Θεσσαλονίκη: Κέντρο Πράσινου και Πολιτισμού στο πρώην στρατόπεδο «Μέγας Αλέξανδρος»

Θεσσαλονίκη: Κέντρο Πράσινου και Πολιτισμού στο πρώην στρατόπεδο «Μέγας Αλέξανδρος»

Με την έγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, στο σημείο που συναντιούνται Μενεμένη και Αμπελόκηποι με τον Εύοσμο, θα δημιουργηθεί ένα μητροπολιτικό κέντρο πρασίνου, πολιτισμού και δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, που έχει μεγάλη ανάγκη η περιοχή

stratopedo
Ένα μητροπολιτικό κέντρο πρασίνου, πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης, μετά από πολυετείς και συστηματικές προσπάθειες, δημιουργεί στο πρώην στρατόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου ο Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης, αξιοποιώντας το πιο λειτουργικό εργαλείο αστικής ανάπλασης, τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια.

Τη δημιουργία αυτού του μητροπολιτικού κέντρου ο Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης τώρα και, σαν Δήμος Αμπελοκήπων, πριν τις συνενώσεις του «Καλλικράτη», την πολεμάει τουλάχιστον επί μια 15ετία αφού μάλιστα ακόμη από το Γ.Π.Σ Αμπελοκήπων (σ.σ. δεκαετία 1990) και το παλιό Ρυθμιστικό Σχέδιο της πόλης, προβλεπόταν για την περιοχή λειτουργίες υπερτοπικού κέντρου.

Με το Ε.Χ.Σ, μελετημένο και έχοντας ήδη συμπεριλάβει τις παρατηρήσεις του Τμήματος Μητροπολιτικού Σχεδιασμού, ο Δήμος καταθέτει σήμερα-αύριο εκ νέου τον φάκελό του στο ΥΠΕΚΑ, προκειμένου στην επόμενη συνεδρίαση του αρμοδίου οργάνου, του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, τον Οκτώβριο, να πάρει την προέγκριση και, στη συνέχεια, εντός του 2019, την τελική έγκριση για να προχωρήσει στην υλοποίηση των παρεμβάσεων που σχεδιάζει, αξιοποιώντας δημοτικούς πόρους αλλά και προγράμματα του ΕΣΠΑ, είτε επιχειρησιακά των υπουργείων, είτε της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο τμήμα του στρατοπέδου, που δεν χρησιμοποιείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις ( σ.σ. ένα μέρος παραμένει ενεργό), έχει γίνει σημαντικό έργο σε υποδομές από το Δήμο, ενώ συνεπικουρεί και η Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Σημειώνεται ότι το 2005, το πρώην στρατόπεδο είχε παραχωρηθεί στο Δήμο για 45 χρόνια. Στα χρόνια των μνημονίων μεταφέρθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ , προσωρινά στο Υπερταμείο, για να επιστρέψει τελικώς στην ΕΤΑΔ.

Τώρα πλέον ο Δήμος, με το Ε.Χ.Σ.  που μελέτησε η εταιρεία μελετών ΔΙΚΤΥΟ Α.Ε., είναι έτοιμος να αξιοποιήσει την υπόλοιπη από την παραχωρηθείσα έκταση, που συνολικά φτάνει τα 160 στρέμματα.

«Ως σήμερα ο Δήμος έχει κατασκευάσει με δικές του δαπάνες και λειτουργεί στο βόρειο τμήμα, προς την πλευρά της Λεωφόρου Δενδροποτάμου, το  δημοτικό στάδιο Αμπελοκήπτων, ανοικτούς χώρους άθλησης όπως γήπεδα ποδοσφαίρου και προπονητήριο στίβου, κλειστό προπονητήριο, υποσταθμό ΔΕΗ, δίκτυα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, συντηρήσαμε τα παλιά κτίρια του στρατού, τον ιερό ναό του στρατοπέδου, φροντίζουμε για την καθαριότητα και φύλαξη όλης αυτής της έκτασης», είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ.Μακεδονίας κ. Λάζαρος Κυρίζογλου.

Κλείσιμο
Με την έγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, στο σημείο που συναντιούνται Μενεμένη και Αμπελόκηποι με τον Εύοσμο, θα δημιουργηθεί ένα μητροπολιτικό κέντρο πρασίνου, πολιτισμού και δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, που έχει μεγάλη ανάγκη η περιοχή. Να σημειωθεί ότι ο πληθυσμός του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης υπολογίζεται ότι μαζί με τους μη καταγεγραμμένους δημότες , έχει περί τις 75.000 κατοίκους.

«Η συνεργασία και η καλή πρακτική που εφαρμόζεται σήμερα, τόσο από τον Δήμο όσο και από την Ιερά Μητρόπολη, για τη συντήρηση του χώρου και την αναβάθμιση των παλιών στρατιωτικών κτιρίων και της μικρής εκκλησίας καθορίζουν το θετικό πρόσημο της επόμενης μέρας του χώρου του πρώην στρατοπέδου», τόνισε ο αρχιτέκτονας πολεοδόμος και επικεφαλής της ΔΙΚΤΥΟ ΑΕ κ. Τάκης Δούμας.

Με την έγκριση και θεσμοθέτηση της μελέτης, μπορεί να θεωρηθεί ότι αρχίζει η υλοποίηση μέρους του Δυτικού Τόξου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, υποστήριξε ο κ. Δούμας σημειώνοντας τις ενέργειες της Περιφέρειας για την έγκριση Ε.Χ.Σ.  για το παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Μενεμένης, βρίσκεται τμήμα του παράλιου μετώπου της Θεσσαλονίκης (σ.σ. η ζώνη των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων).

Σε αυτή λοιπόν την προς αξιοποίηση έκταση του πρώην στρατοπέδου, δημιουργούνται υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρος αφιερωμένος στην αστική γεωργία, ένας βοτανικός κήπος με εποχιακή λειτουργία ανθοέκθεσης, υπαίθριος κινηματογράφος, ανοικτό αμφιθέατρο φιλοξενίας εκδηλώσεων, αλλά και ένας νέος ιερός ναός, που χωροθετείται με πολεοδομικούς όρους. Επίσης, σε δύο διαφορετικά σημεία θα δημιουργηθούν χώροι πάρκινγκ,  με εκ περιτροπής χρήση και ως λαϊκή αγορά. Τα πάρκινγκ θα έχουν συνολικά 300 θέσεις στάθευσης.

Πηγή: Voria.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης