Έρευνα: Τα παιδιά είναι 30% περισσότερο εκτεθειμένα σε καυσαέρια απ' ότι οι ενήλικες

pol_82347

Τα παιδία  περπατούν πολύ περισσότερο σε πολυσύχναστους δρόμους και κατ' επέκταση έρχονται πιο συχνά σε επαφή με τα καυσαέρια οχημάτων 

Τα παιδιά εκτίθενται κατά 30% περισσότερο στην ατμοσφαιρική ρύπανση από ότι οι ενήλικες, καθώς περπατούν πολύ περισσότερο σε πολυσύχναστους δρόμους και κατ' επέκταση έρχονται πιο συχνά σε επαφή με τα καυσαέρια οχημάτων, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη.

Η νέα αυτή έρευνα που διεξήχθη από μία παγκόσμια ΜΚΟ, βασίστηκε σε πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί σε τέσσερις πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου: το Μάντσεστερ, το Λιντς, τη Γλασκώβη και το Λονδίνο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές θερμικής απεικόνισης, οι οποίες χρησιμοποιούν το CO2 ως ανιχτευτή αερίου για να δείξουν πώς το ύψος των παιδιών, τους καθιστά πιο ευάλωτους στους ρύπους των αυτοκινήτων, όπως των οξειδίων του αζώτου (NOx), του διοξειδίου του αζώτου (NO2) και των σωματιδίων ντίζελ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, επίσης, ότι για τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο με το αυτοκίνητο, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, καθώς εκτίθενται πολύ περισσότερο στην ατμοσφαιρική ρύπανση από εκείνα που περπατούν σε πολυσύχναστους δρόμους και που συνηθίζουν να πηγαίνουν στο σχολείο με τα πόδια.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν, επίσης, ότι τα επίπεδα ρύπανσης που προέρχονται από τα οχήματα βενζίνης και πετρελαίου ήταν 2,5 φορές χαμηλότερα για τα παιδιά που συνήθιζαν να περπατούν σε πιο ήσυχους δρόμους.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του πνεύμονα στην παιδική ηλικία, ενώ συνδέεται με το άσθμα και την πνευμονία, σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή Jonathan Grigg του Queen Mary University.

«Οι πνεύμονες των παιδιών που πηγαίνουν στο δημοτικό είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, καθώς αναπτύσσονται ακόμη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Grigg, ενώ καταλήγει:

«Είναι κρίσιμο να προστατεύουμε την υγεία των πνευμόνων των παιδιών μας από την ατμοσφαιρική ρύπανση, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η έρευνά μου έδειξε ότι η έκθεση των μικρών παιδιών σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προέρχονται από τους ρύπους των αυτοκινήτων έχει σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο στους πνεύμονες. Παρόλο που οι γονείς μπορούν να μειώσουν αυτόν τον αντίκτυπο περπατώντας σε λιγότερο ρυπογόνους δρόμους και χρησιμοποιώντας περισσότερο τις δημόσιες συγκοινωνίες, η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα για τη μείωση των εκπομπών τοξικών ρυπών από όλους τους δρόμους».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

stanlei-kamilopardali

Ο Στάνλεϊ, η τύχη του οποίου απασχόλησε τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατάφερε να επιζήσει από την πύρινη λαίλαπα στο Malibu Wine Safari μαζί με άλλα μεγάλα, εξωτικά ζώα, τα οποία δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν από τις εγκαταστάσεις λόγω του πολύ μεγάλου κινδύνου

Εξωπλανητης_Barnards_b__καλλιτεχνικη_απεικονιση__πηγη_ESO-M__Kornmesser

Eίναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερος από τη Γη και κινείται γύρω από το κοντινό άστρο του Μπάρναρντ, σε απόσταση περίπου έξι ετών φωτός - Εκτιμάται ότι η μέση θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι μείον 150 έως 170 βαθμοί 

galactic

Ο γαλαξίας, που ονομάσθηκε Antlia 2 (ή Ant 2), είχε διαφύγει έως τώρα τον εντοπισμό του αφενός λόγω της πολύ αραιής πυκνότητας των άστρων του και αφετέρου επειδή ήταν τέλεια κρυμμένος πίσω από το «πέπλο» του δικού μας γαλαξία