Δορυφορικές φωτογραφίες: «Εξαφανίζεται» ο παγετώνας Humboldt στη Βενεζουέλα

Δορυφορικές φωτογραφίες: «Εξαφανίζεται» ο παγετώνας Humboldt στη Βενεζουέλα

Εικόνες από τον Landsat 8 που αποδεικνύουν την αλλαγή - Σε 10 με 20 χρόνια θα έχει εξαφανιστεί ολοκληρωτικά, εκτιμούν οι επιστήμονες για τον Glacier Humboldt

vene_glac_main
Το 1910, ο παγετώνας στην ορεινή «ράχη» της Βενεζουέλας διέσχιζε μια περιοχή που κάλυπτε τουλάχιστον 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σήμερα, 108 χρόνια μετά, μόλις το 1% της παγετωμένης περιοχής παραμένει στο ίδιο σήμειο, ενώ οι επιστήμονες προβλέπουν ότι πολύ σύντομα, ο παγετώνας Humboldt στη βορειοδυτική πλευρά της Βενεζουέλας θα εξαφανιστεί ολοκληρωτικά.

Ο δυροφόρος της NASA Landsat 8 κατέγραψε τα τελευταία χρόνια τις ραγδαίες εξελίξεις στον παγετώνα της Βενεζουέλας. Ο παγετώνας βρίσκεται μέσα στη Σιέρα Νεβάδα ντε Μερίδα - το υψηλότερο τμήμα των βουνών των Άνδεων στη Βενεζουέλα. Βρίσκεται σε μία περιοχή κάτω από την κορυφή Pico Humboldt, σε υψόμετρο 4.942 μέτρων.

vene2


«Δεν είναι εντελώς σαφές γιατί η Humboldt παγετώνα εξακολουθεί να υφίσταται σήμερα», δήλωσε ο Carsten Braun, ένας επιστήμονας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Westfield στη Μασαχουσέτη. «Τις περισσότερες φορές θα βρείτε τα τελευταία απομεινάρια των παγετώνων κρυμμένα σε ένα σκιασμένο και σκοτεινό παγετώδες κύκλο, αλλά αυτό δεν συμβαίνει για τον παγετώνα Humboldt. Κατά τη γνώμη μου, αυτά τα βουνά είναι πολύ απότομα και ο παγετώνας Humboldt φαίνεται να «κάθεται» στη μόνη επαρκώς μεγάλη και λιγότερο απότομη περιοχή σε αρκετά υψηλά υψόμετρα για να συσσωρεύσει το χιόνι».

Οι περισσότεροι τροπικοί παγετώνες της Γης βρίσκονται στις τροπικές Άνδεις, που διασχίζουν τη Βενεζουέλα, την Κολομβία, τον Ισημερινό, το Περού και τη Βολιβία. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες του θερμού αέρα συνέβαλαν στην πτώση τους, συμπεριλαμβανομένου του Glacier Humboldt.

Κλείσιμο
vene_clac1


Οι αλλαγές διακρίνονται από τις φωτογραφίες που τράβηξε ο δορυφόρος σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και πιο συγκεκριμένα στις 20 Ιανουαρίου 1988 και στις 6 Ιανουαρίου 2015. Ο παγετώνας το 1988 κάλυψε περίπου 0,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μέχρι το 2015 η έκτασή της μειώθηκε σε λιγότερο από 0,1 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των ειδικών, ο παγετώνας στα βουνηά της Βενεζουέλας θα έχει εξαφανιστεί τα επόμενα 10 με 20 χρόνια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης