Μέτρα αποκατάστασης του φοινικοδάσους στην Πρέβελη

Μέτρα αποκατάστασης του φοινικοδάσους στην Πρέβελη

Μας ενδιαφέρει να περιφράξουμε άμεσα την καμένη περιοχή, μας ενδιαφέρει άμεσα η φύλαξη της καμένης περιοχής, μας ενδιαφέρει να κηρυχθεί αναδασωτέα όλη η περιοχή...

Σε συνέχεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Ρεθύμνου ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Αθανάσιος Καρούντζος εξουσιοδοτήθηκε και συγκάλεσε σήμερα σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας με στόχο την κωδικοποίηση των προτάσεων για τα μέτρα αποκατάστασης και την προστασία του φοινικοδάσους της Μ. Πρέβελης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της WWF, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, του ΟΑΔΥΚ της ΤΥΔΚ Ρεθύμνου και της Δασικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε:


1. Να κηρυχθεί η καμένη περιοχή αναδασωτέα άμεσα και να απαγορευθεί η βόσκηση.

2. Να γίνουν τα παρακάτω έργα άμεσης παρέμβασης :

• Άμεση κατασκευή περίφραξης της καμένης περιοχής του φοινικοδάσους .
• Συντήρηση, επισκευή και ολοκλήρωση των μονοπατιών πρόσβασης.
• Συντήρηση, επισκευή και ολοκλήρωση της ήδη υπάρχουσας μεγάλης περίφραξης η οποία είναι ημιτελής.
• Καθαρισμός από σκουπίδια, καμένα πεύκα και απομάκρυνσή τους από την περιοχή καθώς και φύλαξη του χώρου για το προσεχές εξάμηνο.
• Αντιπλημμυρικά έργα περιοχής « Γιαννιού » προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

3. Να συνταχθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη ( Ε.Π.Μ.) από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τον ΟΑΔΥΚ με Επιτροπή Παρακολούθησης τους παρευρισκόμενους στην σύσκεψη.

4. Συστήθηκε άτυπη αλλά ουσιαστική Επιτροπή Παρακολούθησης η οποία θα αποτελείται από τους παριστάμενους, από εκπροσώπους της Νομαρχίας Ρεθύμνου, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (28η ΕΒΑ), της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου καθώς και εκπροσώπους του Δήμου Φοίνικα, που θα συνεδριάζει σε τακτά διαστήματα προκειμένου να παρακολουθεί την εκτέλεση των αποφασισθέντων.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Αθανάσιος Καρούντζος ανέφερε: «Μας ενδιαφέρει να περιφράξουμε άμεσα την καμένη περιοχή, μας ενδιαφέρει άμεσα η φύλαξη της καμένης περιοχής, μας ενδιαφέρει να κηρυχθεί αναδασωτέα όλη η περιοχή που έχει καεί όσον αφορά τις δασικές εκτάσεις και μας ενδιαφέρει άμεσα να βάλουμε συστήματα πυρόσβεσης, όχι μόνον στην συγκεκριμένη περιοχή αλλά να δούμε εμπλουτισμό των συστημάτων πυρόσβεσης και στο Βάι και στην Σαμαριά και οπουδήποτε αλλού έχουμε δρυμούς.»

Για ότι αφορά το Βάι, ο κ. Καρούντζος επεσήμανε: « Εχθές στην συνάντηση που είχαμε, έδωσα άμεσα εντολή στην δασική υπηρεσία, από τα χρήματα που έχουν έρθει για την προστασία του φοινικοδάσους και με εντολή που έχει δοθεί από την ίδια την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, να γίνει άμεσος καθαρισμός στο Βάι».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

20375591

Μόλις πλησιάζει ένας ελέφαντας στις ράγες των τρένων, από τα μεγάφωνα ακούγεται βόμβος μελισσών – Οι ελέφαντες απομακρύνθηκαν επειδή φοβούνται ότι θα τους τσιμπήσουν γύρω από τα μάτια ή στην προβοσκίδα

seahulls

Άκρως ανησυχητική μελέτη από πανεπιστήμιο του Περθ για την εξέλιξη των βακτηρίων και τη μεταφορά τους μέσω των πουλιών και των ζώων στον άνθρωπο - Μικρόβια ανθετικά στα αντιβιοτικά προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού και σήψη

britain_0

Αυτό υποστηρίζει μια νέα επιστημονική μελέτη, αν και άλλοι επιστήμονες εμφανίσθηκαν σκεπτικιστές κατά πόσο μια τέτοια πρόταση είναι ρεαλιστική και όντως αποτελεσματική, κάνοντας λόγο για κάτι «πολύ καλό, για να είναι αληθινό»

7