Το ηφαίστειο Κιλαουέα πέρασε σε φάση επιβράδυνσης

Το ηφαίστειο Κιλαουέα πέρασε σε φάση επιβράδυνσης

Οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί αυτό να μη σημαίνει απολύτως τίποτα, αλλά και ότι μπορεί να σταματήσει εντελώς η έκλυση λάβας

Kilaoyea
Το Kīlauea, το χαβανέζικο ηφαίστειο που εκρήγνυται από τον Μάιο, φαίνεται να έχει περάσει σε ένα είδος... διαλείμματος. Οι επιστήμονες που παρακολουθούν το ενεργό ηφαίστειο δεν είναι έτοιμοι να πουν ότι η λάβα έχει σταματήσει να ρέει, αλλά υπάρχει μια αναμφισβήτητη επιβράδυνση.

Μπορείτε να σκεφτείτε το ηφαίστειο σε τρία τμήματα: την κορυφή, τη μεσανατολική ρωγμή (MERZ) και την κατώτερη ανατολική ρωγμή (LERZ). Η δραστηριότητα μειώθηκε και στα τρία μέτωπα. Η κορυφή του Kīlauea παρέμεινε ήσυχη από τις 2 Αυγούστου, δείχνοντας «μια σημαντική απόκλιση από το πρότυπο της σεισμικότητας» που είχε το ηφαίστειο κατά τη διάρκεια της έκρηξής του.

Στο MERZ, τα επίπεδα διοξειδίου του θείου, SO2, έχουν μειωθεί. Δεν υπήρξε ούτε ενεργή λάβα. Και στο LERZ, η παραγωγή λάβας παραμένει χαμηλή. Υπήρξε ένας "μειωμένος αριθμός μικρών ενεργών διαρροών", λέει η USGS, και τα σημεία λάβας που στερεοποιείται, έχουν μειωθεί σημαντικά. Υπάρχει ακόμα ενεργή λάβα, αλλά δεν είναι εν κινήσει.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό είναι δύσκολο να το πούμε. "Είναι σύνηθες για τις εκρήξεις να κάνουν διάλειμμα, να μειώσουν ή να σταματήσουν εντελώς", λέει η USGS σε δήλωση Τύπου. "Η επιστροφή σε υψηλά επίπεδα έκλυσης λάβας ή νέες εστίες στην περιοχή των ενεργών ρωγμών μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή."
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης