Πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση των ερευνητικών εργασιών για υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο

petrrrrrrrr

Η πρώτη φάση των ερευνητικών εργασιών για υδρογονάνθρακες στην περιοχή του Δήμου Ζίτσας, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία!

Η διαβεβαίωση αυτή δίνεται από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι οποίοι πραγματοποίησαν αυτοψία σε Λευκοθέα και Κούρεντα, μετά από αίτημα που είχαν υποβάλλει τον περασμένο Φεβρουάριο ο WWF, η GREENPEACE και η «Πρωτοβουλία κατά της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο».

Τον έλεγχο πραγματοποίησε το Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του Σώματος Επ. Βορείου Ελλάδος, το οποίο στην έκθεσή του αναφέρεται αναλυτικά στα ευρήματα της αυτοψίας, για να συμπεράνει πώς: «Στην παρούσα φάση διεξαγωγής των ερευνητικών ερευνών εργασιών, όπως αυτές διαπιστώθηκαν κατά την αυτοψία της υπηρεσίας μας, δεν προέκυψαν στοιχεία βάσει των οποίων να τεκμηριώνεται ρύπανση ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος και συνεπώς δεν συντρέχουν λόγοι για επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία».

Ως προς τα ευρήματα οι Επιθεωρητές συνοπτικά αναφέρουν:

- Στη Λευκοθέα πραγματοποιήθηκαν επεμβάσεις σε γραμμική διάταξη με διάνοιξη οπών διαμέτρου περίπου 10 εκ. και σε απόσταση μεταξύ τους 4-10 μέτρων. Οι οπές, μετά τις εκρήξεις, είχαν καλυφθεί με εδαφικό υλικό. Στα Κούρεντα, αν και είχαν ανοιχθεί οπές δεν έγιναν εκρήξεις λόγω του εδάφους (φλύσχης) και εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων.

- Οι διανοίξεις δασικής βλάστησης ήταν στον ελάχιστο απαιτούμενο βαθμό, χωρίς να διαπιστωθούν ιδιαίτερες επιπτώσεις στον χαρακτήρα της ευρύτερης δασικής έκτασης.
- Οι σωλήνες για την τοποθέτηση των εκρηκτικών ήταν κατασκευασμένες από βιοσπώμενο υλικό, σύμφωνα με τη βεβαίωση της κατασκευάστριας εταιρίας.
- Η πρόσβαση στα σημεία εκτέλεσης του έργου πραγματοποιείται μέσω του υφιστάμενου δασικού και αγροτικού δικτύου. Οι δρόμοι που είχαν υποστεί αυλακιές λόγω των βροχοπτώσεων και της διέλευσης οχημάτων, αποκαταστάθηκαν από το Δήμο Ζίτσας.
- Δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη στερεών ή υγρών αποβλήτων προερχόμενων από τις εργασίες.
Στην έκθεσή τους οι Επιθεωρητές μνημονεύουν επίσης διατάξεις της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και του Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης, βάσει των οποίων γίνονται οι έρευνες.


Πηγή: https://www.proinoslogos.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Giorgos_Patoulis

Θα λειτουργήσει δοκιμαστικά ως χώρος υποδοχής αδρανών υλικών από ανακυκλώσιμα της περιοχής για να αποφευχθεί η απένταξη του από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής

asopdd

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 στις Πηγές Άρτας και από τότε, κάθε χρόνο, υλοποιούνται ημερίδες και φεστιβάλ -Φέτος, η ημερίδα με θέμα «Η Κοιλάδα του Αχελώου στην Ιστορία του τόπου» αφορούσε το φυσικό περιβάλλον και το πώς αυτό επέδρασε στην εξέλιξη της Ιστορίας