εισόδου.

Γενικά όσο και να γίνονται βήματα προόδου η δική μου εικόνα είναι πως σε σημαντικές πτυχές είμαστε πολύ μακρυά από το να αισθανθεί συμπολίτης στην Ε.Ε. ένας πολίτης των λεγόμενων PIGS με έναν του βορρά.

2) Ενδιαφέρεστε για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές;

Σαφώς. Οι αντιδράσεις των ψηφοφόρων μπορούν να αλλάξουν τις αναλογίες στην ευρωβουλή. Αυτό που φαίνεται συχνά είναι η κλίση προς τις εθνικιστικές απόψεις. Όχι τόσο γιατί πρόκειται για ακροδεξιά νίκη αλλά μια αντίδραση ή καλύτερα άμυνα της εθνικής ταυτότητας. Η θεωρητική ερμηνεία των ευρωπαϊκών οργάνων σε σημαντικά προβλήματα όπως η μετανάστευση απέχει πολύ από την πραγματικότητα που ζούμε σε Ελλάδα και Ιταλία. Έτσι διατηρείται ένα συνεχές σύστημα διαμάχης μεταξύ πολιτών υποδαυλιζόμενο από πολιτικά κόμματα που δεν δίνει λύσεις, ούτε για το μετανάστη ούτε για τον μόνιμο κάτοικο που δυσανασχετεί.

3) Μπορεί μια ψήφος να βελτιώσει το μέλλον των Ευρώπης;

Το τι πράττουν οι άνθρωποι που στέλνουμε στην Ευρωβουλή είναι μεγάλο «κεφάλαιο». Δυστυχώς η ασυνέπεια στις προεκλογικές υποσχέσεις φέρνουν και μειωμένη παρουσία ψηφοφόρων. Προσωπικά το βρίσκω μεγάλη μεμψιμοιρία γι'αυτό και θέλω να συμμετέχω.

Θα απαντήσω ναι γιατί τέτοιας εκτάσεως αλλαγές δεν επιτυγχάνονται από τον καναπέ. Το ελάχιστο που μπορούμε είναι να πάμε μέχρι την κάλπη για να νιώσουμε ένα ελάχιστο ευθύνης, αντί να βρίζουμε αποφάσεις, μένοντας αδιάφοροι κι ανενεργοί πολίτες.

4)Εσείς θα ψηφίσετε;

Ναι, θα ψηφίσω. Έκανα τις απαραίτητες ενέργειες μέσω της προξενικής αρχής και το Σάββατο 25 Μαΐου θα είμαι στην ελληνική Πρεσβεία στη Ρώμη για να ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα. Θεωρώ πως οφείλουμε να συμμετέχουμε ακόμα και αν η τελική απόφαση είναι το λευκό. Πόσοι παραπονιούνται και καταράσσονται τις αποφάσεις της Ε.Ε. και αν τους ρωτήσεις απαντούν πως δεν ψήφισαν. Είναι γνωστό πως τα ποσοστά συμμετοχής στις Ευρωεκλογές είναι αρκετά χαμηλά, απόρροια της μειωμένης ενημέρωσης των πολιτών, κυρίως των νοτίων χωρών.

5) Σας ενδιαφέρουν οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα;

Πάντοτε, αν και έχω βάλει στην άκρη την τηλεόραση ως μέσο ενημέρωσης τα τελευταία 12 χρόνια. Μέσα από την έξυπνη χρήση του διαδικτύου μπορεί κάποιος να έχει ενημέρωση και άποψη για ό,τι γίνεται στη χώρα μας. Εχω την οικογένειά μου, τους φίλους μου, αξίες που σε κρατούν πάντα δεμένο με την πατρίδα. Η αλήθεια είναι πως ακούμε διάφορες απίθανες ερωτήσεις των Ιταλών φίλων μας εδώ από την αρχή της κρίσεως που αν δεν είχαμε και γνώση της πραγματικότητας θα νομίζαμε πως η Ελλάδα έχει γίνει Βενεζουέλα... προσπαθούμε να δώσουμε τις σωστές διαστάσεις της ελληνικής πραγματικότητας και να είμαστε ζωντανή «διαφήμιση» εδώ που ζούμε.

fotis_adonopoulos

ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΣΚΩΤΙΑ

Γεννημένος στη Βοιωτία και συγκεκριμένα στη Θήβα, ανήσυχο πνεύμα από μικρός, ήθελε να «φάει τη ζωή με το κουτάλι». Και δεν το σκέφτηκε πολύ. Με δυσκολίες και μεγάλα εμπόδια, άφησε πίσω του ότι τον «βάραινε» και έγινε πολίτης του κόσμου, ταξιδεύοντας απ'άκρη σ'άκρη. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Εδιμβούργο, στην πρωτεύουσα της Σκωτίας ως Marketing manager στη Skyscanner και οι δικοί του άνθρωποι είναι περήφανοι για όσα έχει καταφέρει μόνο με τις δικές του δυνάμεις. «Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την Ευρώπη», δηλώνει στο protothema, δεν ψήφισε για επαγγελματικούς λόγους,  και είναι κατά του Brexit. 

1) Τι γνώμη έχετε για την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Θεωρώ οτι η ενοποίηση της Ευρώπης έχει ωφελήσει πολλούς τομείς από την υγεία και την εκπαίδευση μέχρι την ασφάλεια και το περιβάλλον. Σίγουρα έχουν γίνει σφάλματα και σίγουρα έχουν κερδοφορήσει ορισμένοι από τον κόπο άλλων αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα. Εκτιμώ, λοιπόν οτι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θετικά οφέλη για τους πολίτες της αλλά αυτό δεν σηματοδοτεί οτι δεν απαιτούνται αλλαγές, κυρίως στην οικονομική πολιτική.

