Μέτρα αποκατάστασης του φοινικοδάσους στην Πρέβελη

Μέτρα αποκατάστασης του φοινικοδάσους στην Πρέβελη

Μας ενδιαφέρει να περιφράξουμε άμεσα την καμένη περιοχή, μας ενδιαφέρει άμεσα η φύλαξη της καμένης περιοχής, μας ενδιαφέρει να κηρυχθεί αναδασωτέα όλη η περιοχή...

Σε συνέχεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Ρεθύμνου ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Αθανάσιος Καρούντζος εξουσιοδοτήθηκε και συγκάλεσε σήμερα σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας με στόχο την κωδικοποίηση των προτάσεων για τα μέτρα αποκατάστασης και την προστασία του φοινικοδάσους της Μ. Πρέβελης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της WWF, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, του ΟΑΔΥΚ της ΤΥΔΚ Ρεθύμνου και της Δασικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε:


1. Να κηρυχθεί η καμένη περιοχή αναδασωτέα άμεσα και να απαγορευθεί η βόσκηση.

2. Να γίνουν τα παρακάτω έργα άμεσης παρέμβασης :

• Άμεση κατασκευή περίφραξης της καμένης περιοχής του φοινικοδάσους .
• Συντήρηση, επισκευή και ολοκλήρωση των μονοπατιών πρόσβασης.
• Συντήρηση, επισκευή και ολοκλήρωση της ήδη υπάρχουσας μεγάλης περίφραξης η οποία είναι ημιτελής.
• Καθαρισμός από σκουπίδια, καμένα πεύκα και απομάκρυνσή τους από την περιοχή καθώς και φύλαξη του χώρου για το προσεχές εξάμηνο.
• Αντιπλημμυρικά έργα περιοχής « Γιαννιού » προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

3. Να συνταχθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη ( Ε.Π.Μ.) από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τον ΟΑΔΥΚ με Επιτροπή Παρακολούθησης τους παρευρισκόμενους στην σύσκεψη.

4. Συστήθηκε άτυπη αλλά ουσιαστική Επιτροπή Παρακολούθησης η οποία θα αποτελείται από τους παριστάμενους, από εκπροσώπους της Νομαρχίας Ρεθύμνου, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (28η ΕΒΑ), της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου καθώς και εκπροσώπους του Δήμου Φοίνικα, που θα συνεδριάζει σε τακτά διαστήματα προκειμένου να παρακολουθεί την εκτέλεση των αποφασισθέντων.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Αθανάσιος Καρούντζος ανέφερε: «Μας ενδιαφέρει να περιφράξουμε άμεσα την καμένη περιοχή, μας ενδιαφέρει άμεσα η φύλαξη της καμένης περιοχής, μας ενδιαφέρει να κηρυχθεί αναδασωτέα όλη η περιοχή που έχει καεί όσον αφορά τις δασικές εκτάσεις και μας ενδιαφέρει άμεσα να βάλουμε συστήματα πυρόσβεσης, όχι μόνον στην συγκεκριμένη περιοχή αλλά να δούμε εμπλουτισμό των συστημάτων πυρόσβεσης και στο Βάι και στην Σαμαριά και οπουδήποτε αλλού έχουμε δρυμούς.»

Για ότι αφορά το Βάι, ο κ. Καρούντζος επεσήμανε: « Εχθές στην συνάντηση που είχαμε, έδωσα άμεσα εντολή στην δασική υπηρεσία, από τα χρήματα που έχουν έρθει για την προστασία του φοινικοδάσους και με εντολή που έχει δοθεί από την ίδια την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, να γίνει άμεσος καθαρισμός στο Βάι».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

arctic

Το εφιαλτικό σενάριο για την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας στη Γη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου μέσα στα επόμενα 12 χρόνια και την απελευθέρωση αρχαίων βακτηρίων - Οι περιβαλλοντικές αλλαγές είναι το λιγότερο που θα πρέπει να μας ανησυχεί, τονίζει ο ειδικός καθηγητής Peter Frankopan από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

36
vesuvius

Μια επιγραφή, γραμμένη με κάρβουνο σε έναν τοίχο, που περιλαμβάνει και μια ημερομηνία η οποία αντιστοιχεί στη 17η Οκτωβρίου - Η επιγραφή βρίσκεται σε ένα σπίτι που κατά τα φαινόμενα ανακαινιζόταν λίγο πριν από την έκρηξη

trome

Κάθε χρόνο το 1/3 του παραγόμενου φαγητού, δηλ. 1,3 δισ. τόνοι τροφής, αξίας περίπου 1 τρισεκατομμυρίου, καταλήγει να σαπίζει - Την ίδια ώρα η παραγωγή τροφίμων χρησιμοποιεί το 34% της γης και το 69% του καθαρού νερού, ενώ αντιπροσωπεύει το 24-30% των εκπομπών του θερμοκηπίου

2