Ανάκ Κρακατόα: Το ηφαίστειο που προκάλεσε τον όλεθρο στην Ινδονησία

Ανάκ Κρακατόα: Το ηφαίστειο που προκάλεσε τον όλεθρο στην Ινδονησία

«Γεννήθηκε» πριν από 90 χρόνια από το ηφαίστειο Κρακατόα που με έκρηξή του, το 1883, προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 36.000 ανθρώπων

krakatosa-new1
Για περισσότερα από δέκα χρόνια ήταν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων το ηφαίστειο Ανάκ Κρακατόα η ενεργοποίηση του οποίου προκάλεσε, όπως όλα δείχνουν, το τσουνάμι με τους περισσότερους από 160 νεκρούς στην Ινδονησία.

Το Ανάκ Κρακατόα (στα ελληνικά μεταφράζεται ως «παιδί του Κρακατόα) «γεννήθηκε» μέσα από τη θάλασσα πριν από 90 χρόνια σε μια περιοχή γύρω από το θρυλικό ηφαίστειο Κρακατόα.

Οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει ότι το Ανάκ Κρακατόα ήταν ιδιαίτερα «δραστήριο» από τον περασμένο Ιούνιο ενώ συχνές ήταν και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι στάχτη του έφτανε ψηλά στον ουρανό. Τον Οκτώβριο, μάλιστα, ένα τουριστικό σκάφος παραλίγο να χτυπηθεί από «βόμβα» λάβας που εκτοξεύτηκε από το ηφαίστειο.

Η γέννηση του Ανάκ Κρακατόα τοποθετείται στο 1928 στην καλντέρα του Κρακατόα, του ηφαιστείου που έχει μείνει στην ιστορία για τη βίαιη ενεργοποίησή του το 1883.

Με τη βοήθεια της λάβας από το ηφαίστειο-«πατέρας» δημιουργήθηκε ένα μικρό ηφαιστειακό νησί με τον κώνο του να βρίσκεται τώρα σε υψόμετρο 300 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Απο τη στιγμή της δημιουργία τους το Ανάκ Κρακατόα ήταν σε μια κατάσταση ημι-συνεχούς εκρηκτικής δραστηριότητας με τον Αυστραλό καθηγητή Ρέι Κας να σημειώνει ότι το μέγεθός του μεγάλωνε συνεχώς με εκρήξεις που σημειώνονταν κάθε 2-3 χρόνια.

Κλείσιμο
krakatosa-new2
Φωτογραφία από έκρηξη του Ανάκ Κρακατόα τον περασμένο Ιούλιο


Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η τελευταία ενεργοποίησή του μπορεί να συνέπεσε ή να πυροδότησε κάποιο υπόγειο γεγονός όπως μια κατολίσθηση ή έναν σεισμό που στη συνέχεια προκάλεσε το φονικό τσουνάμι.

Το νησί του Ανάκ Κρακατό είναι ακατοίκητο μολονότι αποτελεί τουριστικό προορισμό.

Όταν το μεγάλο Κρακατό εξερράγη στις 27 Αυγούστου 1883 η στάχτη του έφτασε σε υψόμετρο 20χλμ. με τις εκρήξεις του να ακούγονται μέχρι την Αυστραλία και το Μαυρίκο σε απόσταση, δηλαδή, 4.500χλμ.

Η στάχτη ήταν τόσο πολλή που η περιοχή γύρω από το Κρακατόα έμεινε στο σκοτάδι για δύο ημέρες.

Το τσουνάμι που ακολούθησε, δε, προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 36.000 ανθρώπων σε μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης