Τείχος στον βυθό της θάλασσας για να «σωθούν» οι παγετώνες

Τείχος στον βυθό της θάλασσας για να «σωθούν» οι παγετώνες

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα και ποιες οι επιδόσεις του σύμφωνα με τις προσομοιώσεις που έχουν γίνει - Ο ρόλος των θερμών υδάτινων ρευμάτων

ice_main
Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται. Οι παγετώνες λιώνουν και το κλίμα γίνεται θερμότερο. Οι αλλαγές είναι ραγδαίες και σε κλίμακα που οι κυβερνήσεις δείχνουν ανήμπορες, ή δεν επιθυμούν να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε να μετριάσουν τις συνέπειες. Ομάδα επιστημόνων, ωστόσο, πρότεινε μία λύση, αν μη το άλλο, πρωτοποριακή. Οι επιστήμονες πρότειναν την κατασκευή τείχους στον βυθό της θάλασσας, το οποίο, σύμφωνα με την ανάλυσή τους, θα ανακόψει το λιώσιμο των πάγων στους πόλους της Γης.

Το σκεπτικό της πρότασης έχει ως εξής. Τα θερμά ρεύματα νερού κινούνται προς τους παγετώνες μέσω των βαθύτερων στρωμάτων νερού. Φτάνοντας στο τείχος πάγου, το λιώνουν από κάτω προς τα πάνω, προκαλώντας τεράστιες σπηλιές κάτω από ένα παχύ στρώμα πάγου, το οποίο λιώνει ολοένα και περισσότερο, μέχρι την κατάρρευση μεγάλων κομματιών.

Πώς θα λειτουργεί το τείχος; Το κατασκεύασμα που προτείνουν οι επιστήμονες θα ανακόπτει την πορεία των θερμών θαλάσσιων ρευμάτων στον βυθό. Τα ζεστά ρεύματα κινούνται στον πυθμένα και ανεβαίνουν στα ψηλότερα στρώματα νερού όταν βρίσκουν εμπόδιο. Το τείχος δεν θα επιτρέπει στα ζεστά αυτά ρεύματα νερού να φτάνουν στον παγετώνα, καθώς θα «σβήνουν» στο τείχος και θα «απορροφούνται» σε ικανή απόσταση από το «σημείο μηδέν».

ice_in

Βάσει της πρότασης που κατέθεσε η επιστημονική ομάδα, το τείχος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 300 μέτρα ύψος στον βυθό της θάλασσας και σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, θα ανακόψει σε ικανό ποσοστό την ταχύτητα με την οποία λιώνουν οι παγετώνες, προσφέροντας πολύτιμο χρόνο στην ανθρωπότητα.

Κλείσιμο
Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πρίνσεστον, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα τείχη θα εμποδίζουν τη διέλευση των μεγάλων παγόβουνων που σχηματίζονται από αποσπώμενα κομμάτια πάγου, διακόπτοντας το «ταξίδι» τους στους ωκεανούς, σε πολύ κοντινό σημείο στον παγετώνα.

Στα μοντέλα προσομοίωσης που παρουσίασε η επιστημονική ομάδα, αποδείχθηκε ότι με τα τείχη θα ανακοπεί η πορεία τουλάχιστον του 30% των παγόβουνων, ενώ αν «σβήσει» το 50% των θερμών υδάτων στον βυθό, θα μετριαστεί κατά 70% το λιώσιμο των πάγων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης