Αυστραλία: Ανακαλύφθηκε απολίθωμα πτερόσαυρου 96 εκατ. ετών

Αυστραλία: Ανακαλύφθηκε απολίθωμα πτερόσαυρου 96 εκατ. ετών

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για νέο είδος - Το άνοιγμα των πτερυγίων του έφτανε τα τέσσερα μέτρα

ptero
Μεγάλη ανακάλυψη, μέσω της οποίας απαντώνται δεκάδες ερωτηματικά για την εποχή εκείνη, πραγματοποίησε ομάδα παλαιοντολόγων στην Αυστραλία, η οποία εντόπισε το απολίθωμα ενός πολύ καλά διατηρημένουν πτερόσαυρου, ηλικίας 96 εκατ. χρόνων.

Τα υπολείμματα του γιγαντιαίου ερπετού θεωρούνται από τα καλύτερα που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ, σύμφωνα με παλαιοντολόγους, οι οποίοι του έδωσαν την ονομασία Ferrodraco lentoni στα λατινικά, που σημαίνει «σιδερένιος δράκος».

«Αυτός ο νέος πτερόσαυρος, Ferrodraco, είχε ένα άνοιγμα πτερυγίων περίπου 4 μέτρων (13,1 πόδια) και ένα κεφάλι μήκους 60 εκατοστών», ανέφερε μία από τους συγγραφείς της μελέτης, η Adele Pentland, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Swinburne.

Η Πέντλαντ πρόσθεσε: «Αυτός ο πτερόσαυρος έχει μια μεγάλη κορυφή στο μπροστινό μέρος των άνω γνάθων του και επίσης είχε μια κορυφή στις κάτω γνάθου του. Το τελευταίο είναι σπασμένο».

penland
Κλείσιμο

Μαζί με τα τεράστια πτερύγιά του, ο γιγαντιαίος πτερόσαυρος είχε μια κεφαλή μήκους δύο ποδιών, κορυφές στις άνω και κάτω γνάθους του και περιείχε «μοναδικά οδοντικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων των μικρών μπροστινών δοντιών», τα οποία η Pentland είπε ότι ο Ferrodraco είναι ένα νέο είδος πτερόσαυρου.

Η Pentland δήλωσε ότι η περιοχή του Winton στην Αυστραλία, η οποία αποτελείται πλέον από αγροκτήματα προβάτων και βοοειδών, ήταν γεμάτη από σαυρόποδα με μακρύ λαιμό, σαρκοφάγα θερόποδα (συμπεριλαμβανομένου του T. rex), αγκυλοφάγους, ορνιθόποδα, καθώς και πτερόσαυρους. Παρόλο που οι πτερόσαυροι συχνά συγχέονται με τους δεινοσαύρους, είναι ένα διαφορετικό είδος.

«Με συνολικά 30 διατηρημένα οστά, ή 10 τοις εκατό του σκελετού του Ferrodraco, ο αριθμός των οστών από πτερόσαυρους που βρέθηκαν στην Αυστραλία έχει τριπλασιαστεί τώρα», δήλωσε η Pentland.

«Η περιοχή Winton παρήγαγε την πλειοψηφία των απολιθωμάτων των μεγάλων δεινοσαύρων της Αυστραλίας, παρουσιάζοντας έτσι έναν σημαντικό σκελετό πτερόσαυρου, που μαζί με τους γίγαντες με τους οποίους συνυπάρχει, αποτελούν μία τεράστια προσθήκη για την επιστήμη, την εκπαίδευση και τον περιφερειακό τουρισμό», δήλωσε ένας από τους ερευνητές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης