Σίφνος, Κρήτη, Σάμος μεταξύ των 26 νησιών που θα επιδιώξουν καθαρές μορφές ενέργειας

Σίφνος, Κρήτη, Σάμος μεταξύ των 26 νησιών που θα επιδιώξουν καθαρές μορφές ενέργειας

Στην ΕΕ υπάρχουν πάνω από 2. 200 κατοικημένα νησιά. Παρά την πληθώρα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πολλά από αυτά εξαρτώνται από δαπανηρές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων για τον εφοδιασμό τους

sifnos_energeia
Πριν από λίγες μέρες, 26 ευρωπαϊκά νησιά, μεταξύ των οποίων και τρία ελληνικά, ξεκίνησαν επίσημα τη μετάβασή τους προς την καθαρή ενέργεια με την υποστήριξη της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Καθαρή ενέργεια για τα νησιά της ΕΕ».

«Τα νησιά καθίστανται όλο και πιο ορατά στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Η στήριξη 26 νησιών σε όλο το γεωγραφικό εύρος της Ένωσης αποτελεί σημαντικό βήμα προκειμένου να αναλάβουν οι νησιωτικές κοινότητες πρωταγωνιστικό ρόλο στη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια και να διασφαλίσουν μόνιμη βοήθεια από την ΕΕ», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Τονίνο Πίκουλα.

Σε πρώτη φάση ξεκίνησαν 6 νησιά: Αραν (Ιρλανδία) Κρες-Λόσινγ (Κροατία), Σίφνος (Ελλάδα), Κουλάτρα (Πορτογαλία), Σαλίνα (Ιταλία) και Λα Πάλμα (Ισπανία) τα οποία θα αναπτύξουν τα προγράμματα μετάβασης σε καθαρή ενέργεια έως το καλοκαίρι του 2019. Τα υπόλοιπα 20 νησιά θα το κάνουν ως το καλοκαίρι του 2020. Πρόκειται για τα νησιά:

· Χβαρ, Κροατία

· Μπρατς, Κροατία

· Κόρτσουλα, Κροατία

Κλείσιμο
· Κόκαρ, Φινλανδία

· Μαρί-Γκαλάντ, Γαλλία

· Νέα Καληδονία, Γαλλία

· Κρήτη, Ελλάδα

· Σάμος, Ελλάδα

· Κέιπ Κλίαρ, Ιρλανδία

· Φαβιγκνάνα, Ιταλία

· Παντελέρια, Ιταλία

· Αζόρες, Πορτογαλία

· Ίμπιζα, Ισπανία

· Μαγιόρκα, Ισπανία

· Μινόρκα, Ισπανία

· Ιλα ντε Αρούζα, Ισπανία

· Γκότλαντ, Σουηδία

· Ελαντ, Σουηδία

· Ορκνεϊ, ΗΒ

· Νήσοι της Σκωτίας, ΗΒ

«Με την προσέγγιση αυτή, όχι μόνο θα επιτύχουν ενεργειακή αυτάρκεια και ευημερία αλλά και θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για άλλα νησιά στην Ευρώπη, γεγονός που με τη σειρά του θα βοηθήσει την ΕΕ να αγγίξει τους φιλόδοξους στόχους της όσον αφορά το κλίμα και την ενέργεια», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντομινίκ Ριστορί.

Στην ΕΕ υπάρχουν πάνω από 2. 200 κατοικημένα νησιά. Παρά την πληθώρα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πολλά από αυτά εξαρτώνται από δαπανηρές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων για τον εφοδιασμό τους. Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια μπορεί όχι μόνο να συντελέσει σε μεγαλύτερη αυτάρκεια και ευημερία των νησιών, αλλά και να προσφέρει νέες ευκαιρίες απασχόλησης.

«Το κλειδί της επιτυχίας είναι να συμμετέχουν όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης των νησιών — πολίτες, δήμοι, τοπικές επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και σχολεία — καθώς και τα ενδιαφερόμενα μέρη από την ηπειρωτική χώρα, ώστε να υποστηρίξουν ενεργά και να διαμορφώσουν τη δική τους μετάβαση», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία «Καθαρή ενέργεια για τα νησιά της ΕΕ», η οποία «παρέχει ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο για τη βιώσιμη και χαμηλού κόστους ενέργεια στα νησιά» ξεκίνησε τον Μάιο του 2017 στη Μάλτα, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 14 χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία, Σουηδία και Φινλανδία) υπέγραψαν σχετική πολιτική δήλωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης