Υποψήφια για πανευρωπαϊκό βραβείο η Τήλος, ως το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου

Υποψήφια για πανευρωπαϊκό βραβείο η Τήλος, ως το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου

«Το πρόγραμμα καθιστά το νησί της Τήλου ενεργειακά αυτόνομο. Θα απεξαρτηθούμε από ενέργεια παρεχόμενη, από τον "μαύρο χρυσό"», τονίζει η δήμαρχος Μαρία Καμμά-Αλιφέρη

Αύριο Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για υλοποιημένα έργα που εισφέρουν αποφασιστικά στον στόχο της ΕΕ για την ανάπτυξη της βιώσιμης ενέργειας μέχρι το 2020 και το 2030 (EU Sustainable Energy Awards), στον οποίο υποψήφια προς βράβευση είναι και η Τήλος. Η απονομή των βραβείων είναι προγραμματισμένο να γίνει αύριο στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της απογευματινής συνεδρίας του ευρωπαϊκού συνεδρίου για θέματα πολιτικής για τη βιώσιμη ενέργεια EUSEW 2017.

Η Τήλος, το ελληνικό νησί με τους 800 κατοίκους, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο υλοποίησης ενός πρωτοποριακού για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, φιλόδοξου σχεδίου για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών του νησιού. Πρόκειται για το πρόγραμμα TILOS, με βάση το οποίο στο ελληνικό νησί "θα εγκατασταθεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα με τα περισσότερα στοιχεία του να έχουν εφαρμογή για πρώτη φορά στο νησί της Τήλου" όπως τόνισε μιλώντας στο Πρακτορείο FM η δήμαρχος του νησιού, Μαρία Καμμά-Αλιφέρη.

Για το πρόγραμμα αυτό, που αναμένεται συνολικά να κοστίσει περί τα 16 εκατ. ευρώ, με περίπου τα 13 εκατ. περίπου να προέρχονται από προγράμματα της Ε.Ε, η Τήλος προτάθηκε για τη βράβευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο έργο με την ονομασία TILOS συμμετέχουν 13 εταίροι από επτά ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά Tεχνολογικου Tομέα, ενώ από ελληνικής πλευράς υπάρχει η συμμετοχή του ΔΕΔΔΗΕ, της εταιρίας Eunice, της εταιρίας Eurosol και της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς.

«Η Τήλος θα είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου και γι' αυτό θα αποκαλείται και ως το πρώτο "πράσινο νησί"», τονίζει η κα Καμμά-Αλιφέρη, ενώ περιγράφει το ιστορικό μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από το 2013, όταν υπήρξε και η πρώτη απόπειρα συμμετοχής σε πρόγραμμα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), για να ακολουθήσει η επιτυχημένη προσπάθεια συμμετοχής στο "πρόγραμμα HORIZON όταν και κατατέθηκε η πρόταση που βγήκε πρώτη ανάμεσα σε 83 προτάσεις, προτάσεις ακόμη και από κολοσσούς της βιομηχανίας" αναφέρει η δήμαρχος.

«Το πρόγραμμα καθιστά το νησί της Τήλου ενεργειακά αυτόνομο. Θα απεξαρτηθούμε από ενέργεια παρεχόμενη, από τον "μαύρο χρυσό". Είναι δε άμεσα συνδεδεμένο με τη λογική που έχουμε ως αυτοδιοίκηση αλλά και κάτοικοι, μια λογική περιοχής χαρακτηρισμένης ως NATURA, Καταφυγίου Άργιας Ζωής. Το TILOS εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι ένα από τα τρία προτεινόμενα για το Βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας» περιγράφει η κα Καμμά-Αλιφέρη, ενώ χαρακτηριστικό της ανταπόκρισης των πολιτών είναι πως η τοπική κοινωνία «άνοιξε τα σπίτια της ακόμη και για την τοποθέτηση "έξυπνων μετρητών" και δεν έθεσε κανένα πρόσκομμα στην τοποθέτηση ειδικών μπαταριών, ανεμογεννήτριας και άλλων συστημάτων που θα καταστήσουν ενεργειακά αυτόνομο το νησί».

Θετικό δε συνεπακόλουθο της εγκατάστασης του πρωτοποριακού για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση φιλόδοξου συστήματος παραγωγής και διαχείρισης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι πως αναμένεται "να εκλείψουν και τα προβλήματα που προέκυπταν από τις πολύωρες διακοπές του ρεύματος ή τις αυξομειώσεις της τάσης από τις οποίες το νησί και οι κάτοικοι είχαν ταλαιπωρηθεί επί πολλά χρόνια". Το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων στοχεύει τουτέστιν στη μέγιστη δυνατή ενεργειακή αυτονομία με την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου να αναμένεται στις αρχές του 2019 για το σύνολο των υποσυστημάτων κάτι που θα δώσει και άλλες προοπτικές για τους κατοίκους.

