Σερβία: Στο «κόκκινο» η ατμοσφαιρική ρύπανση στη χώρα

Σερβία: Στο «κόκκινο» η ατμοσφαιρική ρύπανση στη χώρα

Το Βελιγράδι βρίσκεται μεταξύ των δέκα πόλεων, στο κόσμο, με τη μεγαλύτερη ρύπανση του αέρα

000_1NQ31L
Πολλές πόλεις στη Σερβία και ιδιαίτερα το Βελιγράδι αντιμετωπίζουν εδώ και δύο εβδομάδες έντονο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η παρουσία οξειδίων του αζώτου, του άνθρακα και του θείου και σωματιδίων (PM2.5) έχει ανέλθει σε επικίνδυνα επίπεδα για τη δημόσια υγεία.

Το Βελιγράδι βρίσκεται μεταξύ των δέκα πόλεων, στο κόσμο, με τη μεγαλύτερη ρύπανση του αέρα. Οι αρχές καθημερινά συμβουλεύουν τους πολίτες της πρωτεύουσας και των πόλεων, όπου καταγράφεται επικίνδυνη ρύπανση του αέρα, να μην βγαίνουν έξω χωρίς ιδιαίτερο λόγο και να μην αερίζουν τα σπίτια τους.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας 'Ανα Μπρνάμπιτς συγκάλεσε σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνητικού Συμβουλίου για να εξεταστεί η κατάσταση και να αποφασιστεί η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σύμφωνα με τον οργανισμό δημόσιας υγείας της Σερβίας τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται διπλάσιος αριθμός ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα από τον μέσο όρο για αυτήν την εποχή.

Αμείλικτα είναι και τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αναφέρει ότι κάθε χρόνο στη Σερβία πεθαίνουν 6000 άτομα εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η ρύπανση του αέρα στις μεγαλουπόλεις της Σερβίας οφείλεται κυρίως στην κυκλοφορία αυτοκινήτων παλαιού τύπου που χρησιμοποιούν ντίζελ και στην χρήση ορυκτών καυσίμων στους σταθμούς τηλεθέρμανσης των πόλεων τους χειμερινούς μήνες. Την ατμόσφαιρα στο Βελιγράδι επιβαρύνει, επίσης, ο μεγαλύτερος σερβικός θερμοηλεκτρικός σταθμός στο Ομπρένοβατς, όπου χρησιμοποιείται λιγνίτης για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος όπως και τα εργοστάσια στην βιομηχανική ζώνη του Πάντσεβο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης