Ένας πλανήτης... χωματερή: Ο παγκόσμιος όγκος των απορριμμάτων μπορεί να αυξηθεί κατά 70% ως το 2050!

xomateri

Η ιλιγγιώδης αύξηση των αποβλήτων σε όλη την υφήλιο εγείρει μια επιπρόσθετη απειλή για την ανθρώπινη υγεία και για το περιβάλλον, τονίζει η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη

Η ιλιγγιώδης αύξηση των απορριμμάτων και των αποβλήτων σε όλη την υφήλιο εγείρει μια επιπρόσθετη απειλή για την ανθρώπινη υγεία και για το περιβάλλον, που ήδη διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τόνισε η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Εάν δεν ληφθούν μέτρα επειγόντως, ο όγκος των σκουπιδιών σε παγκόσμια κλίμακα θα αυξηθεί κατά 70% ως το 2050, φθάνοντας τα 3,4 δισεκατομμύρια τόνους, από 2,01 δισεκ. τόνους το 2016, τόνισε ο θεσμός της Ουάσινγκτον.

«Η κακή διαχείριση των σκουπιδιών βλάπτει την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, κάτι που προστίθεται στο πρόβλημα του κλίματος», σχολίασε η Λόρα Τακ, αντιπρόεδρος της ΠΤ αρμόδια για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Δυστυχώς, είναι συχνά οι πιο φτωχοί εκείνοι που υφίστανται τις συνέπειες της ανεπαρκούς διαχείρισης των απορριμμάτων», πρόσθεσε η ίδια.

Αν και στις πλούσιες χώρες δεν ζει παρά το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού, αυτές πετούν πάνω από το ένα τρίτο (34%) των σκουπιδιών του πλανήτη. Η Ανατολική Ασία και η περιοχή του Ειρηνικού ευθύνονται, από την πλευρά τους, για περίπου το ένα τέταρτο (23%) του συνόλου των απορριμμάτων, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ενώ ως το 2050, στην υποσαχάρια Αφρική ο όγκος των σκουπιδιών αναμένεται να τριπλασιαστεί και στη Νότια Ασία να υπερδιπλασιαστεί.

«Η καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων έχει οικονομική λογική», παρατήρησε η Σίλπα Κάζα, ειδικός για την αστική ανάπτυξη στην Παγκόσμια Τράπεζα, υπογραμμίζοντας ότι θα είναι πολύ πιο δαπανηρό να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα για την υγεία και για το περιβάλλον από το να βρεθούν λύσεις στη διαχείριση των σκουπιδιών.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανησυχεί ιδιαίτερα για την κακή διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων, κάτι εξαιρετικά προβληματικό καθώς αυτό το υλικό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, μολύνοντας οικοσυστήματα για εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια.

Το 2016, ο κόσμος παρήγαγε 242 εκατομμύρια τόνους πλαστικών σκουπιδιών, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 12% του συνόλου των στερεών σκουπιδιών.

Εξάλλου, ενώ οι πλούσιες χώρες ανακυκλώνουν περίπου το ένα τρίτο των απορριμμάτων τους, μόλις το 4% των σκουπιδιών ανακυκλώνεται στις φτωχότερες χώρες.

Η Παγκόσμια Τράπεζα συνιστά μεταξύ άλλων να προσφερθεί χρηματοδότηση στις χώρες που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για να αναπτύξουν δημόσια συστήματα διαχείρισης των απορριμμάτων, να υποστηριχθούν πρωτοβουλίες για τη μείωση της κατανάλωσης ειδών από πλαστικό ή με πλαστικές συσκευασίες, να μειωθούν τα διατροφικά σκουπίδια και να γίνουν εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των καταναλωτών.

Από το 2000, η ΠΤ έχει επενδύσει πάνω από 4,7 δισεκ. δολάρια σε προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Andromeda

Στα τελευταία 150 χρόνια με τις νέες τεχνολογίες υγείας και την ευημερία ο παγκόσμιος πληθυσμός που ήταν 1,5 δις, επταπλασιάστηκε και κοντεύει τώρα τα 8 δίς!!! Έτσι επταπλασιάστηκαν και τα σκουπίδια που δημιουργούν όλοι αυτοί... Τι θα γίνει άραγε αν η ευημερία συνεχιστεί στα ίδια επίπεδα και μέσα στα επόμενα 150 χρόνια επταπλασιαστούμε πάλι και απο τα 8 δίς γίνουμε 8 επι 7 = 56 δις??? Επαρκούν τα σχέδια της δήθεν παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με την επακόλουθη παγκόσμια ατζέντα λιτότητας για φρενάρουν οικονομικά την ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού η θα χρειαστεί και ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος? Εκτός αν καταφέρουμε να μετοικίσουμε και γεωποιήσουμε άλλους κοντινούς μας πλανήτες θα είναι η μόνη ειρηνική και φιλόδοξη λύση για να σταματήσει και οι παγκόσμια ατζέντα λιτότητας, μετατρεπόμενη σε παγκόσμια ατζέντα κατασκευής μεταβατικών διαστημικών κιβωτών και σχεδίων πλανητικών αναπλάσεων!!! Ηδη το IXS ENTERPRISE με την τεχνολογία δίνης-Alcubierre drive, του Harold White της NASA είναι στα σχέδια. Η επιλογές είναι δικές μας: 1) Καταστροφή της βιόσφαιρας 2) Παγκόσμιος πόλεμος 3) Παγκόσμια ενοποίηση και συνεργασία για την διαστημική μας επέκταση! Youtube video: (NASA: On the Edge of Forever - International Cooperation) O ιδρυτής του CNN Ted Turner είχε δηλώσει ποια είναι η πηγή του παγκόσμιου προβλήματος. Youtube video: (Ted Turner μείωση παγκόσμιου πληθυσμού!)

Ενεργοβόρος

Πρώτα στα κουτιά (βελτιστοποίηση χαρακτηριστικών καύσιμης ύλης) κι έπειτα φωτιά (π.χ. αποτεφρωτήρας) πρωτίστως για παραγωγή ενέργειας, με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι χώροι ταφής απορριμμάτων.

Ενεργοβόρος

Πρώτα στα κουτιά (βελτιστοποίηση χαρακτηριστικών καύσιμης ύλης) κι έπειτα φωτιά (π.χ. αποτεφρωτήρας) πρωτίστως για παραγωγή ενέργειας, με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι χώροι ταφής απορριμμάτων.

Προσθέστε την αύξηση της ακροδεξιάς

Κομποστοποίηση άμεσα να κεβρωμίσει ο τόπος

Ανθρωπιστής

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του πλανήτη δεν είναι αυτά τα σκουπίδια αλλά τα ανθρώπινα σκουπίδια που δημιουργούνται με ραγδαίους ρυθμούς και απειλούν να πνίξουν όλη την Γη.

Την

Βόλβη να δείτε σε λίγο καιρό.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

20375591

Μόλις πλησιάζει ένας ελέφαντας στις ράγες των τρένων, από τα μεγάφωνα ακούγεται βόμβος μελισσών – Οι ελέφαντες απομακρύνθηκαν επειδή φοβούνται ότι θα τους τσιμπήσουν γύρω από τα μάτια ή στην προβοσκίδα

seahulls

Άκρως ανησυχητική μελέτη από πανεπιστήμιο του Περθ για την εξέλιξη των βακτηρίων και τη μεταφορά τους μέσω των πουλιών και των ζώων στον άνθρωπο - Μικρόβια ανθετικά στα αντιβιοτικά προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού και σήψη

britain_0

Αυτό υποστηρίζει μια νέα επιστημονική μελέτη, αν και άλλοι επιστήμονες εμφανίσθηκαν σκεπτικιστές κατά πόσο μια τέτοια πρόταση είναι ρεαλιστική και όντως αποτελεσματική, κάνοντας λόγο για κάτι «πολύ καλό, για να είναι αληθινό»

7