«Κατά τη δεκαετία του ‘90 ήμασταν μόλις 270 κάτοικοι και ένα νησί που κινδύνευε με ερημοποίηση, ένα σχολείο που κινδύνευε να κλείσει» σημειώνει η δήμαρχος του νησιού. Σήμερα στο νησί της Κω «κατοικούν περί τα 800 άτομα, μόνιμοι κάτοικοι, με τον μέσο όρο να είναι χαμηλός αφού έχουμε πολλά παιδιά, έχουμε από βρεφονηπιακό σταθμό μέχρι και λύκειο, μια ενεργή κοινωνία», συμπληρώνει η κ. Καμμά, που δεν παραλείπει να τονίσει πως εάν «τελικά καταφέρει το νησί να πάρει το βραβείο, κάτι πάρα πολύ πιθανό η διαφήμιση θα είναι μεγάλη και ευχή θα είναι να υπάρχουν και άλλοι μιμητές».

ΣΧΟΛΙΑ (6)

George

3 εκατομμύρια θα ήταν το λογικό κόστος με τις σημερινές τιμές των φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών και μπαταριών, μαζί με την εγκατάσταση και μια μικρή εφεδρική γεννήτρια φόρτισης. Τα υπόλοιπα θα τα φάνε τα λαμόγια. Ούτε υδροηλεκτρικό να κατασκεύαζαν δεν θα κόστιζε τόσο. Εκτός αν εγκαταστήσουν πολύ μεγαλύτερη ισχύ από τις ανάγκες του νησιού για να τροφοδοτούνται με ρεύμα και γύρω νησιά. Οι ΑΠΕ είναι η φθηνότερη πηγή ενέργειας σήμερα. Πολλές φορές φθηνότερη από το ντίζελ που καίνε στα νησιά. Πάντως δεν αξίζει κανένα βραβείο όπως και να 'χει με τέτοιο κόστος. Δυσφήμιση των ΑΠΕ είναι, όχι διαφήμιση. Κάποιοι θα φάνε με χρυσά κουτάλια τα λεφτουδάκια μας.

ηλιας

Αν δεν κανω λαθος 800 ατομα πρεπει να αντιστοιχουν σε 300 νοικοκυρια.Το κοστος για καθε νοικοκυριο για χρηση φωτοβολταικων ,ανεμογεννητριας και μιας γεννητριας ντηζελ για καποιες δυσκολες μερες δεν ξεπερνουν τι 7000 ευρω που σημαινει 2.100.000 ευρω .Αντε και το διπλασιαζουμε για καποιους παραγοντες που δεν εκτιμω σωστα.Απο που προκυπτουν τα 16 μυρια;;;;Μπορει καποιος να απαντησει;

Νικ

Αν εκανα σωστα την διαιρεση, καπου 20.000ε ανα κατοικο ειναι το κοστος. Σωστα?

blackpeteg

Κάνε μία σύγκριση κόστους στην 10ετία για να ξέρεις ακριβώς. Στο κόστος των συμβατικών μορφών, βάλε εκτός από το οικονομικό κόστος (άμεσο και έμμεσο) και το περιβαλλοντικό. Τότε δες πόσο μας κοστίζει σήμερα η ηλεκτροδότηση/τροφοδοσία του κάθε νησιού με συμβατικά καύσιμα.

X. K.

Δηλαδή αρχική επένδυση 80000 για μια τετραμελη οικογένεια περισσότερα από όσο κοστίζει μια κατοικία. Μπαταρίες ακούω κλπ συντήρηση θα πληρώσουμε ακριβά το μάρμαρο οι υπόλοιποι. Πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα.

George

@19/06/2017 21:31 Δεν φταίει η πράσινη ανάπτυξη. Τα λαμόγια και οι διαπλεκόμενες κυβερνήσεις φταίνε που τρώνε πάντα τον ιδρώτα των φορολογουμένων κοστολογώντας με πολλαπλάσια τιμή τα έργα. Τα νησιά έπρεπε να φροντίζουν μόνα τους να βάζουν ΑΠΕ, αλλιώς να πληρώνουν το πραγματικό κόστος του ρεύματος από ντίζελ που είναι 5πλάσιο τουλάχιστον από αυτό που πληρώνουν κι όχι να το πληρώνουμε οι υπόλοιποι μέσω ΥΚΩ. Το κράτος έπρεπε να απέχει από τέτοια. Η μόνη βοήθεια θα έπρεπε να είναι η εξασφάλιση δανείων από τράπεζες. Στη δεκαετία θα είχαν αποπληρώσει το δάνειο και θα είχαν κέρδος από μια τέτοια επένδυση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Antarctic

Αν οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώσουν κι άλλο λόγω της κλιματικής αλλαγής, τότε τα υπόγεια φαράγγια θα επιταχύνουν την μετακίνηση των λιωμένων πάγων προς τη θάλασσα, με συνέπεια την άνοδο της στάθμης των υδάτων

ar_008

 Η ερευνήτρια από το Λονδίνο, Ella Gilbert, κατέγραψε το μοναδικό αυτό τοπίο, έπειτα από την πρώτη πτήση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για ερευνητικό σκοπό στην περιοχή Larsen C 

1