Για άλλες δύο ημέρες σε κλοιό σκόνης η Ελλάδα

Για άλλες δύο ημέρες σε κλοιό σκόνης η Ελλάδα

Όπως το βλέπω από τους χάρτες μου έως και τις 28 Μαρτίου συνεχίζεται η εξέλιξη του φαινομένου, λέει στο protothema.gr ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Δημήτρης Μπαλής

skoni-foto-ellaad
Υπομονή και προσοχή για τουλάχιστον άλλα 24ωρα θα πρέπει να δείξουν οι πολίτες με τη σκόνη που έχει καλύψει τα πάντα
 στην ατμόσφαιρα όπως λέει στο protothema.gr ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Δημήτρης Μπαλής.

«Το φαινόμενο είναι περισσότερο έντονο στην Κρήτη κι αυτό που μπορώ να πω όπως το βλέπω από τους χάρτες μου και τις επόμενες ημέρες, 26,27 και 28 Μαρτίου, συνεχίζεται η εξέλιξη του φαινομένου και δεν εξαφανίζεται. Θα έχουμε νοτιάδες αλλά δεν θα είναι τόσο έντονο όσο είναι σήμερα. Όσο θα έχει νοτιάδες δεν θα είναι περίεργο σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας να έχει λασποβροχή. Η κατάσταση αυτή θα αλλάξει όταν έρθει ο βοριάς» λέει ο κ. Μπαλής.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ευαίσθητοι πληθυσμοί πρέπει να προφυλάσσονται γιατί όταν οι συγκεντρώσεις είναι πάνω από 50 μικρογραμμάρια, όπως συμβαίνει τώρα, «είναι κακό».

«Είναι ένα καιρικό σύστημα το οποίο ευνοεί αυτή τη μεταφορά της σκόνης που συνοδεύεται με βροχές κι όταν οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων είναι πάνω από 50 μικρογραμμάριο, όπως συμβαίνει τώρα , είναι πάντοτε κακό. Όταν είναι υψηλές οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων είναι κακό και θα πρέπει οι ευαίσθητοι πληθυσμοί να προφυλάσσονται» προσθέτει ο κ. Μπαλής.

Κλείσιμο
Μιλώντας για την εξέλιξη του φαινομένου είπε ότι «είναι περισσότερο έντονο στην Κρήτη κι αυτό που μπορώ να πω όπως το βλέπω από τους χάρτες μου και τις επόμενες ημέρες, 26, 27 και 28 Μαρτίου, συνεχίζεται η εξέλιξη του φαινομένου και δεν εξαφανίζεται. Θα έχουμε νοτιάδες αλλά δεν θα είναι τόσο έντονο όσο είναι σήμερα. Όσο θα έχει νοτιάδες δεν θα είναι περίεργο σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας να έχει λασποβροχή. Η κατάσταση αυτή θα αλλάξει όταν έρθει ο βοριάς».

Εξηγώντας πώς προκαλείται το φαινόμενο ο κ. Μπαλής λέει ότι «οι αέριες μάζες με τους νοτιάδες σηκώνονται από την Αλγερία και τη Λιβύη κι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτής της σκόνης προλαβαίνει να φτάσει και στον Ελλαδικό χώρο. Όλη η Ελλάδα είναι κάτω από τη σκόνη αυτές τις μέρες , όχι μόνο η Κρήτη αλλά δεν το βλέπουμε εύκολα γιατί έχουμε σύννεφα . Ενώ στην Κρήτη έχει λιακάδα, έχει και πολύ σκόνη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης