Ευρωεκλογές 2019: Διάβασε γιατί πρέπει να πας στην κάλπη

Ευρωεκλογές 2019: Διάβασε γιατί πρέπει να πας στην κάλπη

Ευρωεκλογές 2019: Ο γρίφος της  αποχής - Ποιος ευθύνεται: Το σύστημα, οι πολιτικοί, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή οι ίδιοι οι ψηφοφόροι; 

VOTE_MAIN
Τι πρόβλημα έχει άραγε, η Ευρωπαϊκή Ενωση και γιατί παρουσιάζει μεγάλη αδυναμία στο να προσελκύσει σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων μπροστά από την κάλπη; 

Οι Ευρωεκλογές 2019 βρίσκονται προ των πυλών και ο μεγαλύτερος εχθρός στην εκλογική αναμέτρηση είναι η αποχή. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δώσει στη δημοσιότητα ενδιαφέρουσες δράσεις προς αφύπνιση του λαού της Ευρώπης, δαπανά εκατομμύρια σε καμπάνιες μέσω των social media, μαζί με ειδικές έρευνες που επικεντρώνονται  στη στάση των Ευρωπαίων στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, αξιολογώντας το ενδιαφέρον τους για τη διαδικασία και τις απόψεις τους σχετικά με το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Εϊναι όμως, αυτό αρκετό; 

Το περίπλοκο ζήτημα που χρήζει ανάλυσης  είναι γιατί όλο και λιγότεροι Ευρωπαίοι πολίτες  ψηφίζουν στην ευρωκάλπη.  Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις Ευρωεκλογές του Μαΐου το 2014, μόλις το 40% των ευρωπαίων ψηφοφόρων αφιέρωσε χρόνο από τη ζωή του για να πάει να ψηφίσει, (το 1979 άγγιζε το 61,9%).

Το χαμηλό ποσοστό δεν αναμένεται να αυξηθεί στις επερχόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν σε λίγες ημέρες, από τις 23 έως και τις 26 Μαΐου. 

Ποιος ευθύνεται για αυτό; Το σύστημα, οι πολιτικοί, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή οι ίδιοι οι ψηφοφόροι; 

Το Φεστιβάλ στο μικρό νησάκι του Τέισελ της Ολλανδίας και οι Ευρωπαίοι πολίτες που συναντήθηκαν εκεί για να συζητήσουν για ζητήματα Δημοκρατίας και σε ότι αφορά την Ευρωπαΐκή Ένωση έχουν κάτι να πουν. Η ιδέα που χαίρει εκτίμησης σε πολλές ευρωπαΐκές πόλεις, ανάμεσά τους και η Φινλανδία, είναι μια ιδέα που ενισχύει το ενδιαφέρον στους πολίτες για την πολιτική, καθώς έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν με υποψηφίους και να ανταλλάξουν απόψεις με άλλους ψηφοφόρους. 

Ενα μεγάλο «αγκάθι» της Ευρωπαΐκής Ενωσης είναι η αδυναμία στον τρόπο επικοινωνίας, λέει η Ολλανδή, Μαργκέτε Φερστάγερ, από τη Συμμαχία  των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE). Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η ψήφος μπορεί να είναι μυστική, αλλά έχει μεγάλη σημασία πώς ενεργεί το περιβάλλον σου. Αν η οικογένειά σου ενδιαφέρεται και ψηφίζει, θα ψηφίσεις κι εσύ». Ετσι λοιπόν, όπως η ίδια κρίνει η Ευρωπαΐκή Ενωση έχει πολυ δρόμο ακόμη μπροστά της για να ενισχύσει την δυναμική της. 
margaret


Κλείσιμο
Υποψήφιος με τους Πράσινους, ο Μπας Άικχουντ, ρίχνει την απόλυτη ευθύνη της αδιαφορίας του κοινού στα κυριότερα κόμματα που έχουν κυβερνήσει τα τελευταία 25 χρόνια την Ευρωπαΐκή Ενωση και εκτιμά ότι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την έλλειψη ενδιαφέροντος  των ψηφοφόρων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει να διεκδικεί την ανάδειξή της σε παγκόσμια υπερδύναμη, ωστόσο, οι αδυναμίες της Ευρώπης έχουν να κάνουν με την ολοένα αυξανόμενη έλλειψη συνοχής που τη χαρακτηρίζει, με τη φθίνουσα βαρύτητά της σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική ισχύ και παρουσία της παγκοσμίως και επίσης με τον ραγδαία γηράσκοντα πληθυσμό της.

Όπως επισημαίνει ο Μπας Άικχουντ,  αυτή τη φορά στην Ευρωπαΐκη Ενωση τα δυο μεγάλα μπλοκ φαίνεται να μην μπορούν να κρατήσουν τη πλειοψηφία μόνα τους, γεγονός που δίνει ελπίδες για ένα διαφορετικό τοπίο στον πολιτικό ορίζοντα.
bas


Όπως και σε άλλους τομείς πολιτικής, η βασική πρόκληση για την ευρωπαϊκή διπλωματία είναι να μπορέσει να «μιλήσει» με «μία φωνή».

eu_voters_life
Για τη δημοφιλή νέα Ευρωβουλευτή, Εύα Μέιντελ, ένα από τα πιο βασικά προβλήματα είναι ότι όταν προκύπτει ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα οι πολιτικοί κατηγορούν αμέσως τους ευρωπαίους πολιτικούς και την πολιτική τους. Για εσωτερικά τους προβλήματα δηλαδή, το βάρος της ευθύνης πέφτει πάντοντε πάνω στην Ευρωπαΐκή Ένωση, γεγονός που αμαυρώνει την γενική εικόνα της προς τους πολίτες. Η γεννημένη στις 26-01-1986 Ευρωβουλευτής, υπογραμμίζει άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα. Τη σύγχυση ανάμεσα στην εθνική με την ευρωπαΐκή πολιτική.  Οι πολιτικοί αντί να προσπαθούν να εξηγούν το ρόλο της Ευρωπαΐκής Ενωσης και το τι θα κάνουν στο Ευρωπαΐκό Κοινοβούλιο, εκμεταλλεύονται την εκστρατεία των εκλογών για την ΕΕ, προκειμένου να ενισχύσουν το προφίλ τους στην εθνική σκηνή.  
eva_meidel
Τόσο τα πολιτικά κόμματα, όσο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ενισχύουν, κατά τους αναλυτές,  την πρακτική να επικέντρωνονται σε ζητήματα που δημιουργούν πόλωση, βλέπε μεταναστευτικό, τα δικαιώματα για τους ομοφυλόφιλους, για το δικαίωμα στην έκτρωση, ζητήματα που διεγείρουν το συναίσθημα.

Κι όλοι συνεχίζουν να διερωτώνται. Είναι όντως, τόσο περίπλοκος ο τρόπος λειτουργίας της Ευρωπαΐκής Ένωσης  και το θεσμικό της πλαίσιο που πρέπει να απλουστευτούν ή απλά πρέπει ο οργανισμός να βρει μια φόρμουλα που θα μπορεί να το εξηγεί και να το επικοινωνεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο; 

Υποχρεωτική ψήφος

Στις χώρες όπου η ψήφος είναι υποχρεωτική, η συμμετοχή είναι υψηλότερη.

Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κύπρος και Λουξεμβούργο έχουν υποχρεωτικές εκλογές.

Στις εκλογές του 2014, η συμμετοχή ήταν υψηλότερη στο Βέλγιο(89,64%) και στο Λουξεμβούργο(85,55%), ενώ η χαμηλότερη σημειώθηκε στην Τσεχία(18,2%) και την Σλοβακία(13,05%).

Εκλογικές τάσεις

Στις εκλογές του 2014, ψήφισαν περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες.

Η συμμετοχή ήταν υψηλότερη μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία ψηφοφόρων. Το 51% ηλικίας άνω των 50 ψήφισε στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, ποσοστό που έφτασε μόλις το 28% για τις ηλικίες 18-24%.

Το πιο σπουδαίο μήνυμα που επιχειρεί και επιθυμεί να περάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι η ψήφος του κάθε Ευρωπαίου πολίτη αξίζει, μια ευθύνη που βαραίνει τόσο τους πολιτικούς, όλα τα κόμματα, αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι δέκα λόγοι

1-Γιατί είναι δημοκρατικό δικαίωμα

2-Για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, το οποίο απειλείται από ακροδεξιές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις

3-Για τη διασφάλιση για το μέλλον της Ευρώπης

4-Για τη διαφύλαξη της ειρήνης, της ευημερίας και όλων αυτών των οφελημάτων που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση

5-Για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

6-Για την ενδυνάμωσή του, που διασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής με τις αποφάσεις του

7-Για τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που στηρίζει την ισότητα και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης

8-Για την επιλογή των Άριστων που θα εκπροσωπήσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα συμμετέχουν στις αποφάσεις τους για να ακούγεται η φωνή, η άποψη και το τι θέλει κάθε Ευρωπαίος πολίτης για την Ευρώπη του μέλλοντος

9-Για τη συμμετοχή στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που καθορίζουν το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

10-Για να έχει κανείς λόγο στο ποια Ευρώπη θέλουμε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε επίσης