2) Ενδιαφέρεστε για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές;
Οι εκλογές είναι η ολοκλήρωση της δημοκρατίας. Επομένως θεωρώ οτι όλους θα πρέπει να μας αφορούν οι Ευρωεκλογές και κυρίως τα αποτελέσματά της.

3)Μπορεί μια ψήφος να βελτιώσει το μέλλον των Ευρώπης;
Σίγουρα μπορεί. Μια ψήφος είναι η αρχή και είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την Ευρώπη.

4-Εσείς ψηφίσατε;
Θα μπορούσα ως Έλληνας εξωτερικού, ωστόσο είμαι εκτός για επαγγελματικούς λόγους και δεν θα τα καταφέρω.

5- Σας ενδιαφέρουν οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα;
Ναι. Ηθελημένα ή οχι, πάντα μαθαίνω για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις της χώρας.

6-Είστε υπέρ ή κατά του Brexit;
Είμαι κατά του Brexit. Δεν μπορώ να φανταστώ πως η απομόνωση και o διαχωρισμός μπορεί να οφελήσουν την Ευρώπη. Αρκετοί απο τους Βρετανούς που ψήφισαν υπέρ, σήμερα έχουν διαφορετική άποψη.
filippou_george

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΪΛΙΑΝΗΣ - ΕΛΒΕΤΙΑ

Με εκρηκτικό ελληνικό ταπεραμέντο, ο Αθανάσιος Δαϊλιάνης, δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης για τουλάχιστον 15 χρόνια, ζει στην Ελβετία τα τελευταία 42 έτη και δηλώνει πολέμιος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Όπως ο ίδιος αναφέρει οι Ελβετοί δεν νοιάζονται για τις Ευρωεκλογές, δεν θα πάει στις κάλπες, ωστόσο, ως γνήσιος Έλληνας ενδιαφέρεται πολύ για όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, την οποία επισκέπτεται όποτε έχει ελεύθερο χρόνο. «Θέλω να γυρίσω στην πατρίδα μου», λέει στο protothema.gr. 

1) Τι γνώμη έχετε για την Ευρωπαϊκή Ένωση; 

Δηλώνω πολέμιος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζω στην Ελβετία και τα πράγματα δεν τα παρακολουθώ εκ του σύνεγγυς. 

2) Ενδιαφέρεστε για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές; 

Στην Ελβετία οι πολίτες, δεν έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στα όλα όσα διαδραματίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν τους ενδιαφέρει. Προσωπικά, με νοιάζει και ασχολούμαι με τις εξελίξεις. 

3)Μπορεί μια ψήφος να βελτιώσει το μέλλον των Ευρώπης; 
Όχι δεν πιστεύω κάτι τέτοιο. Αν άλλαζε  η ΕΕ από την ψήφο μας, αυτό θα είχε ήδη συμβεί.

4-Εσείς θα ψηφίσετε; 
Όχι, δεν θα ψηφίσω σε αυτές τις Ευρωεκλογές. 

5- Σας ενδιαφέρουν οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα; 
Ναι, φυσικά, και παρακολουθώ τα δρώμενα καθημερινά, γιατί σκέφτομαι σοβαρά να επιστρέψω στην Ελλάδα. Θέλω να γυρίσω στην πατρίδα μου. 

dailainis

Ο SALEH ISMAIL ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Last but not least, ένας άξιος άνθρωπος! Αξιόλογη, ξεχωριστή περίπτωση ο Saleh Ismail, όχι Έλληνας μα Σύρος πρόσφυγας, που γεννήθηκε στη Ράκκα της Συρίας το 1993. Ζωγράφος από την παιδική του ηλικία, περιγράφει: «Ζωγράφιζα από μικρός σε κάθε τοίχο του σπιτιού μου. Δεν επιτρεπόταν να τους αγγίξει κανείς. Σήμερα, δεν γνωρίζω αν το σπίτι μου υπάρχει καν. Ο Saleh Ismail έχει εκθέσει έργα του στο Βερολίνο τον Ιούλιο του 2016 και συνεχίζει να παρακολουθεί μαθήματα στην Καλών Τεχνών και να βελτιώνει τις γνώσεις του στη Γερμανική Γλώσσα. Μακρινός στόχος του να γίνει καθηγητής. 

1) Τι γνώμη έχετε για την Ευρωπαϊκή Ένωση; 

Πιστεύω πως ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σημαντικός γιατί μπορεί να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων και αποδεικνύει τη δύναμή της ανάμεσα στα έθνη.  Η ΕΕ πιστεύει στις νέες ευκαιρίες και προάγει την επικοινωνία με τον συνάνθρωπο, όπως επίσης βοηθά στην πνευματική και οικονομική ανάπτυξη. 

2)Μπορεί μια ψήφος να βελτιώσει το μέλλον των Ευρώπης;
Ναι, αν είναι για το κοινό καλό θα το έκανα. 

3)Πιστεύετε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει χειριστεί με τον σωστό τρόπο την προσφυγική κρίση;
Από την δική μου εμπειρία εκτιμώ ότι δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση να μπορείς να διαχειρίζεσαι τέτοιες καταστάσεις. Ωστόσο, προσωπικά πιστεύω ότι η ΕΕ δίνει πολλές ευκαιρίες στους πρόσφυγες για να βελτιώσουν τη ζωή τους. 

4)Είστε υπέρ ή κατά του Brexit; 
Η καλύτερη επιλογή είναι η ενότητα. 

isma


  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε επίσης