Το ηφαίστειο Κιλαουέα πέρασε σε φάση επιβράδυνσης

Kilaoyea

Οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί αυτό να μη σημαίνει απολύτως τίποτα, αλλά και ότι μπορεί να σταματήσει εντελώς η έκλυση λάβας

Το Kīlauea, το χαβανέζικο ηφαίστειο που εκρήγνυται από τον Μάιο, φαίνεται να έχει περάσει σε ένα είδος... διαλείμματος. Οι επιστήμονες που παρακολουθούν το ενεργό ηφαίστειο δεν είναι έτοιμοι να πουν ότι η λάβα έχει σταματήσει να ρέει, αλλά υπάρχει μια αναμφισβήτητη επιβράδυνση.

Μπορείτε να σκεφτείτε το ηφαίστειο σε τρία τμήματα: την κορυφή, τη μεσανατολική ρωγμή (MERZ) και την κατώτερη ανατολική ρωγμή (LERZ). Η δραστηριότητα μειώθηκε και στα τρία μέτωπα. Η κορυφή του Kīlauea παρέμεινε ήσυχη από τις 2 Αυγούστου, δείχνοντας «μια σημαντική απόκλιση από το πρότυπο της σεισμικότητας» που είχε το ηφαίστειο κατά τη διάρκεια της έκρηξής του.

Στο MERZ, τα επίπεδα διοξειδίου του θείου, SO2, έχουν μειωθεί. Δεν υπήρξε ούτε ενεργή λάβα. Και στο LERZ, η παραγωγή λάβας παραμένει χαμηλή. Υπήρξε ένας "μειωμένος αριθμός μικρών ενεργών διαρροών", λέει η USGS, και τα σημεία λάβας που στερεοποιείται, έχουν μειωθεί σημαντικά. Υπάρχει ακόμα ενεργή λάβα, αλλά δεν είναι εν κινήσει.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό είναι δύσκολο να το πούμε. "Είναι σύνηθες για τις εκρήξεις να κάνουν διάλειμμα, να μειώσουν ή να σταματήσουν εντελώς", λέει η USGS σε δήλωση Τύπου. "Η επιστροφή σε υψηλά επίπεδα έκλυσης λάβας ή νέες εστίες στην περιοχή των ενεργών ρωγμών μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή."

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

cycl

Η κλιματική αλλαγή δεν έρχεται από το μέλλον, είναι ήδη παρούσα εδώ και πολλά χρόνια και δείχνει συχνά και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις προθέσεις της, τόσο κατά τη θερινή, όσο και κατά τη χειμερινή περίοδο