Πορτογαλική γαλέρα: Η μέδουσα - δολοφόνος εμφανίστηκε στη Μαγιόρκα

Πορτογαλική γαλέρα: Η μέδουσα - δολοφόνος εμφανίστηκε στη Μαγιόρκα

Απαγορεύτηκε η κολύμβηση σε πολλές παραλίες

topelement
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι αρχές στη Μαγιόρκα μετά την εμφάνιση της επικίνδυνης μέδουσας «πορτογαλική γαλέρα» στις θάλασσές της.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», σε πολλές παραλίες απαγορεύτηκε η κολύμβηση για λόγους ασφαλείας μετά τον εντοπισμό μιας νεκρής μέδουσας αυτού του τύπου σε ακτή της περιοχής Μolinar.

Αρκετές από αυτές τις φονικές μέδουσες εντοπίστηκαν και στα ανοικτά των ακτών της Μαγιόρκα. Το δημοτικό συμβούλιο της Πάλμα ντε Μαγιόρκα εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η κολύμβηση στις παραλίες της Μolinar και της Can Pastilla!

Χθες, η κόκκινη σημαία ανυψώθηκε στην Can Pastilla μετά την επισήμανση ότι η παραλία κλείνει για τους λουόμενους μετά τον εντοπισμό των φονικών αυτών μεδουσών.

Κλείσιμο
galer_009


Τι είναι η πορτογαλική γαλέρα

Η «πορτογαλική γαλέρα» είναι ένα δηλητηριώδες είδος πολύποδα που πολλαπλασιάζεται με γοργό ρυθμό. Τα πλοκάμια μπορεί να φθάνουν και τα 30 εκατοστά.

Πέρυσι ο τύπος αυτός της τσούχτρας είχε εμφανιστεί στις ακτές της Ισπανίας. Δύο άντρες είχαν χάσει την ζωή τους με επίσημη αιτία θανάτου την ανακοπή. Υπήρξε η υποψία ότι μπορεί να είχαν έρθει προηγουμένως σε επαφή με την μέδουσα, το δηλητήριο της οποίας χτυπάει απευθείας το μυϊκό και νευρικό σύστημα προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα στην αναπνοή.

Από οπτικής πλευράς, η «πορτογαλική γαλέρα» μοιάζει με τις μέδουσες. Αποτελείται από πολλές αποικίες πολύποδων που τη βοηθούν να κολυμπάει, να αναπαράγεται και να τρέφεται.



Πριν από ένα χρόνο η «πορτογαλική γαλέρα» εντοπίστηκε στις ακτές της βορείου Αφρικής

Ο πρώτος συναγερμός σήμανε πριν από ενάμισι χρόνο στις ακτές της βορείου Αφρικής και συγκεκριμένα στο Μαρόκο, όπου εκατοντάδες «πορτογαλικές γαλέρα » είχαν κάνει την εμφάνισή τους.

Στη Μαγιόρκα οι πολίτες έχουν βιώσει ξανά τον εφιάλτη της συγκεκριμένης μέδουσας και συγκεκριμένα πριν από από εννέα μήνες.

Συνήθως αυτές οι επικίνδυνες τσούχτρες ζουν στον Ειρηνικό Ωκεανό και την Καραϊβική.Οφείλουν το όνομά τους στην τεράστια κύστη που τις κρατάει στην επιφάνεια της θάλασσας και τις κάνει να μοιάζουν με γαλέρες.

Τα πλοκάμια αυτού του παράξενου θαλάσσιου πλάσματος είναι δηλητηριώδη και μπορούν να προκαλέσουν έντονο και επώδυνο τσίμπημα. Ακόμα και αν ξεβραστούν στην ακτή και έχουν περάσει αρκετές μέρες, το δηλητήριό τους μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης