Σηφουνάκης: Τέλος στην άναρχη δόμηση πόλεων και νησιών

Σηφουνάκης: Τέλος στην άναρχη δόμηση πόλεων και νησιών

Φρένο στις επεκτάσεις πόλεων και νέες νομοθετικές ρυθμίσεις  που θα απλοποιούν τις διαδικασίες  πολεοδόμησης που σήμερα βαλτώνουν  για δεκαετίες, δίνοντας «τροφή»  στην αυθαίρετη δόμηση προαναγγέλλει  το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σηφουνάκης: Τέλος στην άναρχη δόμηση πόλεων και νησιών
Φρένο στις επεκτάσεις πόλεων και νέες νομοθετικές ρυθμίσεις  που θα απλοποιούν τις διαδικασίες  πολεοδόμησης που σήμερα βαλτώνουν  για δεκαετίες, δίνοντας «τροφή»  στην αυθαίρετη δόμηση προαναγγέλλει  το υπουργείο Περιβάλλοντος.  

Χθες κατά την  πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο νέος αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ κ. Νίκος Σηφουνάκης ξεκαθάρισε τους στόχους που βάζει το υπουργείο  χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει λεπτομέρειες από τα νομοθετικά μέτρα με τα οποία  θα επιδιωχθεί η ανάσχεση του «ξεχειλώματος» των  πόλεων και των νησιών.

Ο κ. Σηφουνάκης παραδέχτηκε ότι η κατάσταση  στην πολεοδόμηση έχει ξεφύγει τα  τελευταία 30 χρόνια, λέγοντας ότι στην Ελλάδα έχει επταπλασιαστεί η γη που  έχει καλυφθεί με τσιμέντο σε σχέση με όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.  

«Πρέπει να σώσουμε  ότι έχει απομείνει στην Ελλάδα»  είναι το μότο του αναπληρωτή υπουργού που θα έχει αρμοδιότητα τους τομείς της πολεοδομίας και της χωροταξίας, ένα γνώριμο για αυτόν περιβάλλον που έχει υπηρετήσει και ως υπουργός Αιγαίου αλλά και ως αρχιτέκτονας.   

«Σήμερα ακόμη  και μικρές πολεοδομικές παρεμβάσεις  σε δήμους  χρειάζονται έως τέσσερα  χρόνια για να ολοκληρωθούν», είπε ο  κ. Σηφουνάκης και τόνισε την ανάγκη να μπορούν να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις, ώστε να μην μπλοκάρουν τις διαδικασίες πολεοδόμησης όπως συμβαίνει σήμερα.
Κλείσιμο

Για τις τουριστικές  περιοχές αναφέρθηκε ότι χρειάζεται να χωροθετηθούν σωστά ώστε να μην υπάρχει «σύγκρουση» χρήσεων γης και προανήγγειλλε αναθεώρηση του γενικού χωροταξικού και των περιφερειακών σχεδίων.    

Καταγραφή οικισμών  

Το υπουργείο  σχεδιάζει επίσης την καταγραφή  οικισμών που χτίστηκαν ή προορίζονται να χτιστούν από συνεταιρισμούς με στόχο να υπάρξουν στοιχεία σχετικά με το ποιοι βρίσκονται μέσα στις πόλεις και ποιοι στις παρυφές τους. Όπως τονίστηκε ως επί το πλείστον οι συνεταιρισμοί έχτισαν σε περιοχές με στόχο την παραθεριστική κατοικία, η οποία όμως σταδιακά μετατράπηκε σε μόνιμη κατοικία και έκανε τα σπίτια, μεζονέτες.

Ο κ. Σηφουνάκης υπεραμύνθηκε της λογικής να υπάρξουν κανόνες στον τρόπο επέκτασης  των πόλεων και υπεραμύνθηκε της  ιδέας για την αναγνώριση της  αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας κάθε περιοχής. «Δεν μπορεί να συναντάς σαλέ στο θεσσαλικό κάμπο ούτε Μυκονιάτικη αρχιτεκτονική στην Κηφισιά» δήλωσε χαρακτηριστικά, δείχνοντας την αντίθεση και την έλλειψη αρχιτεκτονικής ομοιογένειας που υπάρχει.   

Όπως ανάφερε  σε κάθε δήμο και αυτό αναμένεται να ξεκινήσει με το νέους Καλλικρατικούς δήμους στους οποίους θα περιέλθουν και οι πολεοδομίες είναι να προσδιοριστούν νέοι κανόνες δόμησης.

Ο υπουργός δεν  απέκλεισε το ενδεχόμενο τροποποίησης του ΓΟΚ που όπως είπε έχει συσταθεί ομάδα εργασίας στο ΥΠΕΚΑ που  θα καταθέσει τις προτάσεις και  τις σκέψεις της οι οποίες θα αξιολογηθούν.

Πιο ξεκάθαρος  εμφανίστηκε στο θέμα του Ελληνικού, τονίζοντας ότι είναι μια περιοχή  που δεν θα είχε νόημα να «φορτωθεί» με νέες χρήσεις πολιτισμού από τη στιγμή που  υπάρχει ένα πόλος  σήμερα στη Β. Σοφίας και ετοιμάζεται  και δεύτερος στην Λ. Συγγρού και υπογράμμισε ότι η περιοχή θα πρέπει να έχει έσοδα για να μπορεί να συντηρηθεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης