Δορυφορική πλέον η παρακολούθηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος

Δορυφορική πλέον η παρακολούθηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος

Με τη χρήση δορυφορικών εικόνων και εξελιγμένων τεχνικών επεξεργασίας από το διάστημα θα μπορεί πλέον να πραγματοποιείται η παρακολούθηση και ο έλεγχος του φαινομένου του θαλασσίου ευτροφισμού...

Δορυφορική πλέον η παρακολούθηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος

Με τη χρήση δορυφορικών εικόνων και εξελιγμένων τεχνικών επεξεργασίας από το διάστημα θα μπορεί πλέον να πραγματοποιείται η παρακολούθηση και ο έλεγχος του φαινομένου του θαλασσίου ευτροφισμού.

Ο θαλάσσιος ευτροφισμός είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο, στενά συνδεδεμένο με τη ρύπανση των υδάτων, το οποίο χαρακτηρίζεται από ραγδαία αύξηση των φυτικών μικροοργανισμών και την αυξημένη συγκέντρωση στα θαλάσσια ύδατα της χρωστικής ουσίας χλωροφύλλη.

Η μορφολογία των ελληνικών ακτών και οι χαμηλές θερμοκρασίες των υδάτων κατά τη χειμερινή και εαρινή εποχή του έτους, συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός φαινομένου ο οποίος ονομάζεται θαλάσσιος ευτροφισμός.

Η αφθονία του φυτοπλαγκτόν (άρα και της περιεκτικότητας των υδάτων σε χλωροφύλλη) μπορεί συγχρόνως να μεταβάλλει το χρωματισμό της θάλασσας σε πράσινο, καφετί ακόμη και κόκκινο, γεγονός το οποίο μπορεί να γίνει αντιληπτό από τους αισθητήρες κάποιων εκ των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη γη.

 Με δεδομένο το παραπάνω, ξεκίνησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια προσπάθεια κορυφαίων φορέων του χώρου της διαστημικής, υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA / European Space Agency), για την υλοποίηση ενός έργου το οποίο σκοπό έχει την δημιουργία ενός διαρκούς δικτύου πληροφοριών προερχόμενων από δεδομένα δορυφορικής τηλεπισκόπησης, τα οποία έχουν διασταυρωθεί με επιτόπιες μετρήσεις σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές και περιφερειακές αρχές.

Κλείσιμο

Στο έργο συμμετέχει και μια ελληνική εταιρία, η Planetek Hellas, η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή και διάθεση υπηρεσιών που σχετίζονται με την ποιότητα των υδάτων όλων των ελληνικών θαλασσών.

«Τα δεδομένα δορυφορικής τηλεπισκόπησης μπορούν σήμερα να δώσουν λύσεις στην καλύτερη αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν από την ανάγκη παρακολούθησης του θαλάσσιου και χερσαίου οικοσυστήματος, μιας και επιτρέπουν την ταυτόχρονη κάλυψη πολύ μεγάλων εκτάσεων με πολύ μεγάλη παράλληλα διακριτική ανάλυση. Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί επίσης είναι και η βέλτιστη δυνατή σχέση κόστους/ωφέλειας για το παραγόμενο αποτέλεσμα, μιας και το επίπεδο της συνολικής και αδιάλειπτης παρακολούθησης των υδάτων που απαιτείται από την κοινοτική νομοθεσία, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με επιτόπια δειγματοληψία, αφού τα αντίστοιχα κόστη θα την καθιστούσαν απαγορευτική, με δεδομένη τη δύσκολη περίοδο που διανύει όχι μόνο η χώρα μας αλλά γενικότερα η παγκόσμια οικονομία» μας λέει ο Στέλιος Μπολλάνος, συνιδρυτής της Planetek στην Ελλάδα.

Το έργο, το οποίο ονομάζεται MarCoast, διανύει πλέον τη δεύτερη φάση υλοποίησής του κι έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2012.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης