Υποβαθμίζονται επικίνδυνα οι ρυθμιστές του κλίματος

Υποβαθμίζονται επικίνδυνα οι ρυθμιστές του κλίματος

Τη σημασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας, που φαίνεται να έχει υποτιμηθεί στις μέχρι τώρα συζητήσεις και την ανάγκη εύρεσης λύσεων που θα επιτρέψουν στους ωκεανούς να συνεχίσουν να μας προσφέρουν απασχόληση, διατροφή και μία αναντικατάστατη ασπίδα ενάντια στις κλιματικές αλλαγές...

Υποβαθμίζονται επικίνδυνα οι ρυθμιστές του κλίματος
Τη σημασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας, που φαίνεται να έχει υποτιμηθεί στις μέχρι τώρα συζητήσεις και την ανάγκη εύρεσης λύσεων που θα επιτρέψουν στους ωκεανούς να συνεχίσουν να μας προσφέρουν απασχόληση, διατροφή και μία αναντικατάστατη ασπίδα ενάντια στις κλιματικές αλλαγές τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών. 

Σύμφωνα με τον κ. Αρσένη οι ωκεανοί έχουν μεγάλη σημασία για την οικολογική ισορροπία της γης, γιατί καλύπτουν σχεδόν τα τρία τέταρτα της επιφάνειάς της και φιλοξενούν περίπου το 90% της βιόσφαιρας. 

Ενδεικτικά, αποτελούν «σπίτι» για έναν μεγάλο αριθμό ειδών θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας, πολλά από τα οποία ανακαλύφθηκαν μόλις πρόσφατα. Αποτελούν παράλληλα τους κυριότερους ρυθμιστές του κλίματος και διαφοροποιούν τη θερμοκρασία της γης, απορροφώντας την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία, την οποία αποθηκεύουν ως θερμική ενέργεια. 
Κλείσιμο

Το 85% του οξυγόνου παράγεται στους ωκεανούς, ενώ περίπου το 93% του διοξειδίου του άνθρακα της Γης είναι αποθηκευμένο σε ωκεανούς και θαλάσσια οικοσυστήματα. Αυτό οφείλεται στο φυτοπλαγκτόν,  το οποίο αποτελεί τη βάση της τροφικής αλυσίδας των οργανισμών που ζουν στους ωκεανούς.

«Οι ωκεανοί μας προσφέρουν απασχόληση μέσω της αλιείας, του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού, των θαλάσσιων μεταφορών και γενικά της εκμετάλλευσης θαλάσσιων πόρων (π.χ. κοράλια, φύκια κ.α.). 

Εκτιμάται ότι συνεισφέρουν 500 δισ. δολάρια το χρόνο στις ανθρώπινες οικονομικές δραστηριότητες» δηλώνει ο έλληνας ευρωβουλευτής.  

Σήμερα όμως, η βιωσιμότητα των ωκεανών και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων του κόσμου αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου πιέσεις που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες και απαιτούν επείγουσα ανάληψη δράσης. 

Η χημική ρύπανση, η απόρριψη επικίνδυνων ουσιών, όπως τα πλαστικά  και η υπεραλίευση είναι οι μεγαλύτερες απειλές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 405 «νεκρές ζώνες»  για την υδάτινη βιοποικιλότητα στο κόσμο, ενώ το 30% των αλιευτικών αποθεμάτων βρίσκεται εκτός ασφαλών βιολογικών ορίων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης