Απέραντο και... καθαρό γαλάζιο: Αρίστης ποιότητας των 95,9% των υδάτων κολύμβησης στη χώρα μας!

Απέραντο και... καθαρό γαλάζιο: Αρίστης ποιότητας των 95,9% των υδάτων κολύμβησης στη χώρα μας!

Καταλαμβάνει την τέταρτη θέση η Ελλάδα, σε έκθεση που αφορά τις 28 χώρες της ΕE, την Ελβετία και την Αλβανία

paralia
Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει η χώρα μας, διεκδικώντας την πρωτιά σε ό,τι αφορά τα ύδατα κολύμβησης, τα οποία χαρακτηρίζονται ως "εξαιρετικής ποιότητας", σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, το 95,9% είναι αρίστης ποιότητας.

Η έκθεση αφορά τις 28 χώρες της ΕE, την Ελβετία και την Αλβανία. Το 2017 εξετάστηκαν 21.801 σημεία κολύμβησης, εκ των οποίων το 85% ήταν εξαιρετικής ποιότητας και μόλις 1,4% κακής ποιότητας.

Tα σημεία κολύμβησης παρακολουθούνται από τα κράτη-μέλη βάσει των προδιαγραφών της κοινοτικής νομοθεσίας με διαδοχικές λήψεις δειγμάτων από το τέλος της άνοιξης έως τα μέσα του φθινοπώρου.

H Ελλάδα

• Στην Ελλάδα το 2017 εξετάστηκαν 1.598 σημεία για μια περίοδο πέντε μηνών. Σύμφωνα με την έκθεση, το 97% των υδάτων είναι καλής, ή εξαιρετικής ποιότητας. Στην έκθεση δεν παραλείπεται η ρύπανση στον Σαρωνικό Κόλπο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν κλειστά για το κοινό για διάστημα δύο μηνών 11 σημεία κολύμβησης.

• Η χώρα μας καταλαμβάνει με ποσοστό 95,9% την τέταρτη θέση στην EE στα νερά άριστης ποιότητας, με πρώτο το Λουξεμβούργο (100%), δεύτερη τη Μάλτα (98,9%) και τρίτη την Κύπρο (97,3%). Σε αυτές τις τρεις χώρες ωστόσο εξετάστηκε πολύ μικρότερος αριθμός σημείων: 12 στο Λουξεμβούργο, 87 στη Μάλτα και 113 στην Κύπρο. Στην 5η θέση έρχεται η Αυστρία (95,1%, 263 θέσεις) και στην έκτη η Κροατία (93,5%, 976 θέσεις), ενώ η τελευταία θέση ανήκει στη Βουλγαρία με μόνο το 44,2% των σημείων κολύμβησης είναι να είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Κλείσιμο
• Οι τρεις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό υδάτων κακής ποιότητας είναι η Ιταλία (79 σημεία), η Γαλλία (80 σημεία) και η Ισπανία (38 σημεία), ενώ το υψηλότερο ποσοστό υδάτων κακής ποιότητας έχουν η Εσθονία (7,4%), η Ιρλανδία (7,4%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (3,3%).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης