Λονδίνο: 830 συλλήψεις διαδηλωτών για την κλιματική αλλαγή

Λονδίνο: 830 συλλήψεις διαδηλωτών για την κλιματική αλλαγή

Η 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ μίλησε σε συγκέντρωση ακτιβιστών διαδηλωτών

london
Η έφηβη ακτιβίστρια για το περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ προέτρεψε χθες Κυριακή στο Λονδίνο εκατοντάδες διαδηλωτές που αξιώνουν να αναληφθεί δράση για να αποτραπεί η κλιματική αλλαγή να μην εγκαταλείψουν ποτέ τον αγώνα για να σωθεί ο πλανήτης, ενώ οι συλλήψεις προσώπων που παρεμποδίζουν την πρόσβαση σε δρόμους, χώρους και υποδομές στην πόλη ξεπέρασαν τις 830.

Η οργάνωση Extinction Rebellion («Εξέγερση εναντίον της εξάλειψης» του ανθρώπινου είδους) έχει βάλει στο στόχαστρο τοποθεσίες όπως το Oxford Circus ή η Waterloo Bridge, στο πλαίσιο της εκστρατείας της για να πιέσει να αναληφθεί δράση για αυτήν που χαρακτηρίζει παγκόσμια κλιματική κρίση. Τα μέλη της επιδίδονται σε ενέργειες μη βίαιης, πολιτικής ανυπακοής.

Η αστυνομία γνωστοποίησε ότι ο αριθμός των συλλήψεων που σχετίζονται με τις διαδηλώσεις αυτές έφθασε τις 831 χθες, ενώ σε βάρος 40 προσώπων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για παρακώλυση της οδικής κυκλοφορίας και παρακώλυση του έργου της αστυνομίας.

Η δεκαεξάχρονη Τούνμπεργκ απευθύνθηκε σε εκατοντάδες ακτιβιστές στο Marble Arch, ένα από τα ορόσημα του Λονδίνου που έχουν παραλύσει τις τελευταίες επτά ημέρες εξαιτίας των διαδηλώσεων. Η αστυνομία επιτρέπει η κινητοποίηση εκεί να συνεχιστεί.

«Είμαστε αυτοί που κάνουν τη διαφορά -- εμείς, τα μέλη της Extinction Rebellion και τα παιδιά της School Strike for the Climate, εμείς κάνουμε τη διαφορά», επέμεινε η Τούνμπεργκ επευφημούμενη ηχηρά από το ακροατήριό της. «Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε, δεν θα σταματήσουμε ποτέ να δίνουμε μάχη για αυτόν τον πλανήτη, για τους εαυτούς μας, για το μέλλον μας, για το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας», πρόσθεσε.

Η Τούνμπεργκ έχει εμπνεύσει ένα διεθνές μαθητικό κίνημα εναντίον των κλιματικών αλλαγών από τον περασμένο Αύγουστο, όταν εμφανίστηκε μπροστά στη σουηδική Βουλή στη Στοκχόλμη για να καλέσει σε «αποχή από το σχολείο για το κλίμα».

Κλείσιμο
Χιλιάδες μαθητές σε όλο τον κόσμο τη μιμήθηκαν. Η έφηβη συνεχίζει την εκστρατεία: μίλησε σε ευρωπαίους πολιτικούς στο Στρασβούργο την Τρίτη και πήγε στο Βατικανό, όπου έγινε δεκτή από τον πάπα Φραγκίσκο, την Τετάρτη.

Η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε ότι απομάκρυνε διαδηλωτές από το Oxford Circus, το Piccadilly Circus και την πλατεία της Βουλής, ενώ καταβάλλει προσπάθειες να ανοίξει ξανά τη Waterloo Bridge.

Η Κρέσιντα Ντικ, η επικεφαλής της Met, στηλίτευσε προχθές Σάββατο το ότι οι διαδηλώσεις έχουν προκαλέσει κομφούζιο στο Λονδίνο και πρόσθεσε πως οι αστυνομικοί που αναπτύχθηκαν για να ανοίξουν αποκλεισμένοι δρόμοι, υποδομές και κτίρια-ορόσημα αυξήθηκαν στους 1.500 από 1.000.

πